Lufthansa verwacht sterke zomer en dure tickets – koers daalt

0

(Nieuw: verklaringen van telefonische vergadering over gemiddelde inkomsten in de zomer, kosten van stakingen en IT-storingen, nieuwe aanwervingen, collectieve onderhandelingsgesprekken met piloten, manoeuvre “Air Defender”, reactie op aandelenkoersen)

FRANKFURT (dpa-AFX) – Passagiers van Lufthansa moeten zich deze zomer voorbereiden op hoge ticketprijzen en volle vliegtuigen. Nu het aantal vluchten naar Corona nog steeds beperkt is, verwacht Europa’s best verkopende luchtvaartgroep dat de zaken levendig zullen zijn. “We staan ​​aan de vooravond van de sterkste zomer in de geschiedenis van ons bedrijf in termen van inkomsten”, zei Lufthansa-CEO Carsten Spohr woensdag bij de presentatie van de cijfers voor het eerste kwartaal van het jaar.

Desalniettemin daalden de aandelen van Lufthansa ‘s ochtends soms met meer dan zes procent. In de middag zakte het aandeel nog ruim twee en een half procent naar 9,40 euro en was daarmee een van de grootste verliezers in de MDax, de index van middelgrote aandelen.

Volgens analisten waren de bedrijfscijfers van de Groep grotendeels in lijn met de verwachtingen. Ook de uitspraken van de Raad van Bestuur over de zakelijke vooruitzichten waren positief. Industrie-expert Jarrod Castle van de grote Zwitserse bank UBS had echter al verwacht dat beleggers woensdag eerst koerswinsten zouden nemen. Zo werd het aandeel Lufthansa onlangs verhandeld, zelfs na het recente koersverlies nog steeds een goede vijfde duurder dan rond de jaarwisseling.

Lufthansa wordt vooral gedreven door de terugkeer van particuliere reizigers. Terwijl het aantal zakenreizigers slechts rond de 60 procent van het niveau van vóór de pandemie ligt, compenseren particuliere reizigers dit tekort zelfs in de duurdere stoelcategorieën. De vraag voldoet aan een beperkt aanbod op de markt – en Lufthansa kan daardoor hogere ticketprijzen doordrukken.

De groep richt zich op 85 tot 90 procent van het vluchtaanbod van vóór de crisis voor het hele jaar, maar zal volgens Spohr waarschijnlijk aan de onderkant van het bereik eindigen. “We lopen nogal wat mis. We hadden allemaal meer tickets kunnen verkopen”, sprak de top Lufthanseat namens de hele branche. De achtergrond van de situatie zijn enorme vertragingen bij de levering van langeafstandsvliegtuigen van fabrikanten Airbus en Boeing, evenals motorproblemen met Airbus A220 en A320neo middellangeafstandsvliegtuigen.

Spohr beloofde klanten meer service en betere IT-diensten dan in de chaotische zomer van 2022. “Zoiets als vorig jaar mag niet meer gebeuren. Passagiers, maar ook ons ​​personeel, mag dat niet nog een keer worden aangedaan”, aldus de Lufthansa-topman. Volgens de groep heeft het dit jaar al meer dan 6.000 extra medewerkers aangenomen om de drukte het hoofd te bieden. Aan het einde van het kwartaal waren er iets minder dan 112.400 mensen in dienst bij de Groep.

Ook de samenwerking met dienstverleners en luchthavens is verbeterd, legt Spohr uit. In februari had Lufthansa al duizenden vluchten uit het zomervluchtschema geschrapt om het totale systeem niet te overbelasten. Nu hebben andere providers deze voorzichtigere beoordeling gevolgd en hun vluchten geannuleerd.

Het gevaar van stakingen is nooit uit te sluiten in het Europese luchtverkeer, zei de Lufthansa-baas, verwijzend naar Frankrijk. Dit jaar hebben arbeidsconflicten op Duitse luchthavens en een grote IT-storing het bedrijf al zo’n 70 miljoen euro gekost. Aan de andere kant was Spohr optimistisch over de harde cao-onderhandelingen met de eigen piloten, die vanaf juli in staking kunnen gaan bij het kernbedrijf van Lufthansa. Zolang de onderhandelingen voortduren, zullen er geen stakingen plaatsvinden.

De Lufthansa-topman verwacht problemen als gevolg van de voor juni geplande NAVO-manoeuvre “Air Defender”, waarvoor binnen twee weken herhaaldelijk delen van het Duitse luchtruim worden gesloten. Lufthansa verwacht dat tijdens de grootste luchtmanoeuvre sinds de Tweede Wereldoorlog flexibeler zal worden omgegaan met bestaande nachtelijke vliegverboden. Luchtvaartmaatschappijen mogen onderbenutte start- en landingsrechten niet verliezen.

Na een halvering van het bedrijfsverlies tot 273 miljoen euro (vorig jaar: min 577 miljoen) in het traditioneel laagdrempelige eerste kwartaal, is de Raad van Bestuur van mening dat de Groep op schema ligt om de dagelijkse winst dit jaar ruim boven de 1,5 te laten stijgen. miljard euro vanaf 2022 zoals gepland. De omzet steeg in de eerste drie maanden met ongeveer 40 procent op jaarbasis tot 7,0 miljard euro. De passagiersaantallen waren 64 procent hoger dan begin 2022, toen de Corona-variant Omikron het reizigersverkeer nog belemmerde.

Waar Lufthansa haar turnaround en winst in 2022 vooral te danken had aan Lufthansa Technik en de vrachtdivisie, zullen de passagiersluchtvaartmaatschappijen naar verwachting ook in 2023 weer forse winsten boeken. Naast fors hogere passagiersaantallen zullen naar verwachting gestegen ticketprijzen hieraan bijdragen.

In het eerste kwartaal waren de gemiddelde opbrengsten al 19 procent hoger dan in dezelfde periode voor de coronapandemie in 2019, en in het tweede kwartaal zouden ze zelfs tot 25 procent duurder kunnen zijn dan in de overeenkomstige periode van voor de crisis, legt chef uit. financieel medewerker Remco Steenbergen. Voor het derde kwartaal, dat qua reizen het drukst is, voorspelt hij een stijging van maar liefst 23 procent ten opzichte van de zomer van 2019./ceb/stw/DP/jha/

Leave A Reply