Hoe gezond is jouw favoriete fruitdrank?

0

Van zoete lekkernijen zoals vruchtendranken en koude koffie tot zoute zoals karnemelk en jaljeera, Indiërs hebben genoeg opties om de hitte in de zomer te verslaan. Maar terwijl je manieren vindt om pittig te blijven in de zinderende hitte, neem dan even de tijd om het voedingsetiket te controleren van de volgende tetraverpakking of fles die je klaar bent om te slikken.

Verschillende verpakte dranken die in de zomer populair zijn, hebben zorgwekkende suiker- en zoutgehaltes, zo blijkt uit een Mint-analyse van 27 producten in zeven categorieën. Neem sinaasappeldrankjes. Het consumeren van een standaardverpakking van 200 ml kan vergelijkbaar zijn met het consumeren van ongeveer 25 gram suiker – het halen van de dagelijkse limiet voor gezonde suikers met slechts één drankje.

De analyse had betrekking op twee tot drie gangbare producten in elk van deze segmenten: citroendranken, karnemelk, sinaasappeldranken, mangodranken, lassi, koude koffie, fruitige koolzuurhoudende dranken, koolzuurhoudende dranken. Afgezien van karnemelk, die niet veel suiker bevatte, bevatten de meeste andere artikelen meer dan 15-20 g suiker in een verpakking van 200 ml. Het natriumgehalte varieerde van 0,1 g tot wel 0,57 g (zie afbeelding). Het ministerie van Volksgezondheid beveelt een natriuminname van maximaal 2 g (of 5 g zout) en een suikerinname van maximaal 25 g per dag aan.

Houd er rekening mee dat een enkele dag verwennerij buiten deze limieten niet ongezond is, maar herhaalde consumptie kan dat wel zijn. De Harvard School of Public Health zegt dat dranken met veel meer dan 12 g suiker in een portie van 340 g “spaarzaam” moeten worden geconsumeerd.

SNOEP OF JE LEVEN?

Populaire fruitdranken adverteren zichzelf vaak als gezonder, dankzij de “fruit”. Maar er zit een addertje onder het gras. Gezondheidsexperts vertelden Mint dat verschillende producten het fruitgehalte niet expliciet op het etiket vermelden, wat de consument kan misleiden. beweringen over het versterken van de immuniteit zijn contra-intuïtief. “Het eerste dat een consument zou willen weten van een bedrijf dat mangodranken maakt, is hoeveel echte mangopulp er is gebruikt”, zegt Mehar Panjwani, een in Mumbai gevestigde klinische diëtist. “Idealiter zou op de verpakking het percentage toegevoegde vruchtvlees vermeld moeten worden.”

Een voormalig topman van een topspeler in het drankensegment erkende het probleem. “Het product bevat misschien maar 10% sap, maar advertenties tonen het als een pure vruchtendrank”, zei hij op voorwaarde van anonimiteit. Hij voegde er echter aan toe dat de economie per eenheid en de noodzaak om de betaalbaarheid te waarborgen vaak de gezondheidsoverwegingen overschaduwen. meer fruit willen toevoegen en het suikergehalte willen verlagen, stijgt de prijs, waardoor het onbetaalbaar wordt voor de lagere regionen van de samenleving, “zei hij.

Hij zei dat op winst gerichte fabrikanten niet van manier zullen veranderen tenzij strengere regelgeving hen daartoe dwingt. Experts zeiden dat etiketteringsmandaten niet alleen fabrikanten meer verantwoordelijk maken, maar ook consumenten bewuster maken.

Twee bedrijven hebben gereageerd op vragenlijsten per e-mail die we vorige week naar een aantal topspelers in verpakte dranken in India hebben gestuurd. Zowel Nestlé India als Dabur zeiden dat ze deel uitmaakten van de Eat Right India-beweging van de regering, die bedrijven aanspoort om suiker, zout en transvetten in verpakt voedsel te schrappen. Dabur zei dat het de toegevoegde suiker in zijn producten tussen 2018 en 2022 al met 14,4% had verminderd, eerder dan de beloofde tijdlijn. Het bedrijf zei dat het ook de portiegroottes had verkleind om gezondere keuzes te bieden. Nestlé India zei dat het zijn toezeggingen was nagekomen om toegevoegde suikers, zout en vet in relevante productcategorieën te verminderen.

LAGE REGELGEVING

De Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) heeft in 2020 verplicht gesteld voedingsinformatie op de achterkant van de verpakking te vermelden. Een eerdere regel streefde ook naar duidelijke disclaimers over bijvoeglijke naamwoorden zoals ‘natuurlijk’, ‘vers’ en ‘puur’ in merknamen die mogelijk niet waar zijn. Maar dergelijke cruciale informatie wordt ofwel in cryptische taal verstrekt of is moeilijk op te merken. Zinnen als “nul toegevoegde suiker” komen ook voor op het etiket van populaire dranken, die het gebruik van andere zoetstoffen maskeren.

“Fabrikanten maken misbruik van de bewoordingen van de regelgeving. Zelfs als een drankje geen toegevoegde suikers bevat, moet je vetgedrukt vermelden wat de totale suiker- of niet-suikerzoetstof is, “zei Arun Gupta, convenor bij Nutrition Advocacy in Public Interest (NAPi), een denktank.

De FSSAI speelde al lang met het idee van een sterkere etikettering, maar het duurde tot september 2022 voordat ze een conceptkennisgeving over sterbeoordelingen uitbracht om aan te geven hoe gezond een roedel is. De vooruitgang gaat traag – en blijft verstrikt in bedrijfslobby’s, ook al streven gezondheidsactivisten naar meer strengheid dan alleen maar sterbeoordelingen.

WAT MOETEN WE DOEN?

Dr. Jyoti Sharma, extra professor aan het Indian Institute of Public Health, zei dat ouders moeten worden voorgelicht over het maken van gezonde keuzes voor kinderen. Gupta drong er bij consumenten op aan zich niet te laten leiden door advertenties waarin wordt beweerd dat producten ‘natuurlijk’ zijn. Hij zei dat dergelijke dranken verslavend kunnen zijn, waardoor mensen overmatig kunnen consumeren, waardoor het risico op obesitas en diabetes toeneemt.

Zelfgemaakte drankjes en heel fruit zijn elke dag beter dan verpakte. Maar als je gedwongen wordt om naar de markt te gaan, lees dan de etiketten in plaats van te kiezen voor impulsieve aankopen en houd je portiegrootte in de gaten, zeiden experts.

Grafisch: Munt

Bekijk volledige afbeelding

Grafisch: Munt

Vang al het zakelijke nieuws, marktnieuws, belangrijke nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te ontvangen.

Meer of minder

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply