SpaceX lanceert drie klanten de ruimte in op ongelooflijke ruimtestationreis | Wetenschap | Nieuws

0

SpaceX heeft gisteren met succes de tweede missie van Axiom Space gelanceerd, waarbij drie particuliere klanten naar het International Space Station (ISS) werden vervoerd voor een verblijf van acht dagen. Axiom Mission 2 (Ax-2) wordt geleid door veteraan NASA-astronaut Peggy Whitson, 63, vergezeld van de Amerikaanse piloot en investeerder John Shoffner en Ali AlQarni, een Saoedi-Arabische gevechtspiloot.

De bemanning werd gecompleteerd door stamcelonderzoeker Rayyanah Barnawi, die geschiedenis schreef als de eerste Saudische vrouw die ooit naar de ruimte reisde. Het kwartet schoot gisteren om 17.37 uur EDT (22.37 uur BST) weg vanaf Launch Complex 39A in het Kennedy Space Center in Florida in een SpaceX Dragon-vaartuig bovenop een Falcon 8-raket.

Na de start zei NASA-beheerder Bill Nelson: “Gefeliciteerd Axiom, SpaceX en de bemanning van Axiom Mission 2 met een succesvolle lancering!

“Tijdens hun verblijf aan boord van het internationale ruimtestation ISS zullen de Ax-2-astronauten meer dan 20 wetenschappelijke experimenten uitvoeren.”

Deze onderzoeken, legde hij uit, zullen ons helpen “ruimtestraling, het weer bij lage zwaartekracht en meer beter te begrijpen”.

De heer Nelson voegde eraan toe: “Deze missie is een meer bewijs van NASA’s inzet om onze industriële partners te helpen bij het ontwikkelen van de volgende generatie ruimtetechnologie en het ondersteunen van een groeiende commerciële ruimtevaarteconomie.”

Mevrouw Barnawi zei: “Ruimteonderzoek zweeft over de hele mensheid, letterlijk en figuurlijk.

“Als zodanig moet het de stemmen en perspectieven bevatten van een werkelijk wereldwijde gemeenschap die niet alleen een diversiteit aan naties omvat, maar ook een diversiteit aan mensen.

“Ik ben vereerd om de groeiende bijdragen van Saoedi-Arabië op dit gebied te vertegenwoordigen en ik ben er trots op de eerste Saoedi-Arabische vrouw te zijn die naar de ruimte gaat.

“Ik hoop dat deze missie meisjes met verschillende achtergronden, die niet altijd deze kansen hebben gehad, zal inspireren om hun talenten en intellect te omarmen – en te weten dat ze een cruciale rol spelen bij het bevorderen van de menselijke ervaring.”

LEES MEER: Britse onderzoekers werpen een nieuw licht op de evolutie van de atmosfeer van Mars

De Ax-2-missie zal naar verwachting vandaag rond 9.16 uur EDT (14.16 uur BST) autonoom aanmeren bij de Harmony-module van het ISS.

Nadat het luik van de SpaceX Dragon rond 11.13 uur (16.13 uur) is geopend, zal er een welkomstceremonie voor de bemanning worden gehouden aan boord van het in een baan om de aarde draaiende laboratorium.

De bemanning van de Ax-2 wordt bij aankomst begroet door de leden van ISS Expedition 69.

Deze omvatten NASA-astronauten Stephen Bowen, Woody Hoburg en Frank Rubio; Andrey Fedyaev, Dmitri Petelin en Sergey Prokopyev van Roscosmos; en Sultan Alneyadi van de Verenigde Arabische Emiraten.

Voor kijkers op aarde zal live verslag worden gedaan van de aanmeerprocedure, het openen van het luik en de welkomstceremonie.

De stream kan worden bekeken op de NASA Live-website, de app van het ruimteagentschap – die beschikbaar is voor zowel iOS- als Android-apparaten – en de Axiom Space-website.

Onder de experimenten die de Ax-2-bemanning zal uitvoeren tijdens hun verblijf in het laboratorium in een baan om de aarde, zijn onderzoeken naar de impact op microzwaartekracht op de gezondheid en een verkenning van “regenzaaitechnologie” die de neerslag in droge gebieden van de aarde zou kunnen verhogen.

Als het weer hier op aarde het toelaat, staat het vertrek van de Ax-2-missie op 30 mei op het ISS gepland.

De SpaceX Dragon-capsule maakt een plons in de oceaan voor de kust van Florida, waar de bemanning wordt opgehaald en teruggebracht naar het droge.

Terwijl Rusland privé-burgers al lang toestaat het ISS te bezoeken, heeft NASA dat pas sinds kort gedaan – in feite vanaf 2019.

Ken Bowersox is de associate administrator van NASA’s Space Operations Mission Directorate.

Hij vertelde de Telegraph: “Deze missies zijn erg belangrijk voor ons bij NASA, omdat we proberen de ruimte, en vooral de lage baan om de aarde, open te stellen voor een grotere dwarsdoorsnede van de samenleving.

“Er is daar veel te doen. En we denken dat de economie in een lage baan om de aarde zal blijven groeien en op een dag zal NASA gewoon een deelnemer zijn in die economie, diensten kopen van de particuliere industrie in een lage baan om de aarde, terwijl NASA eropuit gaat en het allernieuwste onderzoekt.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply