“Cannes is een geweldige plek, maar het kan ook heel brutaal zijn”: Michelle Yeoh over haar eerste ervaring op het festival

0

Oscar-winnende acteur Michelle Joehoe is gearriveerd op het filmfestival van Cannes in 2023, tot grote vreugde van vrijwel iedereen. In een interview met Verscheidenheidbesprak ze haar eerste ervaring op het festival en waarom ze optimistisch is over de richting van de filmindustrie.

Gezien het feit dat de berichtgeving over Cannes van vorige week bol stond van de controverse over de Fransen die Johnny Depp en andere vermeende misbruikers vierden, evenals enkele teleurstellende opmerkingen over de nieuwe Indiana Jones film, voelt Yeoh’s aanwezigheid als een zonnestraal – in letterlijke zin voor aanwezigen, aangezien haar interviewer Yeoh toeschreef dat ze eindelijk wat goed weer naar het Palais des Festivals bracht toen ze dit weekend binnenvloog.

Onder de vele onderwerpen die werden besproken, verdiepte Yeoh zich in haar eerste ervaring met het festival, dat 23 jaar geleden plaatsvond toen ze Cannes bezocht om reclame te maken Ang Lee’s Gehurkte Tijger, Verborgen Draak. Yeoh besprak wat een overweldigend bezoek het bleek te zijn en merkte op: “Cannes is een geweldige plek, maar het kan ook erg meedogenloos zijn. Als ze je film niet leuk vinden, vertellen ze je dat meteen.”

Gelukkig was er midden in de eerste vertoning van de film een ​​staande ovatie, na een vroege actiescène waarin Yeoh langs muren en over daken rent. De film werd een kassucces en werd uiteindelijk genomineerd voor de Academy Award voor Beste Film.

Toen hem werd gevraagd naar de huidige stand van de filmindustrie, legde Yeoh uit: “We vechten voortdurend voor vrouwen. Wij strijden voor gelijkheid. Wij strijden voor diversiteit. … Maar het moet ook van bovenaf komen. Als het niet van boven komt, is het heel moeilijk om naar beneden te druppelen.” Yeoh merkte echter op dat het succes van haar recente films de besluitvormers in Hollywood heeft gedwongen dezelfde dingen te steunen als zij.

“Het begon met Gekke rijke Aziaten”, zei ze, eraan toevoegend dat het succes van de film een ​​“klein vuurtje” veroorzaakte dat bleef groeien. Volgens Yeoh was het 26 jaar geleden dat een ‘Amerikaanse film van eigen bodem’ een volledig Aziatische cast had. De Joy Luck Club. Het kassucces van Gekke rijke Aziaten hielp studio’s beseffen dat Amerikanen bereid waren om voornamelijk Aziatische casts te kijken. Toen merkte Yeoh op, Shang-Chi en de legende van de tien ringen was een succes voor Marvel en bracht de eerste Chinese superheld naar de mainstream. Dat zei Yeeh Shang Chi “opende de deur nog verder.”

Haar meest recente succes is natuurlijk dat van vorig jaar Alles overal tegelijk, wat een hit was aan de kassa en verschillende Oscar-overwinningen opleverde – waaronder Beste hoofdrolspeelster voor Yeoh zelf (de eerste keer dat een Aziatische artiest won) en Beste Film voor de film. Met die film, zei Yeoh, “we hebben ons gewoon kungfu’d een weg gebaand door dat glazen plafond.”

Zelfs met een jetlag en gedwongen om een ​​aanval van cameraflitsen het hoofd te bieden, was Yeoh net zo energiek en beheerst als verwacht. Behalve dat ze een volmaakte professional was die het Cannes-verhaal gelukkig in een positieve richting stuurde, onthulde ze ook enkele waardevolle gedachten over de genderkloof in Hollywood: “In het verleden heb ik ontdekt dat vrouwen erg kritisch zijn over zichzelf,” zei ze, opmerkend: “Mannen zijn dat niet. Vrouwen, we muggenziften zelfs over onze goede dingen.’

Maar dat zou kunnen veranderen, volgens Yeoh. Ze zei, “[E]vooral de laatste jaren zie je dat vrouwen veel meer voor zichzelf opkomen.” Laten we dat de thesis van Cannes van dit jaar maken, zullen we?

Over de auteur

Matt Wayt

Matt woont in Hollywood en schrijft graag over kunst en het bedrijf dat het probeert om zeep te helpen. Hij houdt van Tsukamoto en Roger Rabbit en vindt snelle zooms in CG-opnamen smakeloos.

Blijf in contact met ons op het sociale-mediaplatform voor directe updates, klik hier om lid te worden van onze Twitter& Facebook

Leave A Reply