Nieuwerwetse munten en huurlingen hebben mogelijk democratie tot stand gebracht

0

Volgens velen corrumpeert geld de democratie. Volgens Francis Albarède was het echter geld, in de vorm van gemunt zilver, dat in de eerste plaats democratie creëerde.

Dr. Albarède is geochemicus aan de École Normale Supérieure in Lyon, Frankrijk. Zijn definitie van “geochemie” reikt echter veel verder dan die van veel mensen, tot in de politieke en economische geschiedenis. Hij heeft met name net het SILVER-project (Silver Isotopes and the Rise of Money) van de European Research Council afgerond. Dit, door de isotopensamenstelling van oude zilveren munten, heeft geprobeerd conclusies te trekken over waar het metaal in een munt werd gedolven, en dus over handelspatronen.

Dr. Albarède legde aan de AAAS-bijeenkomst uit hoe, naar zijn mening, de truc om zilver te veranderen in kleine schijfjes van min of meer constant gewicht en zuiverheid, gecertificeerd door autoriteiten, de omverwerping van de oligarchieën van tientallen Griekse stadstaten had gekatalyseerd, met name Athene, in de zesde en vijfde eeuw voor Christus, en hun vervanging door versies van het idee dat alle vrije mannen zouden moeten delen in het besturen van het staatsbestel waarin ze leven.

Zowel het zilver als de vrije mannen kwamen, in zijn interpretatie van de gebeurtenissen, voort uit de gewoonte van het hedendaagse Perzische rijk om Grieken in te huren als huursoldaten. Hoplieten, de zwaarbewapende infanteristen die de kern vormden van de Griekse legers van deze periode, waren veelgevraagd als fortuinlijke soldaten, en velen vonden werk in niet-Griekse legers – niet zelden in de strijd tegen hun mede-Grieken.

Perzië was een bijzonder grote klant tijdens zijn expansieoorlogen rond het einde van de zesde eeuw, en betaalde zijn hoplietrekruten vaak in het nieuwerwetse medium van zilveren munten. Dit was een vorm van gemakkelijk draagbare en inwisselbare rijkdom, uitgevonden in het koninkrijk Lydia, een van de veroveringen van Perzië, en overgenomen door Cyrus, de stichter van het Perzische rijk. Hoewel veel Griekse stadstaten Lydia’s uitvinding ook begonnen over te nemen, wat betekent dat munten een bekend idee waren, toen deze mannen naar huis terugkeerden, zo rijk, figuurlijk gezien, als Croesus, de Lydische koning die Cyrus had omvergeworpen, verstoorden ze de politieke appelwagen door het vormen van de ambitieuze middenklasse die de conditio sine qua non is van alle succesvolle revoluties.

Elders, hoewel de voordelen van munten snel werden gewaardeerd in het hele Middellandse Zeegebied en de wereld in het Nabije Oosten, vond deze plotselinge toestroom van geld en mannen niet plaats, zodat de machthebbers zich konden aanpassen. Maar in veel Griekse steden konden de plaatselijke oligarchen de golf van huurlingenzilver niet weerstaan, en de heerschappij van vrije mannen (maar natuurlijk niet van vrouwen of slaven – want niemand was nog zo radicaal) nam het over.

Nieuwsgierig naar de wereld? Meld u aan om te genieten van onze geestverruimende wetenschappelijke dekking Gewoon wetenschaponze wekelijkse nieuwsbrief voor abonnees.

© 2023, The Economist Krant Limited. Alle rechten voorbehouden. Uit The Economist, gepubliceerd onder licentie. De originele inhoud is te vinden op www.economist.com

Vang al het zakelijke nieuws, marktnieuws, belangrijke nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te ontvangen.

Meer of minder

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply