Deskundigen identificeren wanneer in het jaar en op welke tijden zelfmoordgedachten pieken | Wetenschap | Nieuws

0

Mensen hebben de sterkste zelfmoordgedachten in de winter, een paar maanden voordat zelfmoordgedrag de neiging heeft om te pieken in de lente en vroege zomer, zo blijkt uit een studie. Deze bevinding kan verklaren waarom, in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, de zelfmoordcijfers niet pieken in de winter – een fenomeen dat onderzoekers ook al lang verbijsterd heeft.

Op basis van hun resultaten heeft het team een ​​conceptueel model ontwikkeld om uit te leggen waarom suïcidaal gedrag enkele maanden nodig heeft om een ​​”omslagpunt” te bereiken. Het team meldt ook dat de dagelijkse piek in zelfmoordgedachten tussen 04.00 en 06.00 uur ligt.

Het onderzoek is uitgevoerd door psychologen dr. Brian O’Shea van de Universiteit van Nottingham en René Freiche van de Universiteit van Amsterdam.

Dr. O’Shea zei: “Het is goed gedocumenteerd dat de winter de tijd is waarin mensen met geestelijke gezondheidsproblemen kunnen worstelen met een verslechterende stemming en depressie.

“Seizoensgebonden affectieve stoornis is inderdaad een erkend probleem dat verband houdt met de verandering van het seizoen en dat de geestelijke gezondheid van veel mensen beïnvloedt.

“Dus het kan als een verrassing komen dat de lente, een tijd waarin je zou aannemen dat de stemming van mensen verbetert, eigenlijk de tijd van het jaar is waarin mensen het meeste risico lopen om zelfmoord te plegen.”

Dr. O’Shea vervolgde: “De redenen hiervoor zijn complex, maar ons onderzoek toont aan dat suïcidale gedachten en stemmingen het ergst zijn in december en het ergst in juni.

“Tussen deze twee punten is er een verhoogd risico op suïcidaal gedrag.

“We denken dat dit gebeurt omdat de geleidelijke verbeteringen in hun humeur en energie hen in staat kunnen stellen een zelfmoordpoging te plannen en te plegen.

“De relatieve vergelijking tussen het zelf en de stemming van anderen verbetert in een waargenomen sneller tempo zijn aanvullende mogelijkheden die verder moeten worden getest.”

LEES MEER: Economische crisis verergert de geestelijke gezondheidsproblemen van kinderen

In hun studie ondervroeg het onderzoeksduo meer dan 10.000 mensen in het VK, de VS en Canada over hun stemmingen, gedachten en ideeën over zelfbeschadiging en zelfmoord.

De deelnemers aan de enquête werden in drie groepen verdeeld: degenen van wie bekend was dat ze eerder een zelfmoordpoging hadden gedaan; degenen die zelfmoordgedachten hadden gemeld of niet-suïcidale zelfverwonding hadden gepleegd; en degenen zonder bekende zelfbeschadiging of zelfmoordgerelateerd gedrag.

Het team legde uit dat ze online taken hadden gemaakt om de dynamiek van expliciete en impliciete gedachten over zelfbeschadiging te onderzoeken.

De eerste betrof directe vragen over stemming, zelfmoord en zelfbeschadiging, met behulp van een standaard vijfpuntsschaal. Impliciete cognitie werd ondertussen onderzocht via een ‘reactietijd’-taak, waarin de deelnemers werd gevraagd om woorden die betrekking hadden op het zelf in realtime te sorteren met woorden die betrekking hadden op zowel leven als dood.

Gedurende de zes jaar durende studieperiode vond het team zowel een algemene toename van gedachten over zelfbeschadiging als seizoensgebonden variaties in stemming en zelfmoordgedachten, vooral onder degenen in de groep die eerder een zelfmoordpoging hebben gedaan.

Uit de gegevens bleek ook dat er een tijdsverloop was tussen de piek van zowel expliciete als impliciete zelfmoordgedachten in de winter en een piek in zelfmoordpogingen en sterfgevallen in de lente.

Meer specifiek, expliciete zelfmoordgedachten piekten in december (dat wil zeggen, in de winter voor proefpersonen op het noordelijk halfrond), gevolgd door impliciete associaties met zelfbeschadiging, die pieken in februari – beide vóór een piek in suïcidaal gedrag in de lente/vroege zomer.

Een soortgelijk vertragingseffect werd ook waargenomen op een kleinere, dagelijkse schaal, met expliciete suïcidale cognitie en een slecht humeur met een piek rond 4-5 uur ‘s ochtends, en impliciete gedachten kwamen een uur later.

Dr. O’Shea concludeerde: “Deze studie is de eerste die op zo’n grote schaal kijkt naar temporele trends rond stemmings- en zelfbeschadigingsgedachten en echt de tijden aanwijst waarop interventie het nuttigst zou kunnen zijn.”

De volledige bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Translational Psychiatry.

De Samaritanen zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar 24 uur per dag bereikbaar.

Als u onmiddellijk een reactie nodig heeft, kunt u ze het beste bellen.

Je kunt ze bereiken door te bellen naar 116 123, door een e-mail te sturen naar [email protected] of door naar www.samaritans.org te gaan.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply