JPMorgan zou nog eens 40 Russische graanexportbetalingen kunnen verwerken – bronnen – Beursnieuws

0

* JPMorgan heeft de eerste betaling voor Rosselkhozbank al verwerkt

* Er worden meer betalingen voorbereid voor de beoordeling door JPMorgan – bronnen

* Dergelijke betalingen zijn cruciaal in het kader van de onderhandelingen over de Zwarte Zee-deal

* Rusland, de VN bespreken vrijdag de Zwarte Zee-deal

* JPMorgan, de VN bespreken Russische kunstmestexport – bron

LONDEN / VERENIGDE NATIES, 3 mei (Reuters) – De Amerikaanse bank JPMorgan Chase & Co zou nog eens 40 Russische graanexportbetalingen kunnen verwerken, zeiden twee bronnen, terwijl de Verenigde Naties een deal proberen te redden die veilige Zwarte Zee-export van Oekraïens graan mogelijk maakt dat Moskou heeft dreigde op 18 mei te stoppen.

Reuters meldde vorige week dat JPMorgan de eerste betaling had verwerkt voor de Russische Landbouwbank, die in juni door de Europese Unie was afgesneden van het SWIFT-betalingssysteem vanwege de invasie van Oekraïne in Moskou in 2022.

Toegang tot SWIFT voor de Russische Landbouwbank, bekend als Rosselkhozbank, is een belangrijke Russische eis in de gesprekken over de toekomst van de Zwarte Zee-deal, die in juli vorig jaar tot stand is gekomen door bemiddeling van de VN en Turkije.

Rusland heeft aangegeven dat tenzij aan een lijst met eisen wordt voldaan om obstakels voor de export van graan en kunstmest weg te nemen, het niet zal instemmen met een verlenging na 18 mei van het Zwarte Zee-pact, dat volgens de VN helpt bij het aanpakken van een wereldwijde voedselcrisis die is verergerd door Moskou’s oorlog in Oekraïne.

De gesprekken tussen Rusland en de VN over de Zwarte Zee-deal zullen naar verwachting vrijdag in Moskou worden gehouden, waarbij de VN wordt vertegenwoordigd door tophandelsfunctionaris Rebeca Grynspan.

Volgens een door Reuters ingezien document waarin de inspanningen van de Verenigde Naties worden opgesomd, werken de VN nu samen met de Rosselkhozbank om ongeveer 40 extra betalingen voor te bereiden die door JPMorgan moeten worden verwerkt. Het document zei ook dat de VN de Russische kunstmestexport besprak met JPMorgan.

Een bron die bekend is met discussies zei dat JPMorgan begreep dat het gevraagd zou kunnen worden om nog eens 40 betalingen voor Rosselkhozbank te verwerken en dat het klaar was om dit te doen om de wereldwijde voedselcrisis te helpen bestrijden. De bron zei dat JPMorgan ook met de VN sprak over de Russische export van kunstmest.

JPMorgan was door de Amerikaanse regering om hulp gevraagd, aldus de bron.

Een woordvoerder van JPMorgan weigerde commentaar te geven. Een woordvoerder van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres weigerde commentaar te geven. Het Amerikaanse ministerie van Financiën en Rosselkhozbank reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei vorige week dat Guterres had voorgesteld dat – als alternatief voor het herwinnen van toegang tot SWIFT – Amerikaanse banken Rosselkhozbank zouden kunnen helpen met transacties. Lavrov zei echter dat dit niet kon werken als een langetermijnoplossing.

Een bron die bekend was met de eerste transactie van JPMorgan vorige week beschreef deze als “zeer beperkt en zeer gecontroleerd”.

De Russische export van graan en kunstmest is niet onderworpen aan westerse sancties die zijn opgelegd na de invasie van Oekraïne door Moskou, maar Moskou zegt dat westerse beperkingen op betalingen, logistiek en verzekeringen een belemmering vormen voor verzendingen.

De sancties van de Europese Unie en de VS hebben de particuliere sector ook op hun hoede gemaakt voor transacties met Rusland, zelfs als dit is toegestaan.

Een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vorige week dat Washington brede vrijstellingen had voor de Russische handel in voedsel en kunstmest en dat Rosselkhozbank niet werd geblokkeerd door sancties.

Het Kremlin zei woensdag dat Rusland de contacten met zowel de VN als andere vertegenwoordigers zal voortzetten in een poging om zijn wereldwijde export van graan en kunstmest te verbeteren. (Rapportage door Polina Devitt in Londen en Michelle Nichols in de United Nations Editing door Mark Potter)

Leave A Reply