Hubble-ruimtetelescoop kijkt naar het centrum van een enorme cluster van sterrenstelsels op bijna 9 miljard lichtjaar afstand

0

NASA’s Hubble-ruimtetelescoop tuurde in het centrum van een enorme cluster van sterrenstelsels in een prachtig nieuw beeld.

De European Space Agency (ESA) zei dat de kosmische reus – genaamd eMACS J1823.1+7822 – kan worden geïdentificeerd door de verstoringen in de ruimte-tijd eromheen.

De massa van de cluster heeft ervoor gezorgd dat de beelden van achtergrondstelsels door zwaartekracht zijn gelenzend.

Zwaartekrachtlensing treedt op wanneer een hemellichaam zo’n enorme zwaartekracht heeft dat het tijd en ruimte eromheen vervormt, het licht van een verder weg gelegen object afbuigt en vergroot.

WEBB TELESCOOP SNAPS SHOT VAN EERSTE ASTEROÏDE RIEM OOIT GEZIEN BUITEN HET ZONNESTELSEL

De melkwegcluster

Een cluster van grote sterrenstelsels, omringd door verschillende sterren en kleinere sterrenstelsels op een donkere achtergrond. De centrale cluster bestaat grotendeels uit heldere elliptische sterrenstelsels die omgeven zijn door een warme gloed. Dicht bij de clusterkern bevindt zich de uitgerekte, vervormde boog van een melkwegstelsel, door de zwaartekracht gelenzend door de cluster. (Credit: ESA/Hubble & NASA, H. Ebeling)

Het bureau zei dat de cluster een voldoende kromming van ruimte-tijd had veroorzaakt om het pad van licht te buigen en ervoor te zorgen dat achtergrondstelsels vervormd lijken in strepen en lichtbogen.

Rondom de cluster zijn andere melkwegstelsels te zien, evenals voorgrondsterren met kenmerkende diffractiepieken.

De cluster van sterrenstelsels bevindt zich op bijna 9 miljard lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Draco.

De Hubble-ruimtetelescoop

In deze hand-out van NASA zweeft de Hubble-ruimtetelescoop door de ruimte op een foto die is genomen vanaf de Space Shuttle Discovery tijdens de tweede onderhoudsmissie van de Hubble in 1997. ((Foto door NASA via Getty Images))

Het is een van de vijf clusters die door de telescoop zijn verkend, met als doel de sterkte van deze zwaartekrachtlenzen te meten en een beter begrip te krijgen van de verdeling van donkere materie in clusters van sterrenstelsels.

DE POLITIE VAN NEW JERSEY ONDERZOEKT MOGELIJKE METEORIET DIE IN HUIS IS GECRAPT

“Sterke zwaartekrachtlenzen zoals eMACS J1823.1+7822 kunnen astronomen helpen verre sterrenstelsels te bestuderen door te fungeren als enorme natuurlijke telescopen die objecten vergroten die anders te zwak of te ver weg zouden zijn om op te lossen”, legt de ESA uit.

Hubble ingezet

Foto gemaakt door de STS-31-bemanning aan boord van de Space Shuttle Discovery, waarop te zien is hoe de Hubble-ruimtetelescoop op 25 april 1990 wordt ingezet vanuit het laadruim. (Foto door -/NASA/AFP via Getty Images)

De afbeelding bevat gegevens van acht verschillende filters en Hubble’s Advanced Camera for Surveys en Wide Field Camera 3.

Beide instrumenten kunnen astronomische objecten in slechts een klein deel van het elektromagnetische spectrum waarnemen met behulp van filters, waarmee wetenschappers objecten op nauwkeurig geselecteerde golflengten kunnen vastleggen.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Door waarnemingen op verschillende golflengten te combineren, kunnen astronomen een completer beeld van een object zien dan alleen zichtbaar licht.

Read original article here

Leave A Reply