Wat gebeurt er aan het einde van de Covid-19-noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid?

0

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft op 5 mei een einde gemaakt aan de wereldwijde noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid. De noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid in de VS loopt op 11 mei af en Dr. Rochelle Walensky treedt af als directeur van de Centers for Disease Control and Prevention.

Ziekenhuisopnames en sterfgevallen door Covid-19 zijn nu relatief beperkt, mede dankzij vaccins, tests en behandelingen die onze afweer hebben helpen versterken. Het virus gaat echter niet weg. Het land meldt nog steeds honderden Covid-19-gerelateerde sterfgevallen per dag. Vele anderen hebben nog steeds te maken met aanhoudende gevolgen voor de gezondheid.

“Hoewel volgende week het einde van de noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid markeert, is dit niet het einde van Covid-19”, zegt Nirav Shah, adjunct-directeur bij de CDC. “We zullen het Covid-19-bal in de gaten blijven houden .”

Dit is wat u moet weten over de huidige stand van de pandemie en wat er zal gebeuren als de wereldwijde en Amerikaanse noodsituaties eindigen:

Wat betekent het einde van de wereldwijde noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid?

Het einde van de internationale noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid is grotendeels symbolisch, aangezien de verklaring van de WHO niets verandert aan overheidsfinanciering of -diensten.

Het is een mijlpaal in de strijd tegen Covid-19 en WHO-functionarissen zeiden dat de afnemende sterfte, de verminderde druk op de gezondheidsstelsels en de toenemende immuniteit van de bevolking betekenen dat landen nu uit de crisismodus kunnen komen.

“Dit nieuws betekent dat het tijd is voor landen om over te stappen van de noodtoestand naar het beheersen van Covid-19 naast andere infectieziekten”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO.

Is de Covid-19-pandemie voorbij?

De wereldwijde noodsituatie op gezondheidsgebied is voorbij, maar dat betekent niet dat Covid-19 geen bedreiging meer vormt voor de gezondheid, zei dr. Tedros. Covid-19 is niet in een patroon terechtgekomen dat voorspelbaar genoeg is om de pandemie voorbij te laten zijn, zeiden sommige volksgezondheidsdeskundigen.

“Er zal geen moment komen waarop de WHO langskomt en zegt dat de pandemie voorbij is”, zei Dr. Michael Ryan, uitvoerend directeur van het WHO Health Emergencies Program. “Het goede nieuws is dat de wereldwijde noodsituatie op het gebied van gezondheid voorbij is.”

Er zijn geen officiële regels of mechanismen voor wanneer een pandemie begint of eindigt. De term is door de geschiedenis heen slechts op een paar ziekten toegepast.

“In de praktijk wordt over het algemeen gezegd dat pandemieën zijn geëindigd wanneer ze een staat van stabiliteit bereiken, wanneer ze niet langer een dominante zorg vormen voor het publiek en voor beleidsmakers”, zei dr. Bob Wachter, voorzitter van de afdeling Geneeskunde van de Universiteit van Californië, San Francisco. “Dat is allemaal erg wazig; het is een soort van volledig oordeel.”

Wat is een endemische ziekte? Wordt Covid-19 endemisch?

Een ziekte is endemisch wanneer deze bestaat op een basislijn, voorspelbaar niveau en een constante aanwezigheid is in een populatie, volgens de Centers for Disease Control and Prevention.

De Covid-19-pandemie zal uiteindelijk in een voorspelbaar, stabieler patroon vervallen en na verloop van tijd endemisch worden, zijn de meeste epidemiologen van infectieziekten het erover eens. Bepalen wanneer een pandemie precies ten einde loopt, gebeurt vaak achteraf, aldus volksgezondheidsdeskundigen.

“We bevinden ons in de overgang naar endemisch, maar zijn er nog niet helemaal”, zei dr. Mark Levine, gezondheidscommissaris van het ministerie van Volksgezondheid van Vermont. “Ik zou graag een zomer willen doormaken zonder een Covid-piek.”

Hoe de verspreiding van Covid-19 er op de lange termijn uit zou kunnen zien, hangt ook af van het ziekteniveau dat regeringen en samenlevingen bereid zijn te tolereren en de acties die ze bereid zijn te ondernemen, hebben deskundigen op het gebied van de volksgezondheid gezegd. Het einde van een pandemie is zowel sociaal en politiek als epidemiologisch.

Wat verandert er als de noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid in de VS eindigt?

Vanaf 11 mei heeft de CDC niet langer de bevoegdheid om staten te verplichten bepaalde Covid-19-gegevens te rapporteren, en het delen van gegevens zal waarschijnlijk erger worden, aldus volksgezondheidsdeskundigen. Verzekeraars hoeven in veel gevallen geen volledige dekking meer te bieden voor Covid-19-testen.

“Het is niet duidelijk of gezondheidsplannen thuistests zullen dekken”, zegt dr. Jennifer Kates, directeur van het wereldwijde gezondheids- en hiv-beleid bij de Kaiser Family Foundation. “Zelfs voor tests die geen thuistests zijn, zoals PCR, kunnen mensen kostendeling hebben.”

Mensen worden ook uitgeschreven bij Medicaid, nadat een voorziening die verband hield met de noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid waardoor mensen continu ingeschreven bleven, werd geschrapt. Tot 15 miljoen Amerikanen, waaronder zeven miljoen kinderen, lopen daardoor het risico de dekking te verliezen, zei Dr. Michelle Taylor, directeur van de Shelby County Health Department in Tennessee.

Kan ik nog ergens gratis Covid-19-tests, vaccins en behandelingen krijgen?

Ja, Covid-19-vaccins en sommige behandelingen zijn nog steeds gratis totdat de overheidsvoorraad op is. Daarna zal de verzekering ten minste een deel van die kosten dekken, en de regering-Biden heeft een vangnet opgezet voor mensen zonder verzekering om toegang te krijgen tot apotheken en gezondheidscentra.

De federale overheid stuurt nog steeds enkele vaccins en testkits voor thuis naar sommige gezondheidsafdelingen, volgens Chrissie Juliano, uitvoerend directeur van Big Cities Health Coalition, een belangenbehartigingsgroep voor ambtenaren van stadsgezondheidsafdelingen.

Sommige lokale gezondheidsafdelingen hebben ook hun eigen programma’s en mensen kunnen ook nog steeds gratis thuistests bestellen bij de federale overheid, als ze de gezinslimiet nog niet hebben bereikt.

Wat gebeurt er met Covid-19-gegevens aan het einde van de noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid?

Vanaf 11 mei heeft de federale overheid niet langer de bevoegdheid om staten te verplichten bepaalde Covid-19-gegevens in te dienen. De CDC werkt aan vrijwillige overeenkomsten voor gegevensgebruik met individuele staten.

Vanwege deze wijzigingen in de regelgeving zei de CDC dat het zou stoppen met het posten van geaggregeerde casusgegevens en de berekende Covid-19-gemeenschapsniveaus. Covid-19-overlijdensgegevens op haar website zullen nu afkomstig zijn van voorlopige overlijdensaktegegevens, in plaats van van nationale en lokale gezondheidsafdelingen.

De CDC zal blijven vertrouwen op gegevens van ziekenhuizen, genomische sequencing, sommige laboratoria en afvalwatertesten om het virus op te sporen, zei dr. Shah van de CDC. Covid-19-gegevens zullen nog steeds beter zijn dan wat beschikbaar is voor andere luchtwegpathogenen, waaronder griep en RSV, zei hij.

“We zullen nog steeds kunnen zien dat het sneeuwt, ook al tellen we niet langer elke sneeuwvlok”, zei Dr. Shah.

Wat is nu het gemiddelde aantal Amerikaanse gevallen en sterfgevallen?

De VS meldden volgens gegevens van de CDC ongeveer 77.000 gevallen in de week die eindigde op 3 mei, met ongeveer 1.110 Covid-19-gerelateerde sterfgevallen die week.

Ziekenhuisopnames en sterfgevallen door Covid-19 naderen nieuwe dieptepunten na een winter met mildere spreiding in vergelijking met de eerdere winterpieken.

Het huidige aantal gevallen is ook een grote ondertelling, deels vanwege het wijdverbreide gebruik van snelle Covid-19-tests thuis die vaak niet kunnen worden gevolgd door volksgezondheidsfunctionarissen. Gegevensrapportage is ook fragmentarischer, aangezien sommige staten de rapportage hebben teruggeschroefd.

—Denise Roland heeft bijgedragen aan dit artikel.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply