Frankrijk en Japan tekenen nucleair partnerschap – Beursnieuws

0

PARIJS (Reuters) – Frankrijk en Japan hebben in Parijs een samenwerkingsovereenkomst op nucleair gebied ondertekend, zei het Franse ministerie woensdag.

De gezamenlijke verklaring belooft de banden op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van de volgende generatie kernenergie, zoals natriumgekoelde snelle reactoren, te verdiepen en te versnellen.

Er zal verder worden gewerkt aan de veilige verlenging van de levensduur van bestaande reactoren, de ontmanteling van kerncentrales, waaronder de Japanse Fukushima Dai’ichi-reactor, de ontwikkeling van civiele nucleaire capaciteit in geïnteresseerde landen en de bevordering van de recycling van gebruikte splijtstof om de behoefte aan uranium tot een minimum te beperken.

De Franse minister van Energie Agnes Pannier-Runacher ontmoette Yasutoshi Nishimura, de Japanse minister van handel, economie en industrie, en ze bespraken het versnellen van technische samenwerking op het gebied van de splijtstofcyclus en het werken aan het bouwen van een toeleveringsketen waarbij alleen landen betrokken zijn die “gemeenschappelijke waarden” delen – een verhulde verwijzing naar de buitenmaatse rol van Rusland in de sector.

De aankondiging volgde op besprekingen in de marge van de Group of Seven energie- en klimaatbijeenkomst vorige maand in Sapporo, waar de ministers bespraken om samen te werken aan een herlancering van kernenergie in Japan als een manier om aan de stijgende vraag naar energie te voldoen zonder een piek in de uitstoot van broeikasgassen.

“De nieuwe vlaggen van dit bilaterale Frans-Japanse partnerschap, de Tricolor en de Hinomaru rijzende zon, zwaaien sterk in de richting van decarbonisatie en een stabiele energievoorziening”, zei Nishimura in een verklaring.

De Japanse krant Sankei meldde eerder op woensdag dat premier Fumio Kishida zo’n 46 miljard yen (337 miljoen dollar) heeft gereserveerd voor een periode van drie jaar, beginnend in april 2024, om te helpen bij de ontwikkeling van natriumgekoelde snelle reactoren.

De gezamenlijke verklaring kwam een ​​dag nadat een hof van beroep in Parijs de Franse regering toestemming had gegeven om door te gaan met de overname van de nucleaire gigant EDF als onderdeel van haar langetermijnplan om de nucleaire sector nieuw leven in te blazen en tegen 2050 tot 14 nieuwe reactoren te bouwen.

Frankrijk heeft dit jaar ook een bilaterale overeenkomst met Groot-Brittannië ondertekend waarin de nadruk wordt gelegd op kernenergie als een koolstofarme energiebron die de afhankelijkheid van leveranciers zoals Rusland zou kunnen verminderen.

(Rapportage door America Hernandez, bewerking door Ed Osmond)

Door América Hernandez

Leave A Reply