British American Tobacco boekt winst in 2022 te midden van uitdagingen

0

(Alliance News) – British American Tobacco PLC rapporteerde donderdag een marginale winststijging voor 2022 toen de sigarettenfabrikant door een “steeds uitdagender” economische omgeving navigeerde, maar merkte op dat het momentum in New Category “sterk” was.

De in Londen gevestigde maker van Dunhill, Kent en Lucky Strike-sigaretten zei dat de winst vóór belastingen slechts met 1,7% was gestegen tot GBP 9,32 miljard in 2022, vergeleken met GBP 9,16 miljard in 2021.

De aandelen van British American Tobacco daalden donderdagochtend met 4,0% naar 2.968,00 p elk in Londen. In Johannesburg daalde het aandeel met 3,4% tot ZAR 638,78.

In 2022 groeide de omzet met 7,7% tot GBP 27,65 miljard van GBP 25,68 miljard, ondanks lagere volumes. Het volume van sigaretten en verwarmingsproducten voor tabak daalde met 4,2% tot 629 miljoen.

De producent van vuse-vapen en glo-tabaksverwarmingsproducten zei dat het volume verbruiksartikelen in de nieuwe categorie bleef groeien en in alle drie de categorieën toenam.

Nieuwe categorieën leverden nu een “betekenisvolle” bijdrage aan de financiële resultaten van de groep, zei het, in de verwachting dat dit opkomende bedrijf in 2024 winstgevend zal zijn, een jaar eerder dan de doelstelling.

In 2022 investeerde de groep meer dan 2 miljard GBP in nieuwe categorieën en boekte het uitstekende vooruitgang bij het terugdringen van de bedrijfsverliezen met 62%.

British American Tobacco zei er vertrouwen in te hebben de omzetdoelstelling van GBP5 miljard voor nieuwe categorieën tegen 2025 te halen.

Terwijl opkomende markten zich vorig jaar begonnen te herstellen van de impact van Covid-19, waaronder Cuba, Bangladesh, Brazilië en hun wereldwijde reisdetailhandel, werden deze effecten meer dan gecompenseerd door volumedaling in de VS, Turkije en de verkoop van hun Iraanse zaken halverwege 2021.

Voor 2022 verbeterde British American Tobacco zijn totale dividend van 215,60 pence een jaar eerder naar 217,80 pence.

De jaarlijkse winst per aandeel was lager op 293,3p, een daling met 1,2% ten opzichte van 296,9p.

“Vooruitkijkend, terwijl we verwachten dat de macro-economische omgeving uitdagend zal blijven, zullen we onze transformatie blijven waarmaken en verder versnellen”, zei British American Tobacco Chief Executive Jack Bowles.

Het bedrijf merkte de inflatie op en zei: “Verdere vereenvoudiging, productiviteitsverbeteringen en besparingen zullen een belangrijk aandachtspunt zijn terwijl we onze kerncapaciteiten blijven aanscherpen. Deze zijn van cruciaal belang om de inflatiedruk aan te pakken, terwijl we doorgaan met het financieren van investeringen in de nieuwe categorie en het verbeteren van de winstgevendheid in de nieuwe categorie naarmate we versnellen onze transformatie naar A Better Tomorrow.” A Better Tomorrow is de bedrijfsstrategie van het bedrijf om de impact op de gezondheid te verminderen, voor het eerst aangekondigd in maart 2020.

In zijn vooruitzichten voor 2023 voorspelde British American Tobacco een omzetgroei van 3% tot 5% in organische constante valuta, afhankelijk van de timing van de overdracht van de Russische en Wit-Russische bedrijven die naar verwachting in 2023 zullen worden afgerond.

Het projecteert een constante groei van de winst per aandeel met een constante, voor wisselkoersen aangepaste cijfers.

Door Artwell Dlamini, verslaggever van Alliance News

Opmerkingen en vragen naar newsroom@alliancenews.com

Copyright 2023 Alliance News Ltd. Alle rechten voorbehouden.

Leave A Reply