Nigeria stelt plannen om zijn bankbiljetten te vervangen uit na chaotische taferelen bij geldautomaten

0


Abuja, Nigeria
CNN

Nigeria werd woensdag gedwongen om plannen uit te stellen om zijn bankbiljetten te vervangen door een opnieuw ontworpen valuta na chaotische taferelen bij geldautomaten, terwijl miljoenen mensen worstelden om het nieuwe geld in handen te krijgen.

De oude bankbiljetten van het land zouden vanaf 11 februari geen wettig betaalmiddel meer zijn, maar het Hooggerechtshof van het land heeft die deadline opgeschort omdat banken niet genoeg van de nieuwe naira konden uitbetalen.

Nigerianen ben geweest ze hebben sinds eind vorige maand uren in lange rijen bij geldautomaten doorgebracht nadat ze zich haastten om de oude bankbiljetten te storten vóór een aanvankelijke deadline van 31 januari. Maar ze hebben niet genoeg van de nieuwe versies kunnen opnemen om hun dagelijkse uitgaven te dekken.

Dat tekort heeft geleid tot gespannen gemoederen en onnoemelijke ontberingen voor miljoenen Nigerianen, vooral degenen die in de op contanten gebaseerde informele economie werken en voor burgers die op het platteland wonen.

Nigerianen zeggen dat ze moeite hebben om voedsel en openbaar vervoer te betalen, omdat leveranciers elektronische betalingen weigeren. De druk op de bankinfrastructuur heeft ervoor gezorgd dat veel servers uitvielen, vertelden meerdere bronnen aan CNN.

In november vorig jaar onthulde president Muhammadu Buhari de herontworpen munteenheid met als doel valsemunterij en het oppotten van grote bedragen buiten het banksysteem om.

De gouverneur van de centrale bank van Nigeria, Godwin Emefiele, zei in januari dat van de 3,23 biljoen Nigeriaanse naira ($ 6,9 miljard) die in oktober vorig jaar in omloop was, “slechts 500 miljard naira binnen de banksector was”, terwijl maar liefst 2,7 biljoen naira ($ 5,8 miljard) was. werd “permanent bij mensen thuis gehouden”.

Emefiele voegde eraan toe dat tot nu toe ongeveer 1,9 biljoen naira (ongeveer $ 4 miljard) is teruggegeven aan het banksysteem sinds de nieuwe bankbiljetten voor het eerst werden geïntroduceerd. in november.

Nigerianen staan ​​in de rij voor nieuwe bankbiljetten

De opnieuw ontworpen biljetten waren bedoeld om de oudere series van de 200-, 500- en 1.000-naira-biljetten op 31 januari te vervangen, maar een verlenging van 10 dagen werd aangekondigd na wijdverspreide verontwaardiging over de timing.

De nieuwe biljetten lijken sterk op de biljetten in omloop met als enige significante verandering een kleurverandering. De nieuwe naira-biljetten zijn echter “versterkt met echtheidskenmerken waardoor ze moeilijk te vervalsen zijn”, zei president Buhari vorig jaar.

Abulrahman Abdullahi, die in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja woont, vertelde CNN dat hij snel geld nodig heeft omdat zijn voedsel bijna op is en hij niet in staat is om voorraden bij te vullen. In het hele land zijn banken in toenemende mate het doelwit geworden van groeiende woede over de frustrerende zoektocht naar de nieuwe naira-bankbiljetten.

Nigeria’s grotendeels informele economie is voornamelijk afhankelijk van contant geld, maar de CBN probeert mensen aan te moedigen meer gebruik te maken van elektronisch bankieren, een beleid dat door analisten voorbarig wordt geacht.

Nigerianen vertrouwen wanhopig op hun banken om na de deadline van 10 februari nieuwe rekeningen te verspreiden het verwisselen van de oude valuta zag velen klauteren om hun oude bankbiljetten te deponeren. De banken hebben echter niet genoeg van de nieuwe bankbiljetten om rond te gaan, wat de woede van individuen aanwakkert, van wie sommigen dat wel hebben gedaan vernield bankbezit of uitgekleed tot op hun ondergoed woedend, zo blijkt uit video’s die op sociale media worden gedeeld.

“Ik zit hier al uren”, vertelde Abdullahi aan CNN, terwijl hij worstelde om zijn plaats te behouden in een rumoerige rij die zich had gevormd bij een bankautomaat in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

“Ik moet boodschappen doen voor levensmiddelen. Het is erg moeilijk voor me geweest. Het aantal keren dat ik op een dag eet, is teruggebracht tot twee, want als ik geen voedsel meer heb, kan ik misschien niet meer aanvullen, ‘zei hij.

Bij een naburige bank kregen klanten van het personeel de opdracht om niet meer dan 10.000 naira ($ 22) per persoon uit de geldautomaat te halen. Klanten van andere banken kregen de opdracht om slechts 1.000 naira (minder dan $ 3) uit de geldautomaat te halen.

In een Lagos-supermarkt was contant geld uit de automaat ondanks de lange wachttijden beperkt tot slechts 1.000 naira (minder dan $ 2).

“Wat kunnen we doen met 1.000 naira! Deze regering geeft niets om ons”, zei bewaker Joel Johnson tegen CNN.

De regering en de CBN zijn onder druk komen te staan ​​en de gouverneurs van drie Nigeriaanse staten dagen voor de rechtbank het korte tijdsbestek uit dat is gegeven om de oude bankbiljetten in te wisselen voor nieuwe, waarvan zij waarschuwen dat dit zou kunnen leiden tot “de ineenstorting van de openbare orde” in de aanloop naar de cruciale presidentiële stemming later deze maand.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, worden Nigerianen ook geconfronteerd met lange rijen voor brandstof in het hele land, wat leidt tot toenemende woede en frustratie met protesten die in delen van het land opduiken terwijl burgers tekeer gaan tegen de ontberingen veroorzaakt door de schaarse valuta en stijgingen van brandstofprijzen.

Volgens lokale media is bij confrontaties tussen demonstranten en politie in de op twee na dichtstbevolkte stad van Nigeria, Ibadan, een persoon om het leven gekomen.

Econoom Bismarck Rewane vertelde CNN Nigeria’s overgang naar nieuwe bankbiljetten had beter kunnen worden afgehandeld, eraan toevoegend dat schaarste aan nieuwe bankbiljetten de economie van het land zou schaden.

“Het zal leiden tot enige verstoring en inkrimping van de economische activiteit”, zegt Rewane. “BBP-cijfers voor het eerste kwartaal van het jaar zullen worden beïnvloed.”

De CBN verzekert dat “wachtrijen bij geldautomaten binnenkort zullen verdwijnen”, terwijl commerciële banken worden opgedragen de nieuwe bankbiljetten over-the-counter te betalen, echter “onderworpen aan een maximale dagelijkse uitbetalingslimiet van N20.000 ($ 43).”

President Buhari zei dat hij “zich bewust was van de geldtekorten en ontberingen waarmee mensen en bedrijven worden geconfronteerd vanwege het herontwerp van de naira”, maar verzekerd Nigerianen van “aanzienlijke verbeteringen tussen nu en de deadline van 10 februari.”

De huidige geldnood is niet het enige tekort waarmee Nigerianen worstelen.

Een jaar lang brandstofschaarste is de afgelopen weken verergerd, waardoor veel Nigerianen met geldnood geen benzine kunnen kopen, die in delen van het land in prijs is verdrievoudigd.

Staatsoliemaatschappij NNPC wijt de aanhoudende schaarste aan distributie problemen. Analisten zeggen dat de brandstoftekorten de kansen van de regerende partij bij de peiling van februari zouden kunnen belemmeren.

Chauffeurs wachten in de rij om brandstof te kopen bij en naast een tankstation, waardoor het verkeer vastloopt op Lagos' Ibadan-snelweg in Lagos op 30 januari 2023.

“Het heeft implicaties voor de politiek, in termen van de afkeuring van de regerende partij door de kiezers vanwege de ontberingen waarmee ze worden geconfronteerd”, zegt de leidende politieke analist Sam Amadi.

“Mensen gaan de regering als een mislukking beschouwen … en dat kan het lot van de regerende partij beïnvloeden”, zegt Amadi tegen CNN.

President Buhari zit een laatste tweede ambtstermijn uit en de regerende partij hoopt dat hij zal worden opgevolgd door kandidaat Bola Tinubu, een voormalige gouverneur van de rijkste staat Lagos van het land.

Amadi suggereert dat het tekort aan de nieuwe naira een positieve invloed zou kunnen hebben op de komende verkiezingen.

“Het kan het kopen van stemmen zelfs verminderen als het goed wordt beheerd, wat waarschijnlijk (een van) de strategische doelstellingen van het monetaire beleid rond de nieuwe naira is”, zegt hij.

Het kopen van stemmen is geweest een kenmerk van Nigeriaanse verkiezingen, die zijn ontsierd door geweld en fraude in de afgelopen jaren.

Read original article here

Leave A Reply