MH17: ‘Sterke aanwijzingen’ Poetin besloot separatisten de raket te geven die het vliegtuig in 2014 neerhaalde, zeggen Nederlandse onderzoekers

0CNN

Er zijn “sterke aanwijzingen” dat de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk instemde met het besluit om de separatisten in Oekraïne de raket te leveren waarmee vlucht MH17 van Malaysia Airlines in 2014 werd neergeschoten, aldus Nederlandse onderzoekers woensdag.

Onder verwijzing naar afgetapte telefoongesprekken van Russische regeringsfunctionarissen zei het Gemeenschappelijk Onderzoeksteam van het Openbaar Ministerie (OM) dat er “sterke aanwijzingen waren dat de president in Rusland het besluit heeft genomen over de verstrekking van de Buk-TELAR aan separatisten van de DPR”, oftewel de zelfverdediging. riep de Volksrepubliek Donetsk uit, in het oosten van Oekraïne.

Desalniettemin zeiden onderzoekers dat “niet is voldaan aan de hoge lat van volledig en sluitend bewijs”, en dat Poetin hoe dan ook, als staatshoofd, immuniteit geniet van vervolging. Het Joint Investigation Team zei dat het zijn bevindingen had gedeeld met de families van de 298 slachtoffers.

CNN heeft contact opgenomen met het Kremlin voor een reactie. Moskou heeft herhaaldelijk elke verantwoordelijkheid voor de aanval ontkend en Russische functionarissen en staatsmedia hebben een reeks vaak tegenstrijdige verklaringen voor de tragedie naar buiten gebracht.

Vlucht MH17 was op 17 juli 2014 onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, toen het uit de lucht werd geschoten boven gebied dat in handen was van pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne. Alle 298 mensen aan boord werden gedood.

Nederlandse onderzoekers hadden al geconcludeerd dat de raket waarmee MH17 werd neergehaald een Russische Buk-raket was, afgevuurd vanuit een draagraket van de 53e Russische luchtafweerraketbrigade. Een Nederlandse rechtbank heeft in november twee Russen en een separatistische Oekraïner schuldig bevonden aan massamoord wegens hun betrokkenheid bij het neerhalen van MH17.

In hun nieuwste bevinding zeggen onderzoekers dat DPR-leiders “nauw contact” leken te hebben met adviseurs van het Kremlin en de Russische inlichtingendienst.

“Nadat de separatisten om luchtafweergeschut met een groter bereik hebben gevraagd, wordt hun verzoek in de tweede helft van juni 2014 besproken op de presidentiële administratie in Moskou. Dat is een staatsorgaan dat de president ondersteunt. Daarna wordt het verzoek voor een zwaarder luchtverdedigingssysteem voorgelegd aan de minister van Defensie en de president’, zeggen rechercheurs woensdag tegen de Nederlandse rechter.

De onderzoekers zeggen dat het verzoek van de separatisten is ingewilligd.

“In opgenomen telefoongesprekken zeggen Russische regeringsfunctionarissen dat de beslissing over militaire steun bij de president ligt”, aldus het Joint Investigation Team. “De beslissing wordt zelfs een week uitgesteld ‘omdat er maar één is die een beslissing neemt […] de persoon die op een top in Frankrijk is.’ President Poetin was destijds, op 5 en 6 juni 2014, aanwezig bij de D Day-herdenking in Frankrijk.

“Er is concrete informatie dat het verzoek van de separatisten aan de president is voorgelegd en dat er een positief besluit is genomen. Het is niet bekend of in het verzoek expliciet melding wordt gemaakt van een Buk-systeem. Korte tijd later werden zware luchtverdedigingssystemen afgeleverd, waaronder de Buk die later MH17 neerschoot.”

De onderzoekers zeiden dat er niet sterk genoeg bewijs was om nieuwe vervolgingen te beginnen.

“Omdat op dit moment niet kan worden vastgesteld wie de operators van de Buk-TELAR waren, en andere concrete informatie hierover ontbreekt, kan niet worden vastgesteld waarom zij een Buk-raket op MH17 hebben afgevuurd, wat hun missie was en welke informatie zij had op het moment van vuren.”

Read original article here

Leave A Reply