Het verkeer op Europese luchthavens verdubbelt bijna op jaarbasis, maar blijft nog steeds achter bij 2019

0

Het verkeer van vorig jaar steeg met 98% in vergelijking met 2021 tot 1,94 miljard passagiers, maar lag nog steeds 21% onder het niveau van 2019, vóór de pandemie, met slechts 27% van de luchthavens op het continent die volledig hersteld zijn. 55 landen, toegevoegd.

“Dit is nog geen volledig herstel. De Europese luchthavens hadden in 2022 nog steeds een tekort van 500 miljoen passagiers in vergelijking met waar ze stonden voordat de pandemie toesloeg”, zei Olivier Jankovec, directeur-generaal van ACI.

Hij voegde eraan toe dat ondanks de onzekerheid van dit jaar over de oorlog in Oekraïne en de druk op de bevoorrading door de capaciteitsverminderingen van luchtvaartmaatschappijen tijdens de pandemie, de verkeersvooruitzichten beter worden, waarbij de tegenwind van de vraag “enigszins afneemt” met de heropening van China, de angst voor een recessie in Europa afneemt en de inflatie verzacht. .

Van de vijf drukste luchthavens in Europa – de majors, met een verkeerstoename van 114% maar een afname van 22,6% onder het niveau van 2019 – noemt de vereniging Istanbul, Londen Heathrow, Parijs Charles De Gaulle, Amsterdam Schiphol en Madrid, een verandering ten opzichte van 2021, toen de de top vijf werd gedomineerd door Turkije en Rusland.

Van degenen die hun volumes voor 2019 volledig hadden hersteld, waren 90% kleinere en regionale luchthavens, zei ACI, dankzij de vraag naar vrijetijdsbesteding, low-cost carriers die de prestaties stimuleerden en beperkte of geen blootstelling aan Azië, terwijl de luchthavens in Kazachstan en Armenië profiteerden van een instroom verkeer uit Rusland.

(Rapportage door Olivier Sorgho en Piotr Lipinski; redactie door Andrew Heavens en Louise Heavens)

Leave A Reply