Tata’s Air India verzegelt de helft van de bestelling van jumbovliegtuigen – bronnen

0

Na maanden van streng bewaakte, harde onderhandelingen, zal Air India een order plaatsen voor 190 Boeing 737 MAX narrowbody-vliegtuigen, evenals ongeveer 20 Boeing 787’s en 10 Boeing 777X op de dag dat het een jaar geleden is dat Tata Group de controle over de voormalige door de staat gerunde luchtvaartmaatschappij, vertelden de bronnen aan Reuters.

De tweede helft van de order, die volgens bronnen uit de industrie aan Reuters bestaat uit ongeveer 235 Airbus-jets met één gangpad en ongeveer 40 Airbus A350 widebody-vliegtuigen, zal naar verwachting de komende dagen formeel worden afgerond.

Hogere functionarissen van Boeing, GE en CFM worden naar verwachting vrijdag in India verwacht om de deal te markeren.

Ondanks eerdere verwachtingen van een enkele gecoördineerde aankondiging, blijft het onduidelijk wanneer een van beide deals openbaar wordt gemaakt, vooral met de Aero India-luchtshow die in februari opdoemt, wanneer deals zoals deze meestal worden onthuld.

Fabrikanten Boeing en Airbus, evenals CFM’s joint venture-partners GE en Safran weigerden commentaar. Air India heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Reuters meldde vorige maand dat Air India een deal sloot voor ongeveer 500 jets.

De bestelling, eenmaal afgerond, heeft tot doel Air India in de rangorde van grote wereldwijde luchtvaartmaatschappijen te plaatsen en het een invloedrijke klant te maken voor vliegtuigbouwers en leveranciers in een tijd waarin zijn thuismarkt een sterke post-Covid-reisstijging doormaakt.

Het binnenlandse passagiersvervoer in India groeide in 2022 met 47% ten opzichte van een jaar geleden, zo bleek uit overheidsgegevens.

Analisten waarschuwen dat de luchtvaartmaatschappij te maken heeft met hevige concurrentie, gezien de connectiviteit die wordt gecreëerd door lokale en internationale rivalen.

India, dat op het punt staat China in te halen als het meest bevolkte land ter wereld, heeft een grote, onderbediende vliegreismarkt die wordt gedomineerd door budgetmaatschappij IndiGo. Het grootste deel van het uitgaande passagiersverkeer van India wordt echter uitgevoerd door luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten, zoals Emirates en Qatar Airways.

OPNIEUW LUCHT INDIA

Onder de nieuwe eigenaren probeert Air India zijn reputatie in binnen- en buitenland te herstellen als een legendarische luchtvaartmaatschappij met een onberispelijke service en vliegtuigen van wereldklasse.

Het heeft bijna 20 vliegtuigen weer in gebruik genomen die jarenlang aan de grond hadden gestaan ​​wegens gebrek aan onderdelen en geld. De luchtvaartmaatschappij heeft ook gezegd dat ze meer dan $ 400 miljoen zal uitgeven om haar hele legacy widebody-vloot van 27 Boeing 787-8’s en 13 777-vliegtuigen op te knappen.

Het doel is om de komende vijf jaar 30% van de markt voor binnenlandse vliegreizen in handen te krijgen en zo de kloof met marktleider IndiGo te verkleinen. Het wil ook zijn huidige aandeel in internationale reizen met “veelvouden” verhogen, zei de nieuwe CEO van de luchtvaartmaatschappij, Campbell Wilson, eerder.

De vier luchtvaartmaatschappijen van Tata, waaronder twee budgetmaatschappijen, Air India en Vistara, een joint venture met Singapore Airlines, hebben samen een marktaandeel van 24%.

Analisten hebben gezegd dat Air India in staat is om sommige passagiers terug te vorderen van rivaliserende luchtvaartmaatschappijen uit de Golf, maar niet voordat het hun vloot en service evenaart. Evenmin zal de binnenlandse strijd met IndiGo plaatsvinden zonder harde concurrentie van een koerier die blijft uitbreiden.

(Aanvullende rapportage door Tim Hepher; Bewerking door Elaine Hardcastle)

Door Aditi Shah

Leave A Reply