EU gedwongen om gasbanden Qatar te verdedigen te midden van corruptieschandaal | Wetenschap | Nieuws

0

De Europese Commissie verdedigt haar gascontracten met Qatar te midden van een corruptieschandaal dat het blok heeft doen schudden. Toen de energiecrisis, veroorzaakt door de Russische oorlog in Oekraïne, de vrees voor tekorten deed toenemen, haastte de EU zich om gas van alternatieve producenten te ondersteunen. Het heeft moeite gedaan om prijsschokken te verminderen en de afhankelijkheid van het Kremlin te verminderen, aangezien Russisch gas, voordat Rusland midden februari Oekraïne binnenviel, goed was voor 40 procent van de totale voorraden van het blok.

Terwijl de energie van de Golfstaat zou kunnen helpen bij het verklaren van de duizelingwekkende hoeveelheden Russisch gas die eerder in het blok stroomden en vervangen moeten worden, heeft een woordvoerder van de Europese Commissie aan Express.co.uk verteld dat de EU “geen prioriteit heeft gegeven aan contacten met Qatar. voor extra import dit jaar”. Wel gaf hij toe dat er “naar verwachting in 2025 extra capaciteit beschikbaar zal zijn”.

Tim McPhie, woordvoerder van de Europese Commissie voor klimaatactie en energie, vertelde aan Express.co.uk: “Qatar heeft in 2022 hetzelfde volume aan vloeibaar aardgas (LNG) geïmporteerd als in 2021. Qatar exporteert over het algemeen het grootste deel van zijn volumes aan vloeibaar aardgas onder langlopende contracten.

“Als zodanig, en gezien het feit dat de Qatarese liquefactie-installaties al dicht bij hun maximale capaciteit werken, wordt er op korte termijn niet veel extra gas op de markt gebracht of naar de EU gestuurd. Extra capaciteit zal naar verwachting pas tegen 2025 beschikbaar zijn, en daarom heeft de EU dit jaar geen prioriteit gegeven aan contacten met Qatar voor extra invoer.”

Ondanks dat Qatar niet onmiddellijk naar extra invoer keek, tonen cijfers van de Europese Commissie wel aan dat het blok in 2022 ongeveer vijf procent van zijn vloeibaar aardgas importeerde uit het Midden-Oosterse land met een twijfelachtige staat van dienst op het gebied van mensenrechten.

Sommige EU-landen hebben echter meer behoefte aan extra gas dan andere, met name Duitsland, dat 55 procent van zijn gas uit Rusland haalde voordat het Oekraïne binnenviel. Dit helpt verklaren waarom Berlijn een 15-jarig gascontract heeft getekend met het staatsbedrijf QatarEnergy en het Amerikaanse bedrijf ConocoPhillips, om vanaf 2026 elk jaar 2 miljoen ton LNG veilig te stellen.

Het komt wanneer de Commissie ontdekt dat haar elf verwikkeld is in een corruptieschandaal dat schokgolven door het blok heeft gestuurd. In een sage die bekend staat als Qatargate, is Brussel in een crisis gestort nadat het Griekse EP-lid en vice-voorzitter van het Europees Parlement, Eva Kaili, werd gearresteerd nadat de politie meer dan € 900.000 in beslag had genomen van haar en haar man.

Ze is een van de ten minste tien EU-ambtenaren die worden onderzocht vanwege zorgen dat de Qatarese staat contant geld heeft gebruikt in een poging de besluitvorming in Brussel te beïnvloeden. Maar nu beschuldigingen van corruptie naar Qatar worden gegooid, heeft Doha gewaarschuwd dat het zijn toekomstige energieovereenkomsten met het blok in gevaar zou kunnen brengen.

LEES MEER: National Grid stroomuitval omdat honderden huizen zonder stroom kwamen te zitten

Een diplomaat uit Qatar waarschuwde vorige maand: “Het besluit om zo’n discriminerende beperking op te leggen die de dialoog en samenwerking aan Qatar beperkt voordat het juridische proces is beëindigd, zal een negatieve invloed hebben op de regionale en mondiale veiligheidssamenwerking, evenals op lopende discussies over wereldwijde energiearmoede en veiligheid.

“We verwerpen resoluut de beschuldigingen dat onze regering in verband wordt gebracht met wangedrag. Qatar is een belangrijke leverancier van LNG (vloeibaar aardgas) aan België.”

Qatar, en gas in het algemeen als energiebron, zijn echter niet de enige opties die het blok gebruikt om zijn afhankelijkheid van Poetin te verminderen.

De heer McPhie vertelde aan Express.co.uk: “De reactie van Europa op de oorlog is het meest recente voorbeeld van hoe onze Unie samenwerkt wanneer het er het meest toe doet. Een jaar geleden was Europa gedurende tientallen jaren enorm afhankelijk van Russische fossiele brandstoffen.

NIET MISSEN
Europa ‘op schema’ om tegen 2030 een einde te maken aan de afhankelijkheid van China voor elektrische auto’s [INSIGHT]
Kankerdoorbraak als ‘baanbrekende behandeling’ krijgt NHS-goedkeuring [REPORT]
Mysterieuze handafdruk op historische slotgracht in het centrum van ‘prank probe’ [REVEAL]

“Dit maakte ons kwetsbaar voor bevoorradingsproblemen, prijsstijgingen en de marktmanipulatie van Poetin. Dankzij ons REPowerEU-plan heeft Europa in minder dan een jaar tijd deze gevaarlijke afhankelijkheid overwonnen.

“We hebben de inzet van hernieuwbare energie gestimuleerd en maatregelen genomen om de vergunningsprocedures voor hernieuwbare energie te versnellen, en hebben voorgesteld om de doelstellingen voor hernieuwbare energie in de Europese wetgeving te verhogen.

“We hebben al ongeveer 80 procent van de Russische pijpleidinggasvolumes vervangen. We hebben onze gasopslagplaatsen gevuld en we hebben de vraag naar gas met meer dan 20 procent verminderd.”

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply