Kunnen we een asteroïde echt afbuigen door erop te botsen? Niemand weet het, maar we zijn enthousiast om het te proberen

0

NASA’s Double Asteroid Redirection Test (DART) ruimtevaartuig is ontworpen om een ​​one hit wonder te zijn. Het zal zijn dagen beëindigen door op 26 september met 24.000 kilometer per uur tegen een asteroïde te botsen. DART, gelanceerd vanaf de aarde in november 2021, is ongeveer zo groot als een bus en is gemaakt om ons vermogen om de aarde te verdedigen tegen een gevaarlijke asteroïde te testen en te bewijzen. .

Een voltreffer op een doel van 11 miljoen kilometer afstand landen is niet eenvoudig. Maar hoewel dit ver weg klinkt, is de asteroïde eigenlijk door NASA geselecteerd omdat hij relatief dicht bij de aarde staat. Dit geeft ingenieurs de mogelijkheid om het vermogen van het ruimtevaartuig om zichzelf te bedienen te testen in de laatste fasen vóór de inslag, aangezien het autonoom neerstort.

De beoogde asteroïde heet Dimorphos, een lichaam met een diameter van 163 meter dat in een baan om een ​​780 meter brede asteroïde genaamd Didymos draait. Dit “binaire asteroïdensysteem” is gekozen omdat Dimorphos in een baan rond Didymos draait, wat het gemakkelijker maakt om het resultaat van de inslag te meten vanwege de resulterende verandering in zijn baan. Het Dimorphos-systeem vormt momenteel echter geen enkel risico voor de aarde.

Hoe dan ook, NASA probeert niets minder dan een volledig planetair verdedigingsexperiment om het pad van een asteroïde te veranderen. De gebruikte techniek wordt “kinetische impact” genoemd, die de baan van de asteroïde verandert door erop te botsen. Dat is in wezen wat bekend staat als een veiligheidsschot in snooker, maar gespeeld op een planetair niveau tussen het ruimtevaartuig (als de speelbal) en de asteroïde.

Een kleine afbuiging zou voldoende kunnen zijn om te bewijzen dat deze techniek daadwerkelijk het pad van een asteroïde op een botsingspad met de aarde kan veranderen.

Maar het DART-ruimtevaartuig zal volledig uit elkaar worden geblazen door de botsing, omdat het een impact zal hebben die gelijk is aan ongeveer drie ton TNT. Ter vergelijking: de atoombom op Hiroshima was gelijk aan 15.000 ton TNT.

Dus, met dit vernietigingsniveau en de afstand die ermee gemoeid is, hoe kunnen we de crash dan zien? Gelukkig reist het DART-ruimtevaartuig niet alleen op zijn zoektocht, het draagt ​​LICIACube, een mini-ruimtevaartuig ter grootte van een schoenendoos, bekend als een cubesat, ontwikkeld door het Italiaanse ruimtevaartagentschap en ruimtevaarttechnisch bedrijf Argotec. Deze kleine metgezel is onlangs gescheiden van het DART-ruimtevaartuig en reist nu alleen om getuige te zijn van de inslag op een veilige afstand van 55 km.

Nooit eerder heeft een cubesat rond asteroïden geopereerd, dus dit biedt nieuwe potentiële manieren om de ruimte in de toekomst te verkennen. De inslag zal ook vanaf de aarde worden waargenomen met behulp van telescopen. Gecombineerd zullen deze methoden wetenschappers in staat stellen te bevestigen of de operatie succesvol is geweest.

Het kan echter weken duren voordat LICIACube alle afbeeldingen terugstuurt naar de aarde. Deze periode zal uiterst zenuwslopend zijn – wachten op goed nieuws van een ruimtevaartuig is altijd een emotionele tijd voor een ingenieur.

Wat gebeurt er nu? Een onderzoeksteam gaat kijken naar de nasleep van de crash. Deze wetenschappers zullen ernaar streven de veranderingen in de beweging van Dimorphos rond Didymos te meten door de omlooptijd te observeren. Dit is de tijd waarin Dimorphos voor en achter Didymos passeert, wat elke 12 uur zal gebeuren.

Grondtelescopen zullen ernaar streven om beelden vast te leggen van de zonsverduistering van de Dimorphos terwijl dit gebeurt. Om voldoende afbuiging te veroorzaken, moet DART na de botsing een verandering van de omlooptijd van ten minste 73 seconden creëren – zichtbaar als veranderingen in de frequenties van de verduisteringen.

Deze metingen zullen uiteindelijk bepalen hoe effectief de “kinetische impact”-technologie is bij het afbuigen van een potentieel gevaarlijke asteroïde – we weten het simpelweg nog niet.

Dit komt omdat we eigenlijk heel weinig weten over de samenstelling van de asteroïden. De grote onzekerheid over hoe sterk Dimorphosis is, heeft het ontwerpen van een bullet-ruimtevaartuig tot een werkelijk enorme technische uitdaging gemaakt. Op basis van grondobservatie wordt vermoed dat het Didymos-systeem een ​​puinhoop is die uit veel verschillende rotsen bestaat, maar de interne structuur is onbekend.

Ook zijn er grote onzekerheden over de uitkomst van de impact. Materiaal dat daarna wordt uitgeworpen, zal bijdragen aan de effecten van de crash en zorgt voor een extra kracht. We weten niet of er een krater zal worden gevormd door de inslag of dat de asteroïde zelf grote vervorming zal ondergaan, wat betekent dat we niet zeker weten hoeveel kracht de botsing zal ontketenen.

Toekomstige missies Onze verkenning van het asteroïdenstelsel houdt niet op bij DART. De European Space Agency zal de Hera-missie in 2024 lanceren en begin 2027 aankomen in Didymos om de resterende impacteffecten van dichtbij te bekijken.

Door de vervormingen te observeren die worden veroorzaakt door de DART-impact op Dimorphos, zal het Hera-ruimtevaartuig zijn samenstelling en formatie beter begrijpen. Kennis van de interne eigenschappen van objecten zoals Didymos en Dimorphos zal ons ook helpen het gevaar beter te begrijpen dat ze kunnen vormen voor de aarde in het geval van een botsing.

Uiteindelijk zullen de lessen van deze missie helpen bij het verifiëren van de mechanica van een botsing met hoge snelheid. Hoewel laboratoriumexperimenten en computermodellen al kunnen helpen bij het valideren van de impactvoorspellingen van wetenschappers, komen grootschalige experimenten in de ruimte, zoals DART, het dichtst in de buurt van het hele plaatje. Door zoveel mogelijk te weten te komen over asteroïden, kunnen we beter begrijpen met welke kracht we ze moeten raken om ze af te buigen.

De DART-missie heeft geleid tot wereldwijde samenwerking tussen wetenschappers die hopen het wereldwijde probleem van planetaire verdediging aan te pakken en samen met mijn collega’s van het DART-onderzoeksteam willen we de impacteffecten analyseren. Mijn eigen focus zal liggen op het bestuderen van de beweging van het materiaal dat door de impact wordt uitgeworpen.

De inslag van het ruimtevaartuig is gepland voor 26 september om 19:14 Eastern Daylight Time (00:14 Britse zomertijd op 27 september). Je kunt de impact volgen op NASA TV.


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.