Verbluffende foto’s die tot nu toe zijn gemaakt met de James Webb-telescoop van NASA

0

Op 24 januari 2022, bijna een miljoen mijl van de aarde verwijderd, bereikte de James Webb-ruimtetelescoop van NASA zijn zwaartekrachtparkeerplaats in een baan rond de zon. De telescoop die bedoeld was om de wereld een ongekend kijkje te geven in de vroegste stadia van het universum, stuurde verbluffende en beelden van de kosmos en vele hemelse choreografische gebeurtenissen naar ons terug.

Hier zijn enkele van de meest spectaculaire beelden die gedurende het jaar zijn vastgelegd door de James Webb Space Telescope (JWST).

Wolken en kliffen

De ioniserende straling die van de sterren boven hen wordt uitgestraald, vormt de golvende oranje wolken van gas en stof. In de stoffige wolken, waar zich nieuwe sterren vormen, onthult de James Webb Space Telescope (JWST) 3D-details zoals de pilaren en jets.

Wolken en kliffen: Telescoop's eerste beeldrelease, in juli, was dit landschap in de Carinanevel op ongeveer 2.300 parsec (7.600 lichtjaar) van de aarde.

Bekijk volledige afbeelding

Wolken en kliffen: Telescoop’s eerste beeldrelease, in juli, was dit landschap in de Carinanevel op ongeveer 2.300 parsec (7.600 lichtjaar) van de aarde. (NASA/ESA/CSA/STScI)

Bovendien tuurde de telescoop door de verduisterende wolken om de verre sterrenstelsels en individuele sterren te onthullen.

Pijlers van creatie

Het stof dat hen nog steeds omringt, heeft de kleuren veranderd van de roodachtige sterren die aan de uiteinden van verschillende pilaren te zien zijn. Blauwachtige sterren die in de wolken zijn ingebed, zijn sterren waarvan het omhullende stof grotendeels is weggeblazen.

Pillrs of Creation: Torenhoge vingers van interstellair stof reiken tot in de kosmos in dit uitzicht op de Pillars of Creation, een stervormingsgebied in de Adelaarsnevel.

Bekijk volledige afbeelding

Pillrs of Creation: Torenhoge vingers van interstellair stof reiken tot in de kosmos in dit uitzicht op de Pillars of Creation, een stervormingsgebied in de Adelaarsnevel. (NASA/ESA/CSA/STScI)

De locatie bevindt zich in het sterrenbeeld Serpens, 2000 parsec verwijderd van de aarde.

Geringde planeet

Stofbanden gloeien dicht bij Neptunus en de planeet wordt omringd door een aantal dunne, heldere ringen. Het infraroodbeeld van de telescoop onthulde details zoals helderheid nabij de noordpool van de planeet en wolken rond de zuidelijke poolvortex.

Ringed Planet: De ijsreusachtige planeet Neptunus krijgt een buitenaards uiterlijk terwijl hij in de buurt van zijn ongewone maan Triton (het heldere object linksboven) zweeft.

Bekijk volledige afbeelding

Ringed Planet: De ijsreusachtige planeet Neptunus krijgt een buitenaards uiterlijk terwijl hij in de buurt van zijn ongewone maan Triton (het heldere object linksboven) zweeft. (NASA/ESA/CSA/STScI)

In de buurt van Neptunus en zijn ringen zijn nog zes andere manen zichtbaar.

Verre sterrenstelsels

Het vage rode sterrenstelsel is een van de kanshebbers voor het verste sterrenstelsel ooit waargenomen, een prestatie die alleen mogelijk is gemaakt door het vermogen van JWST om licht van het verre heelal waar te nemen dat door kosmische expansie is gebogen in ver-rode golflengten.

Verre melkwegstelsels: De meeste sterrenstelsels in deze afbeelding maken deel uit van een galactische opeenstapeling die bekend staat als Pandora's Cluster, ongeveer 1 miljard parsecs verwijderd van de aarde.  Maar in de kleine doos ligt een extreem zwak sterrenstelsel dat vele miljarden parsecs verder weg is.

Bekijk volledige afbeelding

Verre melkwegstelsels: De meeste sterrenstelsels in deze afbeelding maken deel uit van een galactische opeenstapeling die bekend staat als Pandora’s Cluster, ongeveer 1 miljard parsecs verwijderd van de aarde. Maar in de kleine doos ligt een extreem zwak sterrenstelsel dat vele miljarden parsecs verder weg is. (NASA, ESA, CSA, Tommaso Treu (UCLA))

We kunnen het sterrenstelsel observeren zoals het slechts 450 miljoen jaar na de oerknal was.

Kosmisch radslag

Toen een klein sterrenstelsel in botsing kwam met een groot spiraalvormig sterrenstelsel, veranderde zijn structuur, waardoor deze vreemde, gloeiende vorm ontstond. Veel van het stof dat doorgaans de details verduistert, kon worden gezien dankzij het infraroodzicht van JWST. Vooral in de spaken en buitenring verschijnen jonge sterren als blauwe stippen.

Kosmisch radslag: wielachtige spaken leiden van een heldere binnenring naar een kleurige buitenring in het radslagstelsel, dat ongeveer 153 miljoen parsec verder ligt in het sterrenbeeld Beeldhouwer.

Bekijk volledige afbeelding

Kosmisch radslag: wielachtige spaken leiden van een heldere binnenring naar een kleurige buitenring in het radslagstelsel, dat ongeveer 153 miljoen parsec verder ligt in het sterrenbeeld Beeldhouwer. (NASA/ESA/CSA/STScI)

De kleur rood geeft gebieden aan die rijk zijn aan koolwaterstoffen en andere stoffen.

Webb, de krachtigste ruimtetelescoop ooit gemaakt, is sinds juli in gebruik en heeft al een overvloed aan ongehoorde gegevens vrijgegeven. De hoop is dat het een nieuw tijdperk van ontdekking zal inluiden.

Vang al het zakelijke nieuws, marktnieuws, belangrijke nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te ontvangen.

Meer of minder

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.