Sneller dan geluid reizen zonder sonische knal het doel van NASA-proef | Wetenschap | Nieuws

0

NASA plant een reeks testvluchten van een nieuw, experimenteel vliegtuig dat is gevormd om te proberen sneller dan geluid te reizen zonder een sonische dreun te genereren. Supersonische vlucht, die snelheden bereikt van meer dan ongeveer 768 mijl per uur, genereert schokgolven in de lucht die samensmelten tot twee verschillende gieken die het betreffende vaartuig volgen. Om deze reden is supersonische reizen over land meestal verboden vanwege het onaanvaardbare geluid dat het produceert – ook al kan het bereiken van dergelijke snelheden de commerciële vluchttijden met ongeveer de helft verkorten.

Om deze beperking te overwinnen, moet NASA een nieuwe vliegtuigconfiguratie onderzoeken – gerealiseerd in het experimentele Lockheed Martin X-59 (“Quiet SuperSonic Technology) QueSST-vliegtuig – dat in staat zou moeten zijn om geruisloos te vliegen met supersonische snelheden.

De heer Shah zei: “Het X-59-vliegtuig van NASA is bedoeld om de ontwerptools en -technologieën te valideren en te demonstreren die het mogelijk maken om een ​​vliegtuig te ontwerpen met een andere vorm die verandert hoe supersonische schokgolven zich gedragen.

“In plaats van samen te komen om te worden gehoord als een luide knal, smelten de schokgolven niet samen. Ze verzwakken snel, wat resulteert in een geluid dat meer op een zachte dreun lijkt.”

Om te beoordelen of het ontwerp in de praktijk werkt, plant NASA een reeks testvluchten boven verschillende gemeenschappen in de VS. De heer Shah en zijn team zullen zowel het geluid van het vliegtuig opnemen dat op de grond te horen is, als enquêtes houden onder het publiek om hun bereidheid te begrijpen om verschillende geluidsniveaus te accepteren.

Volgens het ruimteagentschap is het te hopen dat hun gegevens regelgevende instanties zullen informeren bij de toekomstige ontwikkeling van een overland supersonische geluidsstandaard in de VS.

In een verklaring zei NASA: “De luchtvaartinnovators van NASA leiden een team van de overheid en de industrie om gegevens te verzamelen die supersonische vluchten over land mogelijk kunnen maken, waardoor de reistijd in de Verenigde Staten of waar ook ter wereld drastisch wordt verkort.

“De Quest-missie heeft twee doelen: 1) ontwerp en bouw NASA’s X-59-onderzoeksvliegtuig met technologie die de luidheid van een sonische dreun reduceert tot een zachte dreun voor mensen op de grond.

“En 2) vlieg met de X-59 over geselecteerde Amerikaanse gemeenschappen om gegevens te verzamelen over menselijke reacties op het geluid dat wordt gegenereerd tijdens supersonische vluchten en lever die gegevensset aan Amerikaanse en internationale toezichthouders.

“Met behulp van deze gegevens kunnen nieuwe op geluid gebaseerde regels met betrekking tot supersonische vluchten over land worden geschreven en aangenomen, die de deuren zouden openen naar nieuwe commerciële vracht- en passagiersmarkten om vliegreizen sneller dan geluid te bieden.

LEES MEER: Twee ontsnappen ongedeerd nadat vliegtuig in hoogspanningslijnen vliegt

NASA heeft gezegd dat de eerste testvlucht van de X-59 volgend jaar zal plaatsvinden, met de volgende 18 maanden van proeven waardoor de ingenieurs van het bureau ervoor kunnen zorgen dat het vliegtuig presteert zoals verwacht en veilig is om te vliegen.

Hierna zal het vaartuig in 2025 en 2026 beginnen met het testen van vier tot zes gemeenschappen in de VS, waarvan het de gegevens in 2027 aan de regelgevers zal leveren.

De heer Shah heeft vandaag een presentatie gegeven over de Quesst-missie tijdens de 183e bijeenkomst van de Acoustical Society, die deze week wordt gehouden in het Grand Hyatt Nashville Hotel in Tennessee.

Hoewel de meeste moderne gevechtsvliegtuigen in staat zijn tot supersonische snelheden, zijn er maar weinig commerciële vliegtuigen ontworpen voor gebruik bij snelheden boven Mach 1, de “geluidsbarrière”.

Er zijn echter twee opmerkelijke uitzonderingen, waaronder de Sovjet Tupolev Tu-144, die zijn eerste vlucht maakte in december 1968 en voor het laatst vloog in 1999, en de Frans-Britse Concorde, die opereerde van maart 1969 tot november 2003.

NIET MISSEN:
Grootste energiebesparende hacks voor ketels nu de temperaturen dalen [INSIGHT]
OVO-klanten kregen een enorme boost met gratis service om £ 260 te besparen [REPORT]
Slimme meterklanten lijden ‘nachtmerrie’ over problemen met apparaten [ANALYSIS]

De Tupolev Tu-144 werd in 1978 uit de passagiersdienst gehaald na twee noodlandingen. Het vaartuig bleef tot 1983 in gebruik als vrachtvliegtuig, waarna het uitsluitend voor onderzoeks- en trainingsdoeleinden werd gebruikt door het Sovjetruimteprogramma en NASA.

Het publieke enthousiasme voor de Concorde nam ondertussen af ​​in de nasleep van de crash van Air France-vlucht 4590 – een ramp waarbij alle 109 passagiers en bemanningsleden om het leven kwamen, samen met vier personeelsleden van het Hôtelissimo Les Relais Bleus Hotel waarin het vliegtuig neerstortte.

De tragedie werd veroorzaakt doordat het vliegtuig over puin op de landingsbaan reed, waardoor een band explodeerde en zowel het verlengde landingsgestel als een interne brandstoftank beschadigd raakte, waardoor het vliegtuig niet in staat was de snelheid te halen die nodig was voor een gecontroleerde lancering.

Het ongeval bracht echter een zwak punt in het ontwerp van de Concorde aan het licht – het ontwerp had 70 band- of wielgerelateerde incidenten in slechts 27 jaar in dienst – en zelfs latere verbeteringen aan het vaartuig leken niet in staat het vertrouwen van het publiek in het vliegtuig te herstellen.

Dit, en de daling van het aantal passagiers in het vliegtuig in de nasleep van de terroristische aanslagen van 11 september 2001, leidden er uiteindelijk toe dat het vaartuig buiten dienst werd gesteld.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.