NASA streeft ernaar asteroïde om te leiden in de eerste poging van de DART-missie tot planetaire verdediging

0

Tien maanden na de lancering naderde NASA’s asteroïde-afbuigende DART-ruimtevaartuig maandag een geplande inslag met zijn doel in een test van ‘s werelds eerste planetaire verdedigingssysteem, ontworpen om een ​​doomsday-botsing met de aarde te voorkomen.

Het kubusvormige “impactor”-voertuig, ongeveer zo groot als een automaat met twee rechthoekige zonnepanelen, was op weg om tegen de asteroïde Dimorphos te vliegen, ongeveer zo groot als een voetbalstadion, en zichzelf rond 19.00 uur EDT te vernietigen (4: 30 IST) ongeveer 6,8 miljoen mijl (11 miljoen km) van de aarde.

De finale van de missie zal het vermogen van een ruimtevaartuig testen om de baan van een asteroïde te veranderen met pure kinetische kracht, door met hoge snelheid in het object te ploegen om het net genoeg op een dwaalspoor te brengen om onze planeet uit de gevarenzone te houden.

Het markeert ‘s werelds eerste poging om de beweging van een asteroïde of een ander hemellichaam te veranderen.

DART, gelanceerd door een SpaceX-raket in november 2021, heeft het grootste deel van zijn reis gemaakt onder begeleiding van de vluchtleiders van NASA, waarbij de controle in de laatste uren van de reis zal worden overgedragen aan een autonoom navigatiesysteem aan boord.

De geplande impact van maandagavond moet in realtime worden gevolgd vanuit het missie-operatiecentrum van het Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) in Laurel, Maryland.

Het hemeldoel van DART is een asteroïde “moonlet” met een diameter van ongeveer 170 meter die in een baan om een ​​vijf keer grotere asteroïde, Didymos genaamd, draait als onderdeel van een binair paar met dezelfde naam, het Griekse woord voor tweeling.

Geen van beide objecten vormt een daadwerkelijke bedreiging voor de aarde, en NASA-wetenschappers zeiden dat hun DART-test niet per ongeluk een nieuw existentieel gevaar kan creëren.

Dimorphos en Didymos zijn allebei klein in vergelijking met de catastrofale Chicxulub-asteroïde die zo’n 66 miljoen jaar geleden de aarde trof en ongeveer driekwart van ‘s werelds planten- en diersoorten, inclusief de dinosaurussen, uitroeide.

Kleinere asteroïden komen veel vaker voor en vormen op korte termijn een grotere theoretische zorg, waardoor het Didymos-paar geschikte proefpersonen is voor hun grootte, volgens NASA-wetenschappers en planetaire verdedigingsexperts.

Ook maken hun relatieve nabijheid tot de aarde en configuratie met dubbele asteroïden ze ideaal voor de eerste proof-of-concept-missie van DART, een afkorting van Double Asteroid Redirection Test.

Zelfmoord op een robotmissie

De missie vertegenwoordigt een zeldzaam geval waarin een NASA-ruimtevaartuig uiteindelijk moet crashen om te slagen.

Het plan is dat DART rechtstreeks in Dimorphos vliegt met een snelheid van 24.000 kilometer per uur (24.000 km per uur), waarbij het hard genoeg wordt gestoten om zijn baan dichter bij zijn grotere begeleidende asteroïde te brengen.

Camera’s op het botslichaam en op een mini-ruimtevaartuig ter grootte van een koffertje dat dagen van tevoren door DART is vrijgegeven, zijn ontworpen om de botsing vast te leggen en beelden terug naar de aarde te sturen.

DART’s eigen camera zal naar verwachting tijdens de laatste nadering foto’s terugsturen met een snelheid van één beeld per seconde, waarbij die beelden live op NASA TV worden gestreamd vanaf een uur voor de impact, volgens APL.

Het DART-team zei dat het verwacht de baan van Dimorphos met 10 minuten te verkorten, maar zou minstens 73 seconden als een succes beschouwen. Een klein duwtje in de richting van een asteroïde op miljoenen kilometers afstand zou voldoende kunnen zijn om hem veilig van de planeet weg te leiden.

De uitkomst van de test zal pas bekend zijn bij een nieuwe ronde van telescoopwaarnemingen vanaf de grond van de twee asteroïden in oktober. Eerdere berekeningen van de startlocatie en de omlooptijd van Dimorphos werden bevestigd tijdens een zesdaagse observatieperiode in juli.

DART is de laatste van verschillende NASA-missies in de afgelopen jaren om asteroïden, oeroude rotsachtige overblijfselen van de vorming van het zonnestelsel meer dan 4,5 miljard jaar geleden, te verkennen en ermee te interageren.

Vorig jaar lanceerde NASA een sonde op een reis naar de Trojaanse asteroïdenclusters in een baan nabij Jupiter, terwijl het grab-and-go-ruimtevaartuig OSIRIS-REx op weg is naar de aarde met een monster dat in oktober 2020 is verzameld van de asteroïde Bennu.

De Dimorphos moonlet is een van de kleinste astronomische objecten die een permanente naam heeft gekregen en is een van de 27.500 bekende near-earth asteroïden van alle groottes die door NASA zijn gevolgd. Hoewel niet bekend is dat geen enkele een voorzienbaar gevaar voor de mensheid vormt, schat NASA dat er nog veel meer asteroïden onopgemerkt blijven in de nabijheid van de aarde.

NASA heeft de totale kosten van het DART-project geschat op $ 330 miljoen (ruwweg Rs. 2.700 crore), ver onder die van veel van de meest ambitieuze wetenschappelijke missies van het ruimteagentschap.

© Thomson Reuters 2022


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.