Amerikaanse gasdeal bekritiseerd als ‘kortetermijnoplossing’ die de crisis niet zal oplossen: ‘Nu vertrouwen we op Biden’ | Wetenschap | Nieuws

0

Campagnevoerders hebben gewaarschuwd dat de nieuwe gasovereenkomst van het VK met de VS misschien niet de beste langetermijnoplossing voor de energiecrisis is, omdat het de afhankelijkheid van het VK van de ene buitenlandse leverancier voor de andere zal vervangen. De VS is van plan de gasexport naar het VK te verdubbelen en het komende jaar maar liefst 10 miljard kubieke meter vloeibaar aardgas (LNG) aan Groot-Brittannië te verkopen, zo werd woensdag aangekondigd.

Het komt terwijl het VK zich haast om van Russisch gas af te komen na de oorlog in Oekraïne en de bezuinigingen van Vladimir Poetin op Europa, waardoor de groothandelskosten voor energie enorm zijn gestegen en de rekeningen voor huishoudens in het hele land enorm zijn gestegen.

Maar hoewel de deal zou kunnen helpen om de resterende gasbanden van het VK met het Kremlin door te snijden, hebben actievoerders van Global Witness gewaarschuwd dat het importeren van nog meer gas naar Groot-Brittannië niets zal doen om de energie-onafhankelijkheid van het VK te vergroten.

Alice Harrison, campagnevoerder fossiele brandstoffen bij Global Witness, vertelde Express.co.uk: “Op de korte termijn is het goed nieuws dat Rusland minder geld zal verdienen aan zijn monopolie op de Europese gasexport.

“Verdubbeling van het gebruik van fossiele brandstoffen kan nooit het antwoord zijn op een crisis die wordt veroorzaakt door een afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het is een strategie die op zijn best kortzichtig is en in het slechtste geval de olie- en gasindustrie alleen maar verder zal verrijken. ten koste van iedereen.”

Maar premier Rishi Sunak heeft betoogd dat zijn gezamenlijke actiegroep met de VS, geleid door functionarissen van Westminster en het Witte Huis, de basis zal vormen van een “partnerschap voor energiezekerheid en betaalbaarheid” dat de leveringszekerheid zal garanderen.

Hij zei: “Samen zullen het VK en de VS ervoor zorgen dat de wereldprijs van energie en de zekerheid van onze nationale bevoorrading nooit meer kunnen worden gemanipuleerd door de grillen van een falend regime.”

Maar met het vooruitzicht dat de rekeningen vanaf april verder zullen stijgen, zullen huishoudens willen dat de regering er alles aan doet om de kosten omlaag te brengen. Mevrouw Harrison betwist echter dat de deal veel zal bijdragen aan het verlichten van de huidige prijscrisis.

Ze zei: “Er zijn weinig aanwijzingen dat deze deal het leven van consumenten gemakkelijker zal maken. Ons onderzoek naar de ervaringen van de Europese Unie heeft aangetoond dat het importeren van gefracked gas uit de VS de prijzen voor EU-burgers waarschijnlijk zal opdrijven. Groot-Brittannië moet stoppen nieuwe fossiele brandstoffen importeren en in plaats daarvan focussen op het bouwen van een duurzaam, hernieuwbaar energiesysteem thuis.”

LEES MEER: Grootste energiebesparingshacks voor ketels terwijl de temperaturen dalen

Vorig jaar importeerde Groot-Brittannië ongeveer vier procent van zijn gas uit Rusland. Maar Groot-Brittannië koopt wel wat Russisch gas via Europese landen als België en Nederland. Ondanks dat slechts een fractie van het gas uit het Kremlin komt, stegen de groothandelsprijzen voor gas internationaal enorm, wat de kwetsbaarheid van Groot-Brittannië voor de volatiele en geïntegreerde gasmarkt blootlegde.

Hoewel de deal de prijzen misschien niet zal verlagen, zeggen campagnevoerders, is het duidelijk dat het Kremlin minder inkomsten zal binnenhalen te midden van zijn meedogenloze oorlog in Oekraïne, wat het belangrijkste doel van de deal lijkt te zijn.

De Amerikaanse president Joe Biden en de heer Sunak zeiden in een gezamenlijke verklaring: “Tijdens deze wereldwijde energiecrisis, veroorzaakt door de illegale invasie van Oekraïne door Rusland, is het belangrijker dan ooit voor geallieerde landen om hun samenwerking te verdiepen om te zorgen voor veerkrachtige internationale systemen die onze gedeelde waarden.

“In samenwerking met onze bondgenoten verbinden de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zich ertoe onze samenwerking te intensiveren ter ondersteuning van internationale energiezekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid, terwijl Europa zijn afhankelijkheid van Russische energie vermindert.”

NIET MISSEN
Poetins waarschuwing aan het Westen nu Rusland belooft de energieprijzen de pan uit te rijzen [REVEAL]
Poetin overhandigt energiereddingslijn terwijl Xi belooft ‘de handen ineen te slaan met Rusland’ [REPORT]
Wetenschappers dringen er bij Sunak op aan om de ‘verwoestende’ energiebron van het VK af te schaffen [INSIGHT]

Volgens de overeenkomst zullen de VS “ernaar streven” om het komende jaar ten minste 9-10 miljard kubieke meter (bcm) LNG te exporteren via Britse terminals, aldus de regering.

De VS was al een grote leverancier van LNG aan het VK voordat de deal werd gesloten. Gedurende de 12 maanden tot oktober 2022 stuurden de VS Groot-Brittannië 9,7 miljard m³ LNG, goed voor maar liefst 42 procent van de totale invoer.

Vorig jaar kwam 17 procent van het Britse gas in de vorm van LNG in 2021, voornamelijk uit de VS maar ook uit Qatar en Rusland, hoewel de Russische invoer sterk is gedaald tijdens de invasie van Oekraïne.

En terwijl het Verenigd Koninkrijk worstelt om tegen 2050 netto nul te bereiken en uiteindelijk de energiebron moet uitfaseren, wordt het nog steeds gezien als een transitiebrandstof. De fossiele brandstof blijft een belangrijk onderdeel van de energiemix, die ongeveer 40 procent van de Britse elektriciteit opwekt en ongeveer 85 procent van de huizen verwarmt.

Express.co.uk heeft contact opgenomen met de regering voor commentaar.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.