Octopus Energy gaf ‘goedkopere rekeningen, bloemen en een elektrische deken’ aan rouwende klant | Wetenschap | Nieuws

0

Terwijl de energierekeningen stijgen en de wintertemperaturen beginnen te dalen, biedt Octopus Energy een helpende hand aan enkele van de zwaarst getroffen klanten in tijden van nood. Verschillende energiebedrijven zijn de afgelopen weken onder de loep genomen, met veel klachten over klanten die oneerlijk worden behandeld, meer in rekening worden gebracht dan zou moeten of overstappen naar duurdere abonnementen. Bij sommigen is de stroom zelfs helemaal uitgevallen omdat ze moeite hebben om extra geld uit te geven terwijl de prijzen stijgen. Maar tegen de achtergrond van negatieve krantenkoppen heeft Octopus een hartverwarmend gebaar gemaakt naar een rouwende vrouw.

Een vrouw, die haar verhaal met de Telegraph deelde, nam contact op met haar energieleverancier nadat haar man, met wie ze 47 jaar getrouwd was, met een terminale ziekte naar huis was gestuurd en geen verdere behandeling beschikbaar had. Ze vreesde dat extra energieverbruik haar rekeningen omhoog zou schieten.

De naamloze klant belde het bedrijf om haar situatie uit te leggen, en kort daarna kwam er een e-mail binnen waarin zij en haar man werden meegedeeld dat ze tot november 2023 naar een gunstiger tarief waren overgeschakeld.

Ze schreef aan The Telegraph: “We hadden al meer dan £ 100 aan tegoed, maar met het nieuwe tarief met terugwerkende kracht was het bedrag nu meer dan £ 400 en als een gebaar van goede wil had Octopus nog eens £ 90 op onze rekening gecrediteerd. Er stond ook in dat er was een gratis elektrische deken voor ons besteld, die was nu onderweg.”

Octopus beweert dat elektrische dekens klanten kunnen behoeden voor het betalen om een ​​heel huis te verwarmen. Het kost minder dan 3 pence per uur om iemand warm te houden met een elektrische deken, terwijl het verwarmen van een heel huis ongeveer £ 4,70 per dag kost.

Ocotpus Energy heeft een energie-efficiëntieregeling die elektrische dekens aanbiedt aan klanten die reageren op een online tool die een reeks vragen stelt over hun financiële situatie. Vorig jaar gaf het bedrijf 7.000 elektrische dekens weg, waarbij prioriteit werd gegeven aan degenen die het het meest moeilijk hebben.

Rebecca Dibb-Simkin, chief product and marketing officer bij Octopus Energy Group, zei: “Octopus is vastbesloten om er alles aan te doen om klanten door de crisis heen te helpen. We hebben prijzen met meer dan £ 100 miljoen gesubsidieerd, het OctoAssist-fonds opgericht dat rechtstreeks helpt meer dan 50.000 klanten met echte contante hulp en 250.000 klanten geholpen tijdens onze Winter Workout.

“We zijn begonnen met het versturen van elektrische dekens naar klanten die in aanmerking kwamen volgens ons financiële beoordelingssysteem nadat een van onze wetenschappers de energie-efficiëntie had benadrukt van ‘het verwarmen van de mens, niet het huis’ – vooral voor mensen met beperkte mobiliteit.

“Deze analyse bewijst hoeveel verschil het maakt – met een besparing van £ 300 is dit misschien wel het grootste wat veel mensen kunnen doen om betaalbaar warm te blijven in deze moeilijke tijden.

LEES MEER: Poetins waarschuwing aan het Westen nu Rusland belooft de energieprijzen de pan uit te rijzen

“Deze crisis is echt – maar naast het welkome steunpakket van de regering, is er veel dat energiebedrijven kunnen doen en Octopus zal meedogenloos zijn in het vinden van manieren om te helpen.”

Maar de verkiezingsdeken is niet het enige dat Octopus Energy aan de treurende Telegraph-lezer gaf.

Ze schreef aan de publicatie: “Zeggen dat ik door dit alles overrompeld was, zou een understatement zijn. Er was echter meer. Later diezelfde week werd er op de deur geklopt. Het was iemand van Octopus die een mooie doos bloemen bezorgde.” , die mij en mijn man het allerbeste wenst.”

Klanten van Octopus Energy kunnen ook directe financiële steun aanvragen via het Octo Assist-fonds van het bedrijf. Terwijl de rekeningen enorm stegen, verhoogde het bedrijf het fonds tot £ 15 miljoen als onderdeel van zijn campagne om zijn klanten te helpen die deze winter moeite hebben of zich zorgen maken over het betalen voor energie.

NIET MISSEN
De verloren middeleeuwse kapel van Westminster Abbey is gereconstrueerd [REPORT]
Doorzichtige raamcoating die warmte blokkeert, kan de kosten van airconditioning verlagen [INSIGHT]
Verborgen tekst gevonden op paneel, vermoedelijk afkomstig uit het vliegtuig van Amelia Earhart [REVEAL]

Het omvat toegang tot bestaande regelingen, financiële steun en betalingsvakanties. Gratis elektrische dekens en een bruikleen van een warmtebeeldcamera om mogelijke warmtelekken in een woning op te sporen zijn ook inbegrepen.

Om het Octo Assist Fund aan te vragen, hoeven klanten alleen het formulier voor financiële ondersteuning online in te vullen. Het is een eenvoudige tool die een reeks vragen stelt over de financiële situatie van de klant.

Dit komt omdat de energierekeningen gemiddeld het dubbele kosten van vorig jaar, aangezien de Russische oorlog in Oekraïne en de bezuinigingen van Vladimir Poetin op Europa schokgolven veroorzaakten op de onstabiele groothandelsmarkt voor gas.

Nu gaan de rekeningen in april weer omhoog, toen kanselier Jeremy Hunt aankondigde dat de prijslimiet voor typische huishoudens van £ 2.500 naar £ 3.000 zal gaan.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.