NASA’s DART-missie Eerste stap in de richting van het voorkomen van mogelijke asteroïde Armageddon, zeggen Indiase wetenschappers

0

NASA’s missie om asteroïde af te buigen is een stap in de richting van de voorbereiding van de wereld op een mogelijke toekomstige asteroïde-inslag zoals die waarbij de dinosaurussen zo’n 66 miljoen jaar geleden omkwamen, waarvan de kans erg klein is in ons leven, zeiden Indiase wetenschappers.

In een unieke missie is het ruimtevaartuig Double Asteroid Redirection Test (DART) dinsdag met succes op een asteroïde neergestort om te testen of ruimterotsen die de aarde in de toekomst zouden kunnen bedreigen, veilig uit de weg kunnen worden geduwd.

DART – ‘s werelds eerste demonstratie van planetaire verdedigingstechnologie – was gericht op de asteroïde moonlet Dimorphos, een klein lichaam met een diameter van slechts 160 meter.

“We zijn omringd door verschillende asteroïden en kometen die in een baan om onze zon draaien. Zeer weinig daarvan zijn potentieel gevaarlijk voor de aarde. Daarom is het beter om onze verdediging voor te bereiden om dergelijke asteroïden in de toekomst op ramkoers met de aarde te vermijden”, zei Chrisphin. Karthick, een wetenschapper aan het Indian Institute of Astrophysics (IIA), Bengaluru.

Karthick, die betrokken is bij het DART-project, merkte op dat de missie “zeker een stap is in de richting” om de wereld voor te bereiden op een mogelijke toekomstige gebeurtenis zoals die waarvan wordt aangenomen dat deze zo’n 66 miljoen jaar geleden heeft geleid tot het uitsterven van dinosauriërs.

“Deze succesvolle DART-missie is daar een voorbeeld van. We weten nu hoe we het ruimtevaartuig precies op zo’n klein lichaam moeten richten. We kunnen ons ook voorbereiden op het grotere lichaam van de post-impactobservaties van deze DART-missie”, vertelde Karthick aan PTI.

Dimorphos draait om een ​​grotere asteroïde van 780 meter, Didymos genaamd. Geen van beide asteroïden vormt een bedreiging voor de aarde. Ter vergelijking: de dinosaurusdodende asteroïde die de aarde trof had een diameter van ongeveer 10 kilometer.

De enkele reis van de DART-missie, bevestigde NASA, kan met succes een ruimtevaartuig navigeren om opzettelijk met een asteroïde te botsen om het af te buigen, een techniek die bekend staat als kinetische impact.

Goutam Chattopadhyay, een senior wetenschapper bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) in de VS merkte ook op dat de missie zal helpen bij de voorbereiding op een toekomstbedreigende asteroïde.

“DART is een experimentele missie om een ​​concept van het afbuigen van een asteroïde uit te proberen. Het idee is, als we deze asteroïden kunnen tegenkomen waarvan de baan naar ons toe is en we doen dat op voldoende afstand van de aarde, dan zal een kleine afbuiging voldoende zijn. om het pad van de asteroïde te veranderen,” voegde hij eraan toe.

Wetenschappers merkten echter op dat de meeste asteroïden, die enigszins groot zijn en schade kunnen veroorzaken bij een botsing met de aarde, een minuscule kans hebben om de planeet te raken.

“De kans daarop is echter niet nul en we moeten altijd waakzaam zijn. Er is altijd een mogelijkheid dat een grote op ons afkomt en de vraag wordt wat onze aanpak zou zijn en hoe we dat zouden kunnen verzachten. Dat is waarom deze programma’s belangrijk zijn,” vertelde Chattopadhyay aan PTI.

“In ieder geval voor de volgende eeuw is er niet zo’n dreiging van de bekende asteroïden die massale slachtoffers kunnen veroorzaken”, zei Karthick, eraan toevoegend dat deze risicobeoordeling echter gebaseerd is op de asteroïden die de wetenschap tot nu toe kent.

Kleine asteroïden raken altijd de aarde, maar ze branden door de hitte die in de atmosfeer wordt gegenereerd. Voor voldoende grote asteroïden is dat echter niet het geval, aangezien de buitenste kern zal verbranden, maar er voldoende massa over zal zijn om schade aan te richten.

Het team zal Dimorphos nu observeren met behulp van telescopen op de grond om te bevestigen dat de inslag van DART de baan van de asteroïde rond Didymos heeft veranderd.

Onderzoekers verwachten dat de inslag de baan van Dimorphos met ongeveer 1 procent, of ongeveer 10 minuten, zal verkorten; precies meten hoeveel de asteroïde werd afgebogen, is een van de belangrijkste doelen van de volledige test.

“Na de inslag zal het team Dimorphos observeren met behulp van telescopen op de grond om te bevestigen dat de inslag van DART de baan van de asteroïde rond Didymos heeft veranderd”, zei Karthick.

“De verwachte output van de inslag is om de baan van Dimorphos met ongeveer 1 procent, of ongeveer 10 minuten, te verkorten. Een van de belangrijkste doelen is het meten van de doorbuiging van de baan van de asteroïde,” voegde hij eraan toe.

Chattopadhyay zei echter dat of de missie erin geslaagd is de baan van de asteroïde af te buigen, pas bekend zal zijn als alle gegevens zijn verzameld.

“Ik wil benadrukken dat onze berekeningen en kleinschalige laboratoriumexperimenten aantonen dat het goed zou kunnen werken.” hij voegde eraan toe dat NASA een meervoudige aanpak heeft om Near Earth Asteroids (NEA’s) te monitoren. Het ruimteagentschap startte in 1998 een observatieprogramma. De meeste ontdekkingen worden ondersteund door telescopische onderzoeken op de grond: “We gebruiken hiervoor voornamelijk radars en lidars. Meestal zijn het systemen op de grond. Onze bestaande satellieten in de ruimte worden echter ook gebruikt om beelden vast te stellen en volg deze objecten’, voegde de wetenschapper eraan toe.

Lidar is een methode om de afstand te bepalen door met een laser op een object of een oppervlak te richten en de tijd voor het gereflecteerde licht te meten.

“De DART-missie is de eerste poging van de mensheid om de baan van een asteroïde te veranderen door er een door mensen gemaakt object tegenaan te laten botsen. De succesvolle impact van vandaag is een grote stap voorwaarts in die richting.

“Om het uiteindelijke succes van dit concept te kennen, moeten we echter nog een paar jaar wachten voordat een significante verandering in het traject duidelijk zichtbaar zal zijn”, zegt Dibyendu Nandi, ruimtewetenschapper bij Indian Institutes of Science Education and Research, Kolkata. .


Als u vandaag een betaalbare 5G-smartphone koopt, betekent dit meestal dat u uiteindelijk een “5G-belasting” betaalt. Wat betekent dat voor degenen die toegang willen krijgen tot 5G-netwerken zodra ze worden gelanceerd? Ontdek het in de aflevering van deze week. Orbital is beschikbaar op Spotify, Gaana, JioSaavn, Google Podcasts, Apple Podcasts, Amazon Music en waar je je podcasts ook vandaan haalt.
Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.