NASA DART-ruimtevaartuig slaat met succes in op asteroïde Dimorphos in eerste planetaire verdedigingstest

0

NASA’s DART-ruimtevaartuig sloeg maandag met succes in op een verre asteroïde met hypersonische snelheid in ‘s werelds eerste test van een planetair verdedigingssysteem, ontworpen om een ​​mogelijke meteorietbotsing op de dag des oordeels met de aarde te voorkomen.

De eerste poging van de mensheid om de beweging van een asteroïde of een ander hemellichaam te veranderen, speelde zich af in een NASA-webcast vanuit het missiecentrum buiten Washington, DC, 10 maanden nadat DART was gelanceerd.

De livestream toonde beelden die door de camera van DART waren gemaakt als het kubusvormige “impactor” -voertuig, niet groter dan een automaat met twee rechthoekige zonnepanelen, die om 19:14 uur EDT in de asteroïde Dimorphos schoot, ongeveer zo groot als een voetbalstadion. (23:14 GMT) ongeveer 6,8 miljoen mijl (11 miljoen km) van de aarde.

De missie van $ 330 miljoen (ongeveer Rs. 2.683 crore), zo’n zeven jaar in ontwikkeling, was bedacht om te bepalen of een ruimtevaartuig in staat is om de baan van een asteroïde te veranderen door pure kinetische kracht, waardoor het net genoeg van koers wordt geduwd om de aarde buiten te houden de weg van het kwaad.

Of het experiment verder is geslaagd dan het bereiken van de beoogde impact, zal pas volgende maand bekend worden als er vanaf de grond telescoopwaarnemingen van de asteroïde plaatsvinden. Maar NASA-functionarissen juichten de onmiddellijke uitkomst van de test van maandag toe en zeiden dat het ruimtevaartuig zijn doel had bereikt.

“NASA werkt in het belang van de mensheid, dus voor ons is het de ultieme vervulling van onze missie om zoiets te doen – een technologiedemonstratie die, wie weet, op een dag ons huis zou kunnen redden,” NASA-adjunct-administrateur Pam Melroy, een gepensioneerde astronaut , zei minuten na de inslag.

DART, gelanceerd door een SpaceX-raket in november 2021, maakte het grootste deel van zijn reis onder begeleiding van NASA’s vluchtleiders, waarbij de controle werd overgedragen aan een autonoom navigatiesysteem aan boord in de laatste uren van de reis.

De bullseye-impact van maandagavond werd bijna in realtime gevolgd vanuit het missiecentrum van het Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory in Laurel, Maryland.

Er klonk gejuich vanuit de controlekamer toen de seconde-voor-seconde beelden van de doel-asteroïde, vastgelegd door de camera aan boord van DART, groter werden en uiteindelijk het tv-scherm van NASA’s live webcast vulden net voordat het signaal verloren ging, wat bevestigde dat het ruimtevaartuig in Dimorphos was neergestort. .

Het hemeldoel van DART was een langwerpige asteroïde “moonlet” met een diameter van ongeveer 170 meter die in een baan om een ​​vijf keer grotere asteroïde genaamd Didymos draait als onderdeel van een binair paar met dezelfde naam, het Griekse woord voor tweeling.

Geen van beide objecten vormt een daadwerkelijke bedreiging voor de aarde en NASA-wetenschappers zeiden dat hun DART-test niet per ongeluk een nieuw gevaar kon creëren.

Dimorphos en Didymos zijn allebei klein in vergelijking met de catastrofale Chicxulub-asteroïde die zo’n 66 miljoen jaar geleden de aarde trof en ongeveer driekwart van ‘s werelds planten- en diersoorten, inclusief de dinosaurussen, uitroeide.

Kleinere asteroïden komen veel vaker voor en vormen op korte termijn een grotere theoretische zorg, waardoor het Didymos-paar geschikte proefpersonen is voor hun grootte, volgens NASA-wetenschappers en planetaire verdedigingsexperts. Een asteroïde ter grootte van een Dimorphos, hoewel niet in staat om een ​​planeetbrede dreiging te vormen, kan een grote stad met een voltreffer met de grond gelijk maken.

Ook maken de relatieve nabijheid van de twee asteroïden tot de aarde en de dubbele configuratie ze ideaal voor de eerste proof-of-concept-missie van DART, een afkorting van Double Asteroid Redirection Test.

Robotachtige zelfmoordmissie

De missie vertegenwoordigde een zeldzaam geval waarin een NASA-ruimtevaartuig moest crashen om te slagen. DART vloog rechtstreeks in Dimorphos met een snelheid van 24.000 km per uur (24.000 km / u), waardoor de kracht werd gecreëerd waarvan wetenschappers hopen dat deze voldoende zal zijn om zijn baan dichter bij de moeder-asteroïde te brengen.

APL-ingenieurs zeiden dat het ruimtevaartuig vermoedelijk aan stukken was geslagen en een kleine inslagkrater had achtergelaten in het met keien bezaaide oppervlak van de asteroïde.

Het DART-team zei dat het verwacht het baanpad van Dimorphos met 10 minuten te verkorten, maar zou minstens 73 seconden als een succes beschouwen, wat bewijst dat de oefening een haalbare techniek is om een ​​asteroïde op een ramkoers met de aarde af te buigen – als er ooit een zou worden ontdekt.

Een duwtje in de richting van een asteroïde, miljoenen kilometers van tevoren, zou voldoende kunnen zijn om hem veilig om te leiden.

Eerdere berekeningen van de startlocatie en de omlooptijd van Dimorphos werden gemaakt tijdens een zesdaagse observatieperiode in juli en zullen worden vergeleken met post-impactmetingen in oktober om te bepalen of de asteroïde bewoog en met hoeveel.

De test van maandag werd ook waargenomen door een camera die was gemonteerd op een mini-ruimtevaartuig ter grootte van een koffertje dat dagen van tevoren uit DART was losgelaten, evenals door observatoria op de grond en de Hubble- en Webb-ruimtetelescopen, maar beelden daarvan waren niet onmiddellijk beschikbaar.

DART is de laatste van verschillende NASA-missies in de afgelopen jaren om asteroïden, oeroude rotsachtige overblijfselen van de vorming van het zonnestelsel meer dan 4,5 miljard jaar geleden, te verkennen en ermee te interageren.

Vorig jaar lanceerde NASA een sonde op een reis naar de Trojaanse asteroïdenclusters in een baan nabij Jupiter, terwijl het grab-and-go-ruimtevaartuig OSIRIS-REx op weg is naar de aarde met een monster dat in oktober 2020 is verzameld van de asteroïde Bennu.

De Dimorphos moonlet is een van de kleinste astronomische objecten die een permanente naam heeft gekregen en is een van de 27.500 bekende near-earth asteroïden van alle groottes die door NASA zijn gevolgd. Hoewel niet bekend is dat geen enkele een voorzienbaar gevaar voor de mensheid vormt, schat NASA dat er nog veel meer asteroïden onopgemerkt blijven in de nabijheid van de aarde.

© Thomson Reuters 2022


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.