London’s Great Smog van 1952 veranderde ons begrip van luchtvervuiling | Wetenschap | Nieuws

0

Kinderen bestrijden luchtvervuiling met de Air Heroes van E.ON

De Grote Smog van Londen – die vandaag 70 jaar geleden in de hoofdstad neerdaalde – bracht een revolutie teweeg in ons begrip van de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging, maar er is nog veel werk aan de winkel om dit probleem vandaag aan te pakken. Dit is de conclusie van professor Ian Mudway, expert op het gebied van de volksgezondheid, die vanavond op het Gresham College in Londen een lezing hield over de Grote Smog en ons veranderende begrip van luchtverontreiniging.

Zoals prof. Mudway uitlegde: “We zouden enorm dankbaar moeten zijn dat de luchtvervuiling de afgelopen 70 jaar is afgenomen. Het is een duidelijk voorbeeld van hoe regelgeving kan worden toegepast om de volksgezondheid te verbeteren en de last van chronische ziekten te verminderen, maar er is nog werk aan de winkel om de uitstoot terug te dringen en de meest kwetsbare leden van de samenleving te beschermen tegen schade.”

De Grote Smog van Londen verscheen op 5 december 1952 – het resultaat van een metaforische “perfecte storm” van ongewoon koud weer, een anticycloon en windstille omstandigheden die een deken van koude, vochtige lucht over de hoofdstad vasthielden.

Zoals prof. Mudway zei: “Alle emissies van de kolengestookte elektriciteitscentrales in Londen en van elke schoorsteen in Londen stapelden zich langzaam op over de stad en bedekten de bevolking in een gele giftige smog.”

De situatie werd verergerd door zwavelrijke steenkool van slechte kwaliteit in Londen, waarbij de hoogwaardige voorraad van het land naar het buitenland werd verscheept in een poging de naoorlogse economie van het land te stimuleren.

De mist – zelfs erger dan de eens zo gebruikelijke “erwtensoepers”, met hun oorsprong in het verbranden van zachte steenkool – verminderde het zicht tot op de voeten en drong zelfs door in veel slecht geïsoleerde binnenruimtes.

Aangenomen wordt dat de impact van de geconcentreerde vervuiling op de menselijke luchtwegen ertoe heeft geleid dat zo’n 100.000 mensen ziek zijn geworden. Erger nog, velen stierven.

Hoewel officiële medische rapporten van de overheid die in de weken na de aflevering werden vrijgegeven, schattingen gaven van zo’n 4.000 dodelijke slachtoffers, heeft onderzoek sindsdien gesuggereerd dat het dodental in feite oploopt tot 12.000 personen.

De grote smog van Londen

De Grote Smog van Londen daalde vandaag 70 jaar geleden neer op de hoofdstad (Afbeelding: Ian Mudway)

Hampstead Heath tijdens de Grote Smog

Afgebeeld: mist en ijs op Hampstead Heath tijdens de Grote Smog van Londen (Afbeelding: Getty Images)

Prof. Mudway zei: “Duizenden stierven, meer werden ziek. Bij nader inzien is het niet iets om te vieren, maar vandaag wil ik misschien de vijf dagen herdenken dat Londen stikte, hoestte en sputterde onder deze deken van vervuiling en nadenken over de menselijke kosten.

De lessen die zijn getrokken uit de Grote Smog, voegde prof. Mudway eraan toe, worden vaak vergeten. Er wordt zelfs geschat dat dit jaar alleen al het leven van zo’n 28.000 à 36.000 mensen zal worden afgebroken als gevolg van de slechte luchtkwaliteit in het hele Verenigd Koninkrijk.

De Grote Smog van 1952 was verre van de eerste verhoogde episode waarin de effecten van luchtverontreiniging op de menselijke gezondheid werden opgemerkt. Begin december 1930 bijvoorbeeld hield een dichte wintermist in de zwaar geïndustrialiseerde Maasvallei in België de emissies vijf dagen vast op grondniveau, waardoor enkele duizenden mensen ziek werden en 63 doden vielen, voornamelijk door ademhalingscomplicaties.

De vervuiling, zo bleek uit postmortaal onderzoek, resulteerde in de ophoping van vocht in de longen, geassocieerd met infiltratie van ontstekingscellen en schade aan de cellen aan de binnenkant van de luchtwegen.

Een andere soortgelijke episode vond 18 jaar later plaats in de productiestad Donora, Pennsylvania – 24 mijl ten zuidoosten van Pittsburgh – waar de weersomstandigheden leidden tot een tweedaagse smog die 18 mensen doodde op een bevolking van slechts 18.000.

LEES MEER: The Great Smog of London — slachtoffers, misdaden en verandering

Mist in de Maasvallei, België, in december 1930

Op de foto: mist in de Maasvallei, België, in december 1930 (Afbeelding: Ian Mudway)

De Donora-smog uit 1948

Op de foto: de smog van Donora in 1948, waarbij 18 mensen om het leven kwamen (Afbeelding: Ian Mudway)

Ondanks deze eerdere gebeurtenissen legde prof. Mudway uit dat London’s Great Smog “zijn plaats in de geschiedenis heeft omdat het de eerste massapopulatie was, zelfs waar de werkelijke gezondheidseffecten van luchtverontreiniging in detail werden bestudeerd – zij het in veel opzichten grotendeels achteraf.

De volksgezondheidsexpert zei: “Wat ik verbazingwekkend vind, is hoe weinig aandacht werd besteed aan de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Mensen hoestten en worstelden om op straat te ademen, maar de kranten concentreerden zich op de economische kosten, de bijbehorende misdaadgolf – of incidentele verhalen zoals de dood van vee op een show op Spitalfields Market.

“Er werd minder aandacht besteed aan de extra belasting van de gezondheidszorg, de mortuaria die bijna geen ruimte meer hadden, de uitdagingen waarmee begrafenisondernemers worden geconfronteerd bij het verwerken van de grote aantallen mensen die in de stad sterven.”

Ondanks wat prof. Mudway het ‘algemene verhaal’ noemt dat alleen de alleroudsten – degenen met een significante reeds bestaande ziekte – stierven, onthult analyse van de gegevens een sterke stijging van de sterftecijfers onder degenen ouder dan 45 jaar en baby’s jonger dan 12 maanden als gevolg van de smog.

NIET MISSEN:
Stealth-bommenwerper B-21, ‘meest geavanceerde gevechtsvliegtuig ooit’ onthuld [REPORT]
Binnen het plan van de taskforce om een ​​vaccin te ontwikkelen om de volgende pandemie te voorkomen [INSIGHT]
Poetins waarschuwing aan het Westen nu Rusland belooft de energieprijzen de pan uit te rijzen [ANALYSIS]

Een bord ter herdenking van de Donora-smog uit 1948

Afgebeeld: een bord ter herdenking van de Donora-smog uit 1948 (Afbeelding: Ian Mudway)

Net als in de nasleep van de Donora-smog in 1948 – die de aanzet gaf tot actie voor de totstandkoming van wetten voor schone lucht in de VS – leidde de gruwel van de Grote Smog in Londen tot een heilzame herevaluatie van de gevaren van stedelijke vervuiling, met een recensie onder leiding van de Engelsen –Zuid-Afrikaanse ingenieur (en oprichter van het Guiness Book of Records), Sir Hugh Beaver.

Prof. Mudway voegde toe: “De Beaver-commissie bracht op 25 november 1954 verslag uit met een reeks aanbevelingen, waaronder ‘radicale veranderingen’ – verplichte beweging in de richting van rookloze brandstoffen, vooral in dichtbevolkte ‘rookbeheersingsgebieden’, een nieuw nationaal beleid vijf jaar vooruit kijken, locatiewijzigingen van centrales, nieuwe apparatuur en een pleidooi voor aanvullend onderzoek.

“Deze aanbevelingen kwamen aanvankelijk niet in de zaken van de regering terecht, maar werden in eerste instantie overgenomen als een wetsvoorstel voor particuliere leden, door de nogal kleurrijke conservatieve politicus Gerald Nabarro. Dit kreeg uiteindelijk steun van de overheid, wat in 1956 leidde tot de invoering van de Clean Air Act.“

De wet – samen met de daaropvolgende wijzigingen in zowel 1968 als 1993 – leidde tot een dramatische verbetering van de luchtverontreiniging in het Verenigd Koninkrijk, zei prof. Mudway. En hoewel het probleem in de jaren 70 en 80 misschien van de prioriteitenlijst is gezakt, heeft onderzoek in het midden van de jaren 90 vanuit de VS de risico’s van zelfs lage niveaus van luchtverontreiniging door deeltjes benadrukt.

Ondanks lovenswaardige verbeteringen merkt prof. Mudway op dat de gevolgen van luchtverontreiniging nog steeds zichtbaar zijn in onze stad. Hij zei: “Luchtverontreiniging op het huidige niveau wordt nog steeds geassocieerd met overmatige sterfte, verergering van astmasymptomen, [and] ongunstige cardiovasculaire uitkomsten.

“Recent bewijs begint effecten te laten zien tijdens de zwangerschap, effecten op de hersenen – zowel wat betreft de geestelijke gezondheid als het risico op dementie. Dus terwijl de luchtvervuiling blijft dalen en historisch laag lijkt, of laag in vergelijking internationaal met andere steden, is er nog steeds een aanzienlijke last en dit wordt gevoeld in de hele levensloop van voor de wieg tot bijna dood.”

Tot slot zei prof. Mudway dat hij graag terugkijkt op een essay: ‘Fumifugium, of: Het ongemak van de lucht en de rook van Londen verdween samen met enkele remedies die nederig werden voorgesteld door JE esq. aan Zijne Heilige Majesteit, en aan het parlement dat nu bijeen is” — geschreven door de Engelse dagboekschrijver John Evelyn. Hij legde uit: “Het doet een aantal vooruitziende uitspraken die tot op de dag van vandaag geldig blijven.

“Dat je schonere brandstoffen nodig hebt om vervuiling te verminderen, dat kwetsbare bevolkingsgroepen moeten worden gescheiden van de belangrijkste bronnen van vervuiling – niet bijvoorbeeld worden aangemoedigd om in blokken met een hoge dichtheid naast de drukste wegen van Londen te wonen – en dat het verbeteren van het milieu in Londen in de ronde zorgt voor een betere, productievere economie.”

Hij concludeerde: “Overal heerst het gevoel dat er een morele noodzaak is om schonere lucht te leveren. Je zou het, in modern taalgebruik, bijna een fundamenteel mensenrecht kunnen noemen – zoals nu verankerd door de Verenigde Naties.”

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.