Energiemeter-horror als 500.000 huizen gedwongen worden tot ‘dure’ keuze te midden van strenge winter | Wetenschap | Nieuws

0

Huishoudens in het hele land worden geconfronteerd met een moeilijke winter, aangezien bijna een half miljoen van de armste huizen in het VK te maken hebben gekregen met dwangbevelen van energiebedrijven, waardoor ze onder dwang meters voor vooruitbetaling mogen installeren. Huishoudens die dergelijke meters hebben geïnstalleerd, betalen hun gas en elektriciteit af voordat ze deze gebruiken, op basis van omslag, door tegoed te kopen, meestal met een sleutel of smartcard, en dit op te tellen bij de meter. Naarmate u gas of elektriciteit verbruikt, wordt het tegoed op de meter opgebruikt. Deze vorm van energiebetaling wordt over het algemeen als duurder beschouwd. Volgens de Money-Saving Expert komt dit doordat ze meer moeite kosten voor de leveranciers.

Op hun site staat: “Aanbieders krijgen het liefst regelmatige, automatische betalingen voor uw energie, wat u krijgt met automatische incasso’s op standaard kredietmeters. Daarom is dit de goedkoopste manier om uw energie te krijgen.”

Uit een recent rapport van de i bleek dat de grootste gas- en elektriciteitsleveranciers van het VK 490.000 warrants hebben gekregen, waardoor ze sinds juli 2021 eigendommen kunnen binnendringen.

Sinds oktober vorig jaar hebben incassobureaus die namens deze leveranciers optreden 18 procent meer warrants gekregen in Engeland en Wales.

Een groot nadeel van een vooruitbetalingsmeter is dat de dagelijkse vaste lasten zich blijven opstapelen, ook als huishoudens geen energie verbruiken. Als gevolg hiervan merken klanten dat wanneer klanten hun vooruitbetalingsmeter opwaarderen, hun tegoed wordt opgeslokt door deze vaste kosten te betalen.

Uit het rapport bleek dat deze bevelschriften over het algemeen worden verleend via een onduidelijk gerechtelijk proces waarin magistraten die ze ondertekenen weinig of geen zicht hebben op de kwetsbaarheid of gezondheidsproblemen van mensen.

In een voorbeeld van een rechtbank in het noorden van Engeland tekenden magistraten een enkele partij van 496 bevelschriften voor nutsvoorzieningen in een verbazingwekkende drie minuten en 51 seconden, terwijl een schuldbemiddelaar die verschillende grote energiebedrijven vertegenwoordigde, telefonisch inbelde.

Dit komt nadat uit nieuwe gegevens is gebleken dat maar liefst twee miljoen huishoudens in het tweede kwartaal van dit jaar schulden hebben voor hun energierekening. Aangezien de rekeningen van huishoudens om de paar maanden nieuwe hoogten hebben bereikt, heeft een recordaantal Britten een betalingsachterstand met betrekking tot hun elektriciteitsbetalingen.

De steeds groter wordende energiecrisis op basis van fossiele brandstoffen heeft de Britten in een precaire positie gebracht, aangezien uit gegevens van de energieregulator Ofgem is gebleken dat eind juni 2.347.511 huishoudens een achterstand hadden op hun elektriciteitsrekening en 1.858.585 op hun gasrekening. In slechts drie maanden tijd zijn beide cijfers met ongeveer een kwart gestegen, en met bijna tweederde sinds eind 2020.

LEES MEER: Energierekening horror als duizenden huishoudens in het donker meer dan £ 400

Matthew Cole, het hoofd van de Fuel Bank Foundation, die mensen ondersteunt in een brandstofcrisis, zei: “We zien mensen die nieuw zijn in brandstofarmoede. We kunnen de paniek in hun stemmen horen. Ze kunnen de rand van de klif zien naderen. “

Al met al kosten deze vaste kosten Britten gemiddeld £ 50 meer per jaar in vergelijking met een gelijkwaardige automatische incasso-klant, vanwege de kosten van de extra infrastructuur die nodig is om betalingen te accepteren.

Richard Neudegg, directeur regulering bij Uswitch, zei: “De stijging van het aantal vooruitbetalingsmeters is een zorgwekkende omkering van een trend na negen opeenvolgende kwartalen, wat suggereert dat huishoudens deze winter steeds meer risico lopen.

“Nu de energieprijzen in april weer gaan stijgen, is dit een waarschuwing voor wat komen gaat en zullen we de komende maanden en jaren hoogstwaarschijnlijk steeds meer huishoudens zien overstappen op vooruitbetalingsmeters.

“Gezinnen en individuen met vooruitbetalingsmeters zullen in duisternis worden gehuld als ze zichzelf verbreken wanneer ze het zich niet kunnen veroorloven om op te waarderen.”

Een woordvoerster van EnergyUK, dat enkele van de grootste leveranciers vertegenwoordigt, zei: “Vooruitbetalingsmeters zijn een manier geweest om klanten te helpen hun energieverbruik te controleren en te budgetteren, maar leveranciers zijn zich zeer bewust van de uitdagingen waarmee miljoenen klanten momenteel worden geconfronteerd.

“Er zijn moeilijke beslissingen rond klanten met schulden, aangezien leveranciers ook moeten proberen te voorkomen dat ze verder achterstallig worden en gezien het feit dat elke toename van de dubieuze debiteuren uiteindelijk zal moeten worden terugverdiend op de rekeningen van klanten.”

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.