Dr. BR Ambedkar Sterfdag: minder bekende feiten en inspirerende citaten van Babasaheb Ambedkar

0

Dr. BR Ambedkar Sterfdag
Afbeeldingsbron: BESTANDSBEELD Dr. BR Ambedkar Sterfdag

Dr. BR Ambedkar Sterfdag: India viert 6 december als Mahaparinirvan Divas ter gelegenheid van de sterfdag van Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar. In de volksmond bekend als Babasaheb Ambedkar, was hij de architect van de Indiase grondwet. Hij was ook een van de zeven leden van de redactiecommissie die een ontwerp van de grondwet van onafhankelijk India opstelde. Babasaheb was een bekende politicus en een vooraanstaand jurist. Ambedkars inspanningen om sociaal kwaad, zoals onaanraakbaarheid en kastebeperkingen, uit te roeien, waren opmerkelijk.

Babasaheb, geboren op 14 april 1891, vocht voor de economische en sociale empowerment van Dalits in het land, waarbij onaanraakbaarheid werd uitgebannen en gendergelijkheid werd bevorderd. Ambedkars hele leven en missie was een praktische bijdrage aan het humanistisch boeddhistisch onderwijs in India en niet alleen intellectueel en filosofisch. Hoewel hij geen boeddhist was van geboorte, maar door beoefening en in zijn hart was hij een boeddhist.

Op de sterfdag van Bhimrao Ramji Ambedkar zijn hier enkele minder bekende feiten en inspirerende citaten over de ‘vader van de Indiase grondwet’.

FEITEN

 1. Bhimrao Ramji Ambedkar, geboren op 14 april 1891 in Mhow in Madhya Pradesh, was het veertiende kind van zijn ouders, Bhimabai Sakpal en Ramji. “Sakpal” was de achternaam van Bhimrao en “Ambavade” was de naam van zijn geboortedorp. Om sociaal-economische discriminatie en mishandeling van de hogere klassen van de samenleving te voorkomen, veranderde hij zijn achternaam van “Sakpal” in “Ambedkar” met de hulp van een brahmaanse leraar.
 2. Dr. BR Ambedkar is een groot geleerde, advocaat en vrijheidsstrijder, samen met honderdduizenden Mahars een onaantastbare kaste, die zich tot het boeddhisme bekeerde en het gezicht van het boeddhisme in India veranderde. De bekering van dr. Ambedkar was een symbolisch protest tegen de onderdrukking van kastenongelijkheid.
 3. Ambedkar ondervond van kinds af aan kastendiscriminatie. Na zijn pensionering bij het Indiase leger vestigde Bhimrao’s vader zich in Satara in Maharashtra. Bhimrao was ingeschreven in de plaatselijke school. Hier moest hij in een hoek van de klas op de grond zitten en mochten de leraren niet aan zijn schriften komen. Ondanks alle ontberingen zette Bhimrao zijn studie voort en slaagde in 1908 met vlag en wimpel voor zijn toelatingsexamen aan de Universiteit van Bombay.
 4. In 1913 verloor Bhimrao Ambedkar zijn vader. In hetzelfde jaar kende Maharadja van Baroda een studiebeurs toe aan Bhim Rao Ambedkar en stuurde hem naar Amerika voor verdere studies.
 5. Vanuit Amerika ging dr. Ambedkar naar Londen om economie en politieke wetenschappen te studeren. De maharadja belegde ook vele bijeenkomsten en conferenties van de “onaanraakbaren” die Bhimrao toesprak. In september 1920, nadat hij voldoende geld had verzameld, ging Ambedkar terug naar Londen om zijn studie af te ronden. Hij werd advocaat en promoveerde in de wetenschap.
 6. In 1947, toen India onafhankelijk werd, de eerste premier Pt. Jawaharlal Nehru, nodigde dr. Bhimrao Ambedkar, die was gekozen als lid van de grondwetgevende vergadering uit Bengalen, uit om zich bij zijn kabinet aan te sluiten als minister van wet. De grondwetgevende vergadering vertrouwde de taak van het opstellen van de grondwet toe aan een commissie en Dr. Ambedkar werd gekozen als voorzitter van deze redactiecommissie. In februari 1948 presenteerde Dr. Ambedkar de ontwerpgrondwet voor de bevolking van India; het werd aangenomen op 26 november 1949.
 7. In 1950 reisde Ambedkar naar Sri Lanka om een ​​conventie van boeddhistische geleerden en monniken bij te wonen. Na zijn terugkeer besloot hij een boek over het boeddhisme te schrijven en al snel bekeerde hij zich tot het boeddhisme. Ambedkar richtte in 1955 de Bharatiya Bauddha Mahasabha op. Zijn boek “The Buddha and His Dhamma” werd postuum gepubliceerd.
 8. Op 24 mei 1956, ter gelegenheid van Boeddha Jayanti, verklaarde hij in Bombay dat hij het boeddhisme zou adopteren. Op 14 oktober 1956 omarmde hij samen met veel van zijn volgelingen het boeddhisme. Op dezelfde dag organiseerde Ambedkar een openbare ceremonie om ongeveer vijf lakh van zijn aanhangers tot het boeddhisme te bekeren.
 9. Ambedkar reisde naar Kathmandu om de Vierde Wereld Boeddhistische Conferentie bij te wonen. Hij voltooide zijn laatste manuscript, “De Boeddha of Karl Marx”, op 2 december 1956. Dr. Ambedkar wijdde zich aan de verspreiding van het boeddhistische geloof in India. Hij schreef een boek over het boeddhisme met de titel “Buddha and His Dhamma”. Zijn andere boek is “Revolutie en contrarevolutie in India”.

BEROEMDE CITATEN

 • “Vrijheid van geest is de echte vrijheid. Iemand wiens geest niet vrij is, hoewel hij misschien niet geketend is, is een slaaf, geen vrij man. Iemand wiens geest niet vrij is, hoewel hij misschien niet in de gevangenis zit, is een gevangene en geen vrij man. Iemand wiens geest niet vrij is, hoewel hij leeft, is niet beter dan dood. Vrijheid van geest is het bewijs van iemands bestaan.’
 • “Zolang je geen sociale vrijheid bereikt, heb je geen baat bij welke vrijheid dan ook die door de wet wordt geboden.”
 • “Ik meet de vooruitgang van een gemeenschap aan de mate van vooruitgang die vrouwen hebben geboekt.”
 • “Een groot man verschilt van een eminent doordat hij klaar is om de dienaar van de samenleving te zijn.”
 • “Ik hou van de religie die vrijheid, gelijkheid en broederschap leert.”

Lees meer Lifestyle-nieuws

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.