De bouw van ‘s werelds grootste radiotelescoop over de hele wereld begint | Wetenschap | Nieuws

0

Vandaag is begonnen met de bouw van de 130.000 antennes die de Australische bijdrage zullen vormen aan een van de krachtigste – en zeker ‘s werelds grootste – radiotelescopen ooit gebouwd. Met de Square Kilometre Array (SKA) kunnen wetenschappers de evolutie van het vroege heelal en de processen die hebben geleid tot de vorming van sterrenstelsels onderzoeken, zoeken naar bewijs van buitenaards leven en extreme tests van de algemene relativiteitstheorie uitvoeren. Het internationale project omvat twee geavanceerde radio-arrays – met de duizenden laagfrequente antennes in de buurt van Boolardy, West-Australië, die zich voegen bij 197 schotels in en rond het Meerkat National Park in Zuid-Afrika. Het verbindende hoofdkantoor van het project, het zogenaamde Square Kilometre Array Observatory (SKAO), bevindt zich echter op de Jodrell Bank in Cheshire, Engeland.

Het softwaresysteem van de arrays – dat is gefinancierd via de Science and Technology Facilities Council (STFC) – zal dienen om de waarnemingen van de telescopen te sturen, ontvangen signalen om te zetten in bruikbare gegevens en eventuele hardwareproblemen op te sporen.

High-performance computing en softwareontwerp zullen essentieel zijn om de instroom van verzamelde gegevens te verwerken – naar verwachting 8 terabits (het equivalent van 1.600 digitale films) per seconde – en om doorlopende verwerking in regionale centra mogelijk te maken.

Volgens de STFC heeft het Verenigd Koninkrijk tijdens de ontwerpfase van het observatorium al een “vitale rol” gespeeld in de ontwikkeling van de software-architectuur en zal het op dit gebied het voortouw blijven nemen nu de telescopen worden gebouwd.

Verwacht wordt dat beide arrays tegen het einde van het decennium voltooid zullen zijn en een levensduur van meer dan 50 jaar zullen hebben.

Het SKA-project, dat voor het eerst in het begin van de jaren negentig werd overwogen, werd geteisterd door vertragingen, financieringsproblemen en diplomatieke hindernissen, waardoor het breken van de grond op het bouwfront van vandaag een werkelijk “gedenkwaardige” gelegenheid is, zei SKAO-directeur-generaal professor Philip Diamond.

De telescoop, voegde hij eraan toe, “zal een van de grootste wetenschappelijke inspanningen van de mensheid ooit zijn.” Het ontleent zijn naam aan het feit dat het, zoals bedacht, een totaal verzamelgebied van ongeveer een vierkante kilometer zal hebben.

De schoonheid van het ontwerp ligt in de manier waarop de gedistribueerde aard van de twee arrays ervoor zorgt dat ze kunnen samenwerken alsof ze één enorme, virtuele radiotelescoopschotel zijn.

Astronoom dr. Danny Price van de Curtin University in Australië legt uit: “Om de gevoeligheid van de SKA in perspectief te plaatsen, [it] zou een mobiele telefoon kunnen detecteren in de zak van een astronaut op Mars, 225 miljoen kilometer [140 million miles] weg.”

LEES MEER: NASA annuleert dure monitoringsatelliet voor broeikasgassen

De afgelegen locaties in Australië en Zuid-Afrika zijn beide gekozen omdat de gevoelige wetenschappelijke apparatuur daar kan worden geplaatst uit de buurt van bronnen van radiostoring – vergelijkbaar met de manier waarop optische telescopen beter werken weg van bronnen van lichtvervuiling.

Terwijl de eigenlijke bouw vandaag in Australië begon, hebben beide sites al “precursor” -radioapparatuur die al is geïnstalleerd om voorlopige en gerelateerde gegevens te verzamelen en wetenschappers in staat te stellen de technologieën te testen die in de laatste arrays zullen gaan.

Het Australische deel van de voltooide telescoop – die grotendeels zal bestaan ​​uit duizenden kleine antennes, die elk losjes lijken op een instortende roterende waslijn – zal worden gebouwd op de traditionele gronden van de Wajarri Aboriginals.

De Wajarri-mensen hebben zelf de Murchison Radio-astronomie-observatoriumsite Inyarrimanha Ilgari Bundara genoemd, wat zich vertaalt naar het delen van lucht en sterren. Prof Diamond zei: “We eren hun bereidheid om hun luchten en sterren met ons te delen terwijl we antwoorden zoeken op enkele van de meest fundamentele wetenschappelijke vragen waarmee we worden geconfronteerd.”

NIET MISSEN:
Stealth-bommenwerper B-21, ‘meest geavanceerde gevechtsvliegtuig ooit’ onthuld [REPORT]
Binnen het plan van de taskforce om een ​​vaccin te ontwikkelen om de volgende pandemie te voorkomen [INSIGHT]
Poetins waarschuwing aan het Westen nu Rusland belooft de energieprijzen de pan uit te rijzen [ANALYSIS]

Wetenschapsminister George Freeman zei: “Als VK zijn we erg trots om een ​​van de drie belangrijkste gastpartners van het Square Kilometre Array Observatory te zijn.

“Ik wil onze collega’s in Zuid-Afrika en Australië feliciteren met het bereiken van deze laatste mijlpaal en ons helpen een stap dichter bij de werking van dit opwindende observatorium te brengen. Als de thuisbasis van het controlecentrum voor het observatorium, helpt het VK de basis te leggen voor nieuwe ontdekkingen op melkwegstelselniveau door middel van radioastronomie.

“Wetenschappers, ingenieurs en onderzoekers uit de Britse industrie en de academische wereld werken aan het leveren van het werkende ‘brein’ achter de SKA-telescopen – de softwaresystemen die ruimtewaarnemingen mogelijk maken en ons in staat stellen te begrijpen wat we zien en horen,

Hij concludeerde: “Al deze inspanningen helpen om meer fondsen, banen, loopbanen, kansen en innovatie te kanaliseren, zowel in de Britse economie, maar net zo belangrijk in de wereldwijde commerciële ruimtewetenschapseconomie.”

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.