NASA crashte een ruimtevaartuig in een asteroïde; Foto’s tonen de laatste momenten van de succesvolle DART-missie

0

In een wereldprimeur heeft NASA een ruimtevaartuig op een asteroïde neergestort in een poging de rotsachtige reiziger van zijn baan te duwen. De Double Asteroid Redirection Test – of DART – is bedoeld om een ​​mogelijke benadering te testen die zou kunnen voorkomen dat een asteroïde in botsing komt met de aarde. David Barnhart is professor ruimtevaart aan de Universiteit van Zuid-Californië en directeur van het Space Engineering Research Center aldaar. Hij bekeek de livestream van NASA van de geslaagde missie en legt uit wat er tot nu toe bekend is.

1. Wat laten de afbeeldingen zien?

De eerste foto’s, gemaakt door een camera aan boord van DART, tonen het dubbele asteroïdesysteem van Didymos – ongeveer 780 meter in diameter – in een baan om de kleinere asteroïde Dimorphos die ongeveer 160 meter lang is.

Terwijl het richtalgoritme op DART zich op Dimorphos vastklampte, paste het vaartuig zijn vlucht aan en begon het in de richting van de kleinste van de twee asteroïden te gaan. De afbeelding die 11 seconden voor de inslag en 68 kilometer van Dimorphos is gemaakt, toont de asteroïde in het midden van het gezichtsveld van de camera. Dit betekende dat het richtalgoritme redelijk nauwkeurig was en dat het vaartuig precies in het centrum van Dimorphos zou botsen.

De voorlaatste afbeelding, twee seconden voor de inslag gemaakt, toont het rotsachtige oppervlak van Dimorphos, inclusief kleine schaduwen. Deze schaduwen zijn interessant omdat ze suggereren dat de camera aan boord van het DART-ruimtevaartuig Dimorphos direct op de camera zag, maar dat de zon onder een hoek stond ten opzichte van de camera. Ze impliceren dat het DART-ruimtevaartuig op dit moment gecentreerd was op zijn baan om Dimorphos te treffen, maar het is ook mogelijk dat de asteroïde langzaam roteerde ten opzichte van de camera.

De laatste foto, een seconde voor de botsing gemaakt, toont alleen het bovenste deel van een afbeelding, maar dit is ongelooflijk opwindend. Het feit dat NASA slechts een deel van het beeld ontving, impliceert dat de sluiter de foto heeft gemaakt, maar dat DART, met een snelheid van ongeveer 14.000 mijl per uur (22.500 kilometer per uur), niet in staat was om het volledige beeld te verzenden vóór de botsing.

2. Wat moest er gebeuren?

Het doel van de DART-missie was om te testen of het mogelijk is om een ​​asteroïde met een kinetische impact af te buigen – door er iets tegenaan te laten botsen. NASA gebruikte de analogie van een golfkar die de zijkant van een Egyptische piramide raakt om het relatieve verschil in grootte tussen de kleine DART en Dimorphos, de kleinste van de twee asteroïden, over te brengen. Voorafgaand aan de test cirkelde Dimorphos in ongeveer 16 uur rond Didymos. NASA verwacht dat de impact de baan van Dimorphos met ongeveer 1 procent of ongeveer 10 minuten zal verkorten. Hoewel klein, als het ver genoeg van de aarde wordt gedaan, kan een dergelijke duw een toekomstige asteroïde net genoeg afbuigen om een ​​inslag te voorkomen.

3. Wat weten we al?

De laatste stukjes gegevens die vlak voor de inslag van het DART-ruimtevaartuig kwamen, laten zien dat het op koers lag. Het feit dat de beelden stopten met verzenden nadat het doelpunt was bereikt, kan alleen maar betekenen dat de impact een succes was.

Hoewel er waarschijnlijk veel informatie te leren valt uit de afbeeldingen die door DART zijn gemaakt, zal de wereld moeten wachten om te leren of de afbuiging ook een succes was. Vijftien dagen voor de inslag bracht DART een kleine satelliet uit met een camera die was ontworpen om de hele inslag te documenteren. De sensoren van de kleine satelliet hadden foto’s moeten maken en informatie moeten verzamelen, maar aangezien hij geen grote antenne aan boord heeft, zullen de beelden de komende weken langzaam één voor één naar de aarde worden teruggestuurd.

4. Wat betekent de test voor planetaire verdediging?

Ik geloof dat deze test een geweldige proof-of-concept was voor veel technologieën waarin de Amerikaanse overheid in de loop der jaren heeft geïnvesteerd. En belangrijker nog, het bewijst dat het mogelijk is om een ​​ruimtevaartuig te sturen om een ​​minuscuul doelwit miljoenen kilometers van de aarde te onderscheppen. Vanuit dat oogpunt is DART een groot succes geweest.

In de loop van de komende maanden en jaren zullen onderzoekers leren hoeveel afbuiging de inslag veroorzaakte – en vooral, of dit soort kinetische inslag een hemellichaam daadwerkelijk op een voldoende grote afstand kan verplaatsen om een ​​toekomstige asteroïde te voorkomen. van de bedreigende aarde.


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.