ISRO verliest verbinding met Mars Orbiter-missie omdat de batterij van de satelliet leeg raakt

0

India’s Mars Orbiter-vaartuig heeft geen drijfgas meer en de batterij is tot voorbij de veilige limiet leeggelopen, waardoor speculaties worden aangewakkerd dat de eerste interplanetaire missie van het land, ‘Mangalyaan’, eindelijk zijn lange innings heeft voltooid.

De Rs. 450 crore Mars Orbiter Mission werd gelanceerd aan boord van PSLV-C25 op 5 november 2013, en het MOM-ruimtevaartuig werd met succes in een baan om Mars gebracht op 24 september 2014 bij zijn eerste poging.

“Op dit moment is er geen brandstof meer. De batterij van de satelliet is leeg”, vertelden bronnen bij de Indian Space Research Organization (ISRO) aan PTI. “De verbinding is verbroken”.

Er was echter geen officieel bericht van het nationale ruimteagentschap van het land, dat hier zijn hoofdkantoor heeft.

Met brandstof aan boord voerde ISRO orbitale manoeuvres uit op MOM-ruimtevaartuigen om het naar een nieuwe baan te brengen om een ​​dreigende zonsverduistering in het verleden te voorkomen.

“Maar onlangs waren er back-to-back verduisteringen, waaronder een die zeven en een half uur duurde”, zeiden functionarissen op voorwaarde van anonimiteit, waarbij ze opmerkten dat al het drijfgas aan boord van de verouderde satelliet was verbruikt.

“Aangezien de satellietbatterij is ontworpen om een ​​eclipsduur van slechts ongeveer een uur en 40 minuten aan te kunnen, zou een langere eclips de batterij tot voorbij de veilige limiet leegmaken”, zei een andere functionaris.

ISRO-functionarissen merkten op dat het Mars-orbitervaartuig bijna acht jaar heeft gefunctioneerd, veel langer dan het geplande missieleven van zes maanden.

“Het heeft zijn werk gedaan en significante wetenschappelijke resultaten opgeleverd”, zeiden ze. De doelstellingen van de missie waren voornamelijk technologisch en omvatten het ontwerp, de realisatie en de lancering van een Mars Orbiter-ruimtevaartuig dat tijdens de reisfase met voldoende autonomie kan opereren; Mars baan insertie / capture en in-orbit fase rond Mars.

De MOM – een onderneming voor technologiedemonstratie – vervoerde vijf wetenschappelijke ladingen (totaal 15 kg) die gegevens verzamelden over oppervlaktegeologie, morfologie, atmosferische processen, oppervlaktetemperatuur en atmosferisch ontsnappingsproces.

De vijf instrumenten zijn: Mars Color Camera (MCC), Thermal Infrared Imaging Spectrometer (TIS), Methaansensor voor Mars (MSM), Mars Exospheric Neutral Composition Analyzer (MENCA) en Lyman Alpha Photometer (LAP).

“MOM wordt gecrediteerd met veel lauweren zoals kosteneffectiviteit, korte realisatieperiode, economisch massabudget en miniaturisatie van vijf heterogene wetenschappelijke ladingen”, benadrukten ISRO-functionarissen.

Door de sterk elliptische baangeometrie van MOM kon MCC snapshots maken van ‘Volledige schijf’ van Mars op het verste punt en fijnere details vanaf het dichtstbijzijnde punt.

De MCC heeft meer dan 1000 afbeeldingen geproduceerd en een Mars-atlas gepubliceerd.

Ondertussen moeten de plannen voor een volgende Mangalyaan-missie naar de rode planeet echter nog worden uitgewerkt.

ISRO kwam uit met een ‘Announcement of Opportunity’ (AO) voor toekomstige Mars Orbiter Mission (MOM-2) in 2016, maar functionarissen erkenden dat het nog steeds op de tekentafel ligt, met de komende ‘Gaganyaan’, Chandrayaan-3 en Aditya – L1 projecten die op de huidige prioriteitenlijst van het ruimteagentschap staan.

De AO had gezegd: “Het is nu de bedoeling om de volgende orbiter-missie rond Mars te houden voor een toekomstige lanceringsmogelijkheid. Er worden voorstellen gevraagd aan geïnteresseerde wetenschappers in India voor experimenten aan boord van een orbiter-missie rond Mars (MOM-2), om relevante wetenschappelijke problemen en onderwerpen.” “Vanaf nu niet in de goedgekeurde lijst”, vertelde een hoge ISRO-functionaris aan PTI toen hem werd gevraagd naar een update over de MOM-2.

“We moeten de projectvoorstellen en payloads formuleren op basis van het bredere overleg met de onderzoeksgemeenschap”, zei de ambtenaar. “Het ligt nog op de tekentafel. Maar er zijn nog wat meer details en internationale samenwerking nodig om de missie af te ronden.”


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.