Verloren Peruaans fresco alleen bekend van foto’s die na 100 jaar zijn gevonden | Wetenschap | Nieuws

0

Een oud, precolumbiaans fresco dat meer dan een eeuw verloren was gegaan – en alleen bekend was van zwart-witfoto’s – is herontdekt in het noorden van Peru. Het kunstwerk wordt verondersteld ongeveer 1000 jaar oud te zijn en maakt deel uit van de tempel, die werd gebouwd door de Moche-beschaving die bloeide tussen ongeveer 100 en 700 na Christus. Volgens de experts is de tempel gebouwd ter ere van de maan, de regen, leguanen en spinnen.

Het team dat de ontbrekende muurschildering heeft opgegraven, stond onder leiding van archeoloog Sâm Ghavami van de Harvard University in Cambridge, Massachusetts. Hij zei: “Het is een uitzonderlijke ontdekking.

“Het is zeldzaam om muurschilderingen van zo’n kwaliteit op te graven in de precolumbiaanse archeologie. De compositie van dit schilderij is uniek in de geschiedenis van muurschilderingen in het pre-Spaanse Peru.”

De muurschildering is ongeveer 30 meter lang en is versierd met afbeeldingen van mythologische taferelen in verschillende kleuren – blauw, bruin, mosterdgeel, rood en wit – waarvan de verf naar verluidt buitengewoon goed bewaard is gebleven.

Het is ook ongebruikelijk in de manier waarop het een mix lijkt te hebben van stijlen en elementen uit twee pre-Inca-culturen, zowel de Moche als de Lambayeque. De laatste groep leefde tussen ongeveer 750 en 1375 na Christus langs de noordkust van Peru.

De Lambayeque – ook bekend als de Sicán – zijn verantwoordelijk voor enkele van de meest iconische voorwerpen uit het oude Amerika. Ze waren productieve producenten van onder andere maskers en goudwerk.

Experts geloven dat de Lambayeque-cultuur ontstond toen de voorheen dominante Wari-beschaving vervaagde. Hun stichtende stad was Huaca Chotuna, hoewel de groep zo’n 12 generaties standhield met heersers die toezicht hielden op een los netwerk van steden die via familiebanden met elkaar verbonden waren.

Een van de belangrijkste Lambayeque-sites was Batán Grande in de La Leche-vallei. Deze nederzetting heeft een systeem van irrigatiekanalen naast 17 enorme grafheuvels. Deze piramidevormige structuren bevatten graven met gemummificeerde lichamen, offerresten en kostbare goederen gemaakt van goud, zilver en koperlegeringen.

Historici geloven dat de Lambayeque uiteindelijk werden verslagen en met geweld werden opgenomen in het Chimú-rijk rond het jaar 1375. Dit leidde tot een continuïteit in de Andes-kunst die in verschillende volgende culturen werd bestendigd.

LEES MEER: Archeologen doen meer vondsten in de Romeinse villa Rutland

De foto’s van de muurschildering – het enige eerdere bewijs van het bestaan ​​ervan – werden in het jaar 1916 gemaakt door de Duitse etnoloog Hans Heinrich Bruning, die in Peru woonde. Hij bestudeerde zowel de Aguaruna, de inheemse bevolking die voornamelijk langs de Marañón-rivier leeft, als enkele van zijn zijrivieren.

Na enige aanvankelijke weerstand kon de heer Brunning het Moche-volk bestuderen – hij voltooide een woordenboek van hun taal in 1917 – nadat hij had deelgenomen aan lokale rituelen.

Hij werd zich bewust van de plek van de Huaca Pintada-tempel nadat hij had gehoord over de activiteiten van schatzoekers die hadden geprobeerd het te plunderen, maar niets van waarde vonden om te stelen.

Nadat meneer Brunning zijn kiekjes van het fresco had gemaakt, raakte het verduisterd onder dicht gebladerte en verdween het in de annalen van de geschiedenis – totdat de foto’s de interesse van meneer Ghavami wekten.

Het kostte de archeoloog en zijn groep lokale studenten echter vier jaar om het kunstwerk te lokaliseren en te bezoeken, nadat ze enige tijd hadden geworsteld om toestemming van de landeigenaren te krijgen om de site te kunnen bezoeken om het te bestuderen.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.