SpaceX vliegt Russische kosmonaut Anna Kikina naar internationaal ruimtestation tijdens oorlog in Oekraïne

0

De Verenigde Staten zullen woensdag een Rus naar het internationale ruimtestation ISS vervoeren aan boord van een SpaceX-schip, in een reis die een symbolische betekenis heeft te midden van de oorlog in Oekraïne.

Anna Kikina, de enige vrouwelijke kosmonaut in dienst, maakt deel uit van de Crew-5-missie, waaraan ook een Japanse en twee Amerikaanse astronauten deelnemen.

De ontploffing is gepland om 12.00 uur vanaf het Kennedy Space Center, met de weersvoorspelling tot nu toe veelbelovend.

Twee weken geleden vertrok een Amerikaanse astronaut met een Russische Sojoez-raket naar het orbitale platform.

Het lang geplande uitwisselingsprogramma voor astronauten is voortgezet ondanks de oplopende spanningen tussen de twee landen sinds de invasie van Moskou in Oekraïne in februari.

Het verzekeren van de werking van het ISS is een van de weinige overgebleven gebieden van samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland geworden.

“Als jullie elkaars bemanningsleden besturen, weet je dat je een enorme verantwoordelijkheid hebt die je belooft aan het andere land”, vertelde NASA-medewerker Kathy Lueders aan verslaggevers tijdens een recente persconferentie.

“Op werkniveau waardeerden we de standvastigheid in de relatie enorm, zelfs in geopolitieke moeilijke tijden.”

Vijfde vrouwelijke kosmonaut

Kikina, 38 en ingenieur van opleiding, wordt de vijfde Russische vrouwelijke professionele kosmonaut die de ruimte in gaat.

“Ik hoop dat we in de nabije toekomst meer vrouwen in het kosmonautenkorps hebben”, vertelde de inwoner van Novosibirsk in augustus aan AFP.

De Sovjet-Unie zette de eerste vrouw in de ruimte, Valentina Tereshkova, in 1963, bijna 20 jaar voor de eerste Amerikaanse vrouw Sally Ride. Sindsdien heeft Amerika nog tientallen vrouwen overgevlogen.

Het wordt ook de eerste ruimtevlucht voor de Amerikaanse astronauten Nicole Mann en Josh Cassada, maar de vijfde voor Koichi Wakata uit Japan.

Na een reis van ongeveer 30 uur zal hun schip donderdag aanmeren bij het station, klaar om een ​​wetenschappelijke missie van vijf maanden te beginnen en de vier leden van Crew-4 af te lossen, die een paar dagen zullen blijven voor overdracht.

De komst van Crew-5 brengt het totale aantal astronauten op het ISS op 11, inclusief twee andere Russen en een Amerikaan die op de recente Sojoez arriveerden.

ISS toekomst onduidelijk

Kikina zal de eerste Rus zijn die vliegt met Elon Musk’s SpaceX, die samen met Boeing een “taxiservice”-contract heeft met NASA.

Musk mengde zich donderdag zelf in het conflict door een vredesakkoord voor te stellen dat inhield dat onder toezicht van de VN annexatiereferenda in door Moskou bezette regio’s van Oekraïne opnieuw zouden worden gehouden en dat de Russische soevereiniteit over het Krim-schiereiland zou worden erkend.

De post maakte de Oekraïners woedend, onder wie de gezant van het land in Duitsland, die reageerde met een krachtterm.

De spanningen tussen Moskou en Washington zijn op ruimtevaartgebied flink opgelopen na de aankondiging van Amerikaanse sancties tegen de Russische lucht- en ruimtevaartindustrie, als reactie op de invasie van Oekraïne.

Zo kondigde Rusland deze zomer aan het ISS “na 2024” te willen verlaten om zijn eigen station te creëren, zij het zonder een precieze datum vast te stellen.

De directeur van bemande vluchten op Roscosmos, Sergei Krikaliov, verklaarde maandag dat hij hoopte dat de Russische regering ermee instemt de deelname aan het ISS na 2024 te verlengen.

De Verenigde Staten van hun kant willen in ieder geval tot 2030 blijven werken en daarna overstappen op commercieel beheerde stations.

Zoals de zaken er nu voorstaan, kan het ISS niet functioneren zonder gezamenlijke samenwerking, aangezien de Amerikaanse kant verantwoordelijk is voor de stroomvoorziening en levensondersteuning en de Russische kant voor de voortstuwing en het in stand houden van de baan.

Tussen 2011 – toen het Space Shuttle-programma eindigde – en de eerste vlucht van SpaceX naar het ISS in 2020, waren de Verenigde Staten afhankelijk van Rusland om hun bemanning naar het station te vliegen, waarbij tientallen miljoenen dollars per stoel werden betaald.

Het verlies van dit monopolie betekent een aanzienlijke inkomstendaling voor het Russische ruimtevaartprogramma. Het huidige uitwisselingsprogramma voor bemanningen is daarentegen een op ruilhandel gebaseerde overeenkomst zonder uitwisseling van geld.


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.