SpaceX-raket met bemanning van het volgende internationale ruimtestation komt in een baan om de aarde, inclusief Russische kosmonaut: alle details

0

Een SpaceX-raket is woensdag vanuit Florida in een baan om de aarde gevlogen met de volgende bemanning van het internationale ruimtestation voor de lange termijn, met een Russische kosmonaut, twee Amerikanen en een Japanse astronaut die samen vlogen in een demonstratie van Amerikaans-Russisch teamwerk in de ruimte ondanks de oorlogsspanningen in Oekraïne.

Een hoge functionaris van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos zei kort na de lancering dat de vlucht “een nieuwe fase markeerde in onze samenwerking” met het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.

Het SpaceX-lanceervoertuig, bestaande uit een Falcon 9-raket met daarop een Crew Dragon-capsule genaamd Endurance, steeg om 12.00 uur EDT (21.30 uur IST) de lucht in vanaf NASA’s Kennedy Space Center in Cape Canaveral. De tweetraps, 23 verdiepingen hoge Falcon 9 steeg op vanaf de lanceertoren terwijl zijn negen Merlin-motoren brullend tot leven kwamen in golvende dampwolken en een roodachtig-oranje vuurbal.

De missie is opmerkelijk vanwege de deelname van Anna Kikina, 38, de eenzame vrouwelijke kosmonaut in actieve dienst bij Roscosmos, waarmee het de eerste ruimtevlucht met een Rus is die vanaf Amerikaanse bodem is gelanceerd in twee decennia. Toen het ruimtevaartuig in een baan om de aarde kwam, bedankte Kikina haar via de radio via de radio om NASA, Roscosmos en hun partners van het International Space Station (ISS) te bedanken voor “het geven van deze geweldige kans”.

“We zijn zo blij om het samen te doen,” zei Kikina.

Kikina, die sinds het voorjaar van 2021 in de VS had getraind voor de vlucht, wisselde in wezen van plaats met een NASA-astronaut die vorige maand plaatsnam aan boord van een Russische Sojoez-vlucht naar het ISS in het kader van een nieuwe ritdelingsovereenkomst ondertekend door NASA en Roscosmos in Juli.

Ongeveer negen minuten na de lancering van woensdag bracht de bovenste trap van de raket de Crew Dragon in een voorlopige baan terwijl hij met een snelheid van bijna 27.000 km/u door de ruimte schoot. De herbruikbare onderste trap-booster vloog zelf terug naar de aarde en landde veilig op een drone-bergingsvaartuig op zee.

De vier bemanningsleden en hun autonoom vliegende capsule zouden donderdagavond over ongeveer 29 uur het ISS bereiken om te beginnen aan een 150 dagen durende wetenschappelijke missie aan boord van het orbitale laboratorium, zo’n 420 km boven de aarde.

De missie, genaamd Crew-5, markeert de vijfde volwaardige ISS-bemanning die NASA aan boord van een SpaceX-voertuig heeft gevlogen sinds de particuliere raketonderneming, opgericht door Tesla-CEO Elon Musk, in mei 2020 Amerikaanse astronauten de lucht in stuurde.

‘Vlotte rit’

Het team werd geleid door Nicole Aunapu Mann, 45, die de eerste Indiaanse vrouw werd die door NASA in een baan om de aarde werd gestuurd en de eerste vrouw die de stoel van de commandant van een SpaceX Crew Dragon innam.

Even na het bereiken van een baan om de aarde, terwijl de missiecontrole de bemanning “Godspeed” wenste, antwoordde Mann via de radio: “Geweldig. Heel erg bedankt aan het Falcon-team. Whew! Dat was een vlotte rit bergopwaarts.”

Mann, kolonel en gevechtspiloot van het Amerikaanse Korps Mariniers, behoort ook tot de eerste groep van 18 astronauten die is geselecteerd voor NASA’s aanstaande Artemis-missies die erop gericht zijn later dit decennium mensen terug te brengen naar de maan.

De aangewezen piloot was Mann’s mede-ruimtevlucht-rookie Josh Cassada, 49, een vlieger van de Amerikaanse marine en testpiloot met een doctoraat in hoge-energie-deeltjesfysica. Koichi Wakata, 59, een robotexpert die zijn vijfde reis naar de ruimte maakte, completeerde de bemanning van het Japanse ruimteagentschap JAXA.

Het team wordt verwelkomd door zeven bestaande ISS-inzittenden – het Crew-4-team bestaande uit drie Amerikanen en een Italiaanse astronaut – evenals twee Russen en de NASA-astronaut die met hen naar een Sojoez-vlucht vloog om in een baan om de aarde te vliegen.

De nieuwkomers zullen meer dan 200 experimenten uitvoeren, veel gericht op medisch onderzoek, variërend van 3D “bioprinting” van menselijk weefsel tot een studie van bacteriën gekweekt in microzwaartekracht.

ISS, de lengte van een voetbalveld, is sinds 2000 continu bezet en wordt beheerd door een door de VS en Rusland geleid consortium dat Canada, Japan en 11 Europese landen omvat. Het werd gedeeltelijk geboren om de betrekkingen tussen Washington en Moskou te verbeteren na de ineenstorting van de Sovjet-Unie en het einde van de rivaliteit in de Koude Oorlog die de oorspronkelijke Amerikaans-Sovjet-ruimtewedloop op gang bracht.

De betrekkingen tussen NASA en Roscosmos zijn op de proef gesteld sinds Rusland in februari Oekraïne binnenviel en de VS verregaande sancties tegen Moskou oplegden.

Tijdens een NASA-SpaceX-briefing na de lancering op woensdag zei Sergei Krikalev, hoofd van de bemande ruimtevlucht voor Roscosmos, dat hij en de chef van het bureau, Yuri Borisov, probeerden de spanningen te verminderen nadat Borisovs voorganger, Dmitry Rogozin, vragen had gesteld over de toekomst van het ISS vennootschap.

Krikalev haalde bilateraal teamwerk in de ruimte aan dat teruggaat tot het Apollo-Sojoez-tijdperk in 1975 en zei: “We begonnen onze samenwerking vele jaren geleden, meer dan 40 jaar geleden, en zullen onze samenwerking voortzetten zolang ik me kan voorstellen.”

De overeenkomst voor de uitwisseling van bemanningen in juli maakte de weg vrij voor het hervatten van routinematige gezamenlijke Amerikaans-Russische vluchten naar het ISS die waren begonnen tijdens het space shuttle-tijdperk en werden voortgezet nadat de shuttles stopten met vliegen in 2011. Vanaf dat moment totdat SpaceX negen jaar later begon met het aanbieden van bemande lanceringsdiensten, Sojoez was de enige weg naar een baan voor Amerikaanse astronauten.

© Thomson Reuters 2022

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.