Chandrayaan-2 Orbiter’s CLASS-spectrometer brengt voor het eerst de overvloed aan natrium in kaart, zegt ISRO

0

De röntgenspectrometer ‘CLASS’ op de Chandrayaan-2-orbiter heeft volgens de Indian Space Research Organization voor het eerst een overvloed aan natrium op de maan in kaart gebracht. Chandrayaan-1 röntgenfluorescentiespectrometer (C1XS) detecteerde natrium uit zijn karakteristieke lijn in röntgenstralen, wat de mogelijkheid opende om de hoeveelheid natrium op de maan in kaart te brengen, zei ISRO.

In een recent werk gepubliceerd in ‘The Astrophysical Journal Letters’ bracht Chandrayaan-2 voor het eerst de overvloed aan natrium op de maan in kaart met behulp van CLASS (Chandrayaan-2 Large Area Soft X-ray Spectrometer), aldus het nationale ruimteagentschap in een verklaring op vrijdag.

“Gebouwd in het UR Rao Satellite Center van ISRO in Bengaluru, biedt CLASS zuivere handtekeningen van de natriumlijn dankzij zijn hoge gevoeligheid en prestaties”, aldus de verklaring.

Uit de studie blijkt dat een deel van het signaal afkomstig zou kunnen zijn van een dun laagje natriumatomen dat zwak is gebonden aan de maankorrels.

Deze natriumatomen kunnen gemakkelijker uit het oppervlak worden geduwd door zonnewind of ultraviolette straling dan wanneer ze deel zouden uitmaken van de maanmineralen. Ook wordt een dagelijkse variatie van het oppervlaktenatrium getoond die de continue toevoer van atomen naar de exosfeer zou verklaren, aldus de verklaring.

Een interessant aspect dat de belangstelling voor dit alkali-element verbreedt, is zijn aanwezigheid in de piekerige atmosfeer van de maan, een gebied dat zo dun is dat de atomen daar zelden samenkomen.

Dit gebied, een ‘exosfeer’ genoemd, begint aan het oppervlak van de maan en strekt zich uit over enkele duizenden kilometers en gaat over in de interplanetaire ruimte, aldus de verklaring.

“De nieuwe bevindingen van Chandrayaan-2 bieden een mogelijkheid om de interactie tussen oppervlak en exosfeer op de maan te bestuderen, wat zou helpen bij de ontwikkeling van vergelijkbare modellen voor kwik en andere luchtloze lichamen in ons zonnestelsel en daarbuiten”, aldus de ISRO.


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.