Verborgen tekst gevonden op paneel, vermoedelijk afkomstig uit het vliegtuig van Amelia Earhart | Wetenschap | Nieuws

0

Amelia Earhart: Experts onderzoeken verdwijning met neutronen

Er is nieuw bewijs aan het licht gekomen in het mysterie van de verdwijning van de baanbrekende Amerikaanse vliegenier Amelia Earhart, die in 1937 verdween tijdens een poging om de wereld rond te vliegen. Onderzoekers van de Penn State University hebben geavanceerde beeldvormingstechnieken gebruikt om een ​​metalen paneel, gevonden op het eiland Nikumaroro in 1991, opnieuw te analyseren en waarvan wordt aangenomen dat het afkomstig is uit het vliegtuig van mevrouw Earhart. Hun scans brachten verborgen tekst op het verweerde aluminium paneel aan het licht die kon helpen om het te identificeren – en om te bevestigen of het al dan niet afkomstig was van het vermiste vliegtuig. Als dat laatste juist blijkt te zijn, zou de ontdekking de populaire theorie kunnen versterken dat mevrouw Earhart Nikumaroro bereikte nadat het contact met haar was verbroken toen ze Howland Island naderde, een van de laatste waypoints op haar geplande route.

Mevrouw Earhart – samen met haar navigator, Fred Noonan – verdween halverwege 1937 boven de centrale Stille Oceaan tijdens haar poging om de eerste vrouw te worden die rond de wereld vloog.

Het tweetal, vliegend in een Lockheed Model 10-E Electra, werd voor het laatst gezien bij vertrek uit de stad Lae, Nieuw-Guinea op 2 juli, op een van de laatste etappes van hun reis. Hun vliegtuig arriveerde echter nooit zoals verwacht bij hun volgende stop op Howland Island, dat bijna halverwege Hawaï en Australië ligt.

Volgens de radiologs van de United States Coast Guard Cutter Itasca – op het station in Howland om de vlucht te ondersteunen – zond mevrouw Earhart in een van haar laatste uitzendingen uit dat haar vliegtuig bijna geen benzine meer had en slechts een half uur had. uur over.

Ondanks reddingspogingen die 17 dagen duurden, maar liefst 150.000 vierkante mijl van de Stille Oceaan besloegen en de Amerikaanse kustwacht en marine een toen recordbrekende $ 4 miljoen kostten, werd er nooit sluitend fysiek bewijs van de Electra 10-E of haar bemanning gevonden .

Bijna 18 maanden later, op 5 januari 1939, werden mevrouw Earhart en meneer Noonan dood verklaard – en hun verdwijning werd een van de meest blijvende mysteries van de luchtvaart.

De voorgestelde verklaringen varieerden van het prozaïsche – dat ze simpelweg in de oceaan stortten en zonken nadat de brandstof op was – tot het bizarre, met een populaire complottheorie die suggereerde dat mevrouw Earhart de vlucht overleefde, een nieuwe identiteit aannam en naar New Jersey verhuisde.

Amelia Earhart en het panel, tekst onthuld

Afgebeeld: Amelia Earhart, links, en het paneel, rechts, met de verborgen tekst onthuld (Afbeelding: Getty Images / Kenan Ünlü)

Earhart's Lockheed Model 10-E Electra

Op de foto: Earhart’s Lockheed Model 10-E Electra gaat de lucht in (Afbeelding: Getty Images)

Amelia Earhart en haar navigator, Fred Noonan

Earhart en haar navigator, Fred Noonan, verdwenen medio 1937 boven de Stille Oceaan (Afbeelding: Getty Images)

Een locatie die in de onmiddellijke nasleep van de verdwijning werd doorzocht, was Gardener Island – nu bekend als Nikumaroro – dat volgens de archieven al 40 jaar onbewoond was. Vliegtuigen van het slagschip Colorado van de Amerikaanse marine vlogen ongeveer een week nadat het paar was verdwenen over het eiland als onderdeel van de reddingspogingen.

Een daaropvolgend rapport van de senior vlieger van de USS Colorado aan de chef van het Bureau of Aeronautics luidde: “Hier [on Gardener] tekenen van recente bewoning waren duidelijk zichtbaar, maar herhaald cirkelen en zoomen leverde geen antwoordgolf op van mogelijke bewoners en het werd uiteindelijk als vanzelfsprekend beschouwd dat er geen waren.

(Vreemd genoeg maakte de officiële samenvatting gepubliceerd door de commandant van de USS Colorado, ene kapitein Friedall, geen melding van het feit dat het eiland onlangs bezet leek te zijn.)

“Aan de westkant van het eiland lag een stoomboot (van ongeveer 4.000 ton) hoog en bijna droog op het koraalstrand met haar rug op twee plaatsen gebroken. De lagune bij Gardner leek diep genoeg en zeker groot genoeg om een ​​watervliegtuig of zelfs een moerasboot te laten landen of opstijgen [sic] in elke richting met weinig of geen moeite.

Het rapport concludeerde: “Gegeven een kans, wordt aangenomen dat Miss Earhart haar vliegtuig in deze lagune had kunnen landen en aan land kon zwemmen of waden.”

LEES MEER: De obsessie van één man met het ontdekken van het legendarische Endurance-schip

De geplande route van Amelia Earhart over de Stille Oceaan

Het paar werd voor het laatst gehoord via radio-uitzendingen toen ze Howland Island probeerden te bereiken (Afbeelding: Creative Commons / Sneeuwvuur)

Nikumaroro gezien vanuit de ruimte

De heer Gillespie en TIGHAR denken dat mevrouw Earhart mogelijk Gardner Island heeft bereikt, op de foto, nu Nikumaroro (Afbeelding: NASA)

Nikumaroro was het doelwit van een reeks van elf latere expedities uitgevoerd door The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR – spreek uit als “tijger”) met als doel vast te stellen of mevrouw Earhart inderdaad op het eiland terecht is gekomen.

De groep heeft melding gemaakt van de ontdekking van verschillende artefacten op Nikumaroro – waaronder geïmproviseerd gereedschap, een schoenhak van maat 9 (mevrouw Earhart droeg naar verluidt maat 6), een vreemd gevormd stuk helder plexiglas en een verweerd aluminium paneel, rond 19 door 23 inch groot.

Volgens Richard Gillespie, hoofd van TIGHAR en vliegenier, komt het paneel – dat hij in 1991 vond – overeen met een paneel dat te zien is voor een raam aan de rechterkant van de Electra 10-E op een foto genomen van het vliegtuig toen het in juni uit Miami vertrok. 1, 1973.

Sommige experts zijn sceptisch over deze theorie. In 2017 merkte een analyse door het New England Air Museum echter op dat het unieke patroon van klinknagels op het paneel overeenkomt met dat op de bovenkant van de vleugel van een Douglas C-47 Skytrain – een militair transportvliegtuig dat niet binnenkwam in dienst tot eind 1941, jaren nadat mevrouw Earhart was verdwenen.

Bovendien zou een C-47B ergens anders in de Phoenix Island Group zijn neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij dorpelingen hebben gezegd dat ze aluminium van dat wrak naar Nikumaroro hebben vervoerd.

NIET MISSEN:
Het VK stuurde een nucleaire waarschuwing omdat een nieuwe site van £ 20 miljard gevaar loopt door overstromingen [ANALYSIS]
Hinkley Point C-fabriek loopt het risico 11 jaar vertraging op te lopen bij de dreiging voor de Britse kerncentrale [REPORT]
Vijf belangrijke energiesubsidies die u nu kunt claimen om uw huis warm te houden [INSIGHT]

In een nieuwe studie hebben onderzoekers van Penn State University het aluminium paneel echter in ongekend detail geanalyseerd met behulp van neutronenradiografie. Deze niet-destructieve techniek – die een gecollimeerde bundel neutronen gebruikt om een ​​beeld te creëren van het object op zijn pad – kan zowel verborgen details als zelfs de geringste hints van verontreinigingen onthullen.

In tegenstelling tot röntgenfoto’s, waarbij de straling wordt verzwakt op basis van de dichtheid van het object dat wordt gescand, worden afbeeldingen bij neutronenradiografie gemaakt omdat neutronen door sommige deeltjes gaan, maar niet door andere. Dit creëert een contrast dat kan worden gebruikt om een ​​beeld van het object op te bouwen, waardoor details zichtbaar worden die niet op een röntgenfoto zouden verschijnen.

De studie werd geleid door Daniel Beck, technisch programmamanager van Penn State, die geïnteresseerd raakte in het panel nadat hij erover hoorde in de National Geographic-documentaire “Expedition Amelia” uit 2019, die verslag deed van de mislukte poging van de diepzee-ontdekkingsreiziger professor Robert Ballard om de Electra te lokaliseren. 10-E in de wateren rond Nikumaroro.

(Prof. Ballard is beroemd vanwege het blootleggen van de wrakken van de RMS Titanic, het Duitse slagschip Bismarck en de USS Yorktown.)

De heer Beck was er zeker van dat analyse met behulp van neutronen uit de Breazeale-reactor van Penn State zou kunnen bepalen of het panel verborgen geheimen te vertellen had.

Hij zei: “We dachten dat het goed paste – we waren er redelijk zeker van dat we de overblijfselen van weggesleten markeringen of verfdeeltjes zouden kunnen zien. De eerste beelden waren erg spannend, maar we wisten dat we beter moesten doen om te bevestigen wat we dachten te zien.

“We waren al bezig met het upgraden van de neutronenbeeldvormingsfaciliteit, dus het paneel vormde het perfecte voorbeeld om onze neutronenradiografiemogelijkheden te optimaliseren.”

Prof. Ünlü met de aluminium plaat

Op de foto: prof. Ünlü met de aluminium plaat die in 1991 op Nikumaroro werd gevonden (Afbeelding: Kenan Ünlü / Penn State)

Close-ups van de tekst op de plaat

Afgebeeld: close-ups van de tekst op de plaat onthuld door de neutronenradiografie (Afbeelding: Kenan Ünlü)

Na de upgrade brachten de heer Beck en zijn collega’s het paneel opnieuw in beeld – en deden een nieuwe ontdekking. Nucleair ingenieur professor Kenan Ünlü legde uit: “We hebben iets gevonden dat lijkt op gestempelde of geverfde markeringen die van de oorspronkelijke fabrikant zouden kunnen zijn.

“D24 en 335, of misschien 385. We weten niet wat ze betekenen, maar het is de eerste nieuwe informatie van dit panel dat al meer dan 30 jaar door verschillende experts met verschillende wetenschappelijke technieken is onderzocht.”

Andere geschriften die op het paneel zijn onthuld, zijn de letters “XRO” en de tekens “3” en “D”. Gewapend met deze nieuwe informatie werkt de heer Gillespie nu samen met forensische analisten om te proberen vast te stellen wat deze zes karakters zouden kunnen betekenen.

Als ze een soort productienummer vertegenwoordigen, kunnen ze worden gebruikt om te identificeren dat de plaat definitief – of niet – afkomstig is uit het vliegtuig van mevrouw Earhart.

De heer Gillespie zei: “Mijn missie – de missie van TIGHAR – is om wetenschap te gebruiken om luchtvaartmysteries op te lossen. Of deze informatie meer bewijs levert of weerlegt dat het paneel toebehoorde aan het vliegtuig van Earhart, ik hoor het graag.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.