NASA bevestigt dat de DART-missietest met succes de baan van asteroïde Dimorphos met 32 ​​minuten heeft gewijzigd: alle details

0

NASA vierde dinsdag het overtreffen van de verwachtingen tijdens een missie om een ​​verre asteroïde af te buigen, in een sci-fi-achtige test van het vermogen van de mensheid om te voorkomen dat een binnenkomend kosmisch object het leven op aarde verwoest.

De Double Asteroid Redirection Test (DART)-impactor ter grootte van een koelkast botste op 26 september opzettelijk tegen de moonlet-asteroïde Dimorphos, waardoor deze in een kleinere, snellere baan rond zijn grote broer Didymos werd geduwd, kondigde NASA-chef Bill Nelson aan.

Dat veranderde de omlooptijd met vier procent, of 32 minuten – van 11 uur 55 minuten tot 11 uur 23 minuten, wat een verwachting van 10 minuten overtrof.

“Als we op een bepaald moment in de toekomst een asteroïde vinden die de aarde dreigt te raken en groot genoeg zou zijn om echt wat schade aan te richten, godzijdank dat we deze succesvolle test hebben gehad”, vertelde Nelson aan AFP.

Het asteroïdenpaar draait elke 2,1 jaar samen rond onze zon en vormt geen bedreiging voor onze planeet.

Maar ze zijn ideaal voor het bestuderen van de “kinetische impact” -methode van planetaire verdediging.

Het succes van DART als proof-of-concept heeft werkelijkheid gemaakt wat ooit sciencefiction was – met name films als ‘Armageddon’, ‘Deep Impact’ en ‘Don’t Look Up’.

Nooit eerder gefotografeerd, verscheen Dimorphos, met een diameter van 160 meter of ongeveer de grootte van een grote Egyptische piramide, ongeveer een uur voor de inslag als een lichtvlekje.

De eivormige vorm en het grillige, met keien bezaaide oppervlak kwamen de laatste paar ogenblikken eindelijk duidelijk in beeld, terwijl DART er met een snelheid van ongeveer 23.500 kilometer per uur naartoe snelde.

Pseudo-komeet

In de dagen die volgden, verheugden astronomen zich over verbluffende beelden van materie die zich over duizenden kilometers verspreidde – foto’s verzameld door aard- en ruimtetelescopen, evenals een kleine begeleidende satelliet die met DART naar de zone reisde.

Dankzij zijn tijdelijke nieuwe staart is Dimorphos veranderd in een door mensen gemaakte komeet.

Maar om te kwantificeren hoe goed de test werkte, was een analyse van lichtpatronen van grondtelescopen nodig, wat pas na een paar weken duidelijk werd.

Het binaire asteroïdesysteem, dat zich bij de inslag ongeveer 11 miljoen kilometer van de aarde bevond, is alleen zichtbaar als een enkele stip vanaf de grond.

De helderheid van de stip verandert wanneer Dimorphos voor Didymos passeert, dat aanzienlijk groter is met een breedte van een halve mijl.

Vier optische telescopen waren betrokken bij het meten van de omlooptijd – allemaal in Chili en Zuid-Afrika – terwijl twee in de VS gevestigde radartelescopen de bevinding hielpen bevestigen, zei NASA-planeetwetenschapper Nancy Chabot.

De test toonde wetenschappers ook aan dat de asteroïde minder op een vaste rots lijkt, en meer op een “vuilnishoop” van rotsblokken gebonden door wederzijdse zwaartekracht.

Als een asteroïde steviger is, zal het momentum van een ruimteschip beperkt zijn. Maar als een aanzienlijke massa met hoge snelheid in de tegenovergestelde richting van de botsing wordt geduwd, zal er een extra boost zijn.

“Het lijkt erop dat de terugslag van de uitbarsting van het oppervlak een substantiële bijdrage heeft geleverd aan de algehele duw die aan de asteroïde is gegeven”, zei NASA-wetenschapper Tom Statler tijdens een briefing.

De test zal dienen als een “ankerpunt” voor simulaties en berekeningen over de uitkomst van toekomstige effecten, voegde hij eraan toe.

Massa uitsterving

Geen bekende asteroïde die groter is dan 140 meter (460 voet) groot genoeg om een ​​stad te verwoesten, heeft volgens NASA een significante kans om de aarde de komende 100 jaar te raken.

Maar wacht lang genoeg, en het zal gebeuren.

Het geologische record laat bijvoorbeeld zien dat een zes mijl brede asteroïde 66 miljoen jaar geleden de aarde insloeg en de wereld in een lange winter stortte die leidde tot het massaal uitsterven van de dinosaurussen, samen met 75 procent van alle soorten.

Het bureau is van plan om in 2026 een telescoop te lanceren, de Near-Earth Object (NEO) Surveyor, om potentieel gevaarlijke 140-meter asteroïden en kometen die binnen 30 miljoen mijl komen beter te karakteriseren.

Tot nu toe is minder dan de helft van de naar schatting 25.000 NEO’s van 140 meter ontdekt.

Kinetische impact met een ruimteschip is slechts één manier om de planeet te verdedigen, zij het de enige methode die mogelijk is met de huidige technologie.

Als een naderend object vroegtijdig wordt gedetecteerd, kan een ruimteschip lang genoeg naast het object worden gestuurd om zijn pad af te leiden door gebruik te maken van de zwaartekracht van het schip, waardoor een zogenaamde zwaartekrachttrekker ontstaat.

Een andere optie is het lanceren van nucleaire explosieven om een ​​asteroïde om te leiden of te vernietigen.

NASA gelooft dat de beste manier om dergelijke wapens in te zetten op afstand zou zijn, om kracht uit te oefenen zonder de asteroïde aan gruzelementen te blazen, wat de aarde verder in gevaar zou kunnen brengen.


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.