Mysterieuze luchtflits is een zwart gat dat recht naar de aarde wijst: wetenschappers

0

Astronomen hebben gemeld dat een mysterieuze en woest heldere flits van zichtbaar licht die naar de aarde kwam, afkomstig was van een zwart gat dat rechtstreeks naar ons wijst. De ontdekking markeert zowel de verste gebeurtenis die wetenschappers ooit hebben gerapporteerd, als de eerste keer dat er een werd ontdekt met behulp van zichtbaar licht.

Sterren die een zwart gat te dicht benaderen, worden aan stukken gescheurd en de explosie is hoorbaar in de hele kosmos. Een getijdenverstoring, of TDE, is wanneer in ongeveer 1% van de gevallen plasma en straling uit één kant van een zwart gat worden geworpen.

De term “jetted-TDE’s” verwijst naar die ongebruikelijke gebeurtenissen, die zijn vergeleken met het grijpen van een tube tandpasta en materiaal dat uit beide uiteinden schiet. Ze worden nauwelijks waargenomen door wetenschappers, en ze weten nog minder hoe ze eigenlijk ontstaan. In een poging ze beter te begrijpen, speuren wetenschappers de lucht af naar aanwijzingen voor de verschijnselen, in de hoop dat ze er geavanceerde telescopen op kunnen richten wanneer ze zich voordoen.

Dat incident vond plaats in februari toen astronomen een intrigerende uitbarsting van zichtbaar licht waarnamen die onderzoekers ertoe aanzette enkele van de meest geavanceerde telescopen ter wereld in die richting te richten. Het licht kwam uit een deel van de hemel waar nog nooit eerder zo’n licht was gezien, en het leek meer licht uit te stralen dan 1000 biljoen zonnen. De wetenschappers daar waren extatisch toen ze dat zagen.

Het team, dat werd geleid door wetenschappers van NASA, Caltech en andere instellingen, plaatste hun ontdekking op een astronomienieuwsbrief, waar het signaal de aandacht trok van astronomen van over de hele wereld, waaronder MIT-onderzoekers. Een aantal telescopen vernauwde het signaal in de daaropvolgende dagen om meer informatie te verzamelen op verschillende golflengten in de röntgen-, ultraviolette, optische en radiobanden om te bepalen wat mogelijk zo’n enorme hoeveelheid licht zou kunnen produceren.

De huidige consensus onder wetenschappers is dat het afkomstig is van AT 2022cmc, een van die jetted-TDE’s. De jet is hoogstwaarschijnlijk ontstaan ​​toen een nabije ster plotseling werd verslonden door een zwart gat, waardoor energie het universum in en rechtstreeks op ons werd gericht.

AT 2022cmc is de vierde Doppler-gestimuleerde TDE die ooit is gedetecteerd en de eerste dergelijke gebeurtenis die is waargenomen sinds 2011. Het is ook de eerste TDE die is ontdekt met behulp van een optisch luchtonderzoek.

Ze ontdekten dat het van een zeer afgelegen locatie kwam, verder weg dan enige andere soortgelijke gebeurtenis. Toen het universum ongeveer een derde van de leeftijd was die het nu heeft, begon licht dat de aarde al had bereikt aan zijn reis door de ruimte.

Maar omdat de straal direct op ons is gericht, is hij zowel intenser dan normaal als zichtbaar over een groter gebied van het elektromagnetische spectrum, en daarom was hij zo ongewoon helder en zichtbaar.

Astronomen gebruikten het om de TDE te vinden, die al een aantal records heeft verbroken. De hoop is dat het zal worden gebruikt om meer te ontdekken, zodat ze beter kunnen worden begrepen en meer informatie kunnen geven over zwarte gaten. Naarmate krachtigere telescopen de komende jaren worden opgestart, zullen ze meer TDE’s onthullen, die licht kunnen werpen op hoe superzware zwarte gaten groeien en de sterrenstelsels eromheen vormen.

Twee nieuwe artikelen presenteren de bevindingen. De ene werd gepubliceerd in Nature onder de titel “A very luminous jet from the disruption of a star by a massief zwart gat”, en de andere werd gepubliceerd in Nature Astronomy onder de titel “The Birth of a Relativistic Jet Following the Disruption of a Star door een kosmologisch zwart gat.”

Vang al het zakelijke nieuws, marktnieuws, belangrijke nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te ontvangen.

Meer of minder

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.