Lavafonteinen van 200 voet hoog die uitbarsten uit de Mauna Loa-vulkaan in Hawaï | Wetenschap | Nieuws

0

Lavafonteinen die tot maar liefst 200 voet hoog reiken, barsten uit de Mauna Loa-vulkaan op het eiland Hawaï, heeft de United States Geological Survey (USGS) gemeld. Experts zeggen dat er vier scheuren zijn ontstaan ​​op de berg, die afgelopen zondag begon uit te barsten, met enorme wolken van stoom en rook die nu de lucht in rijzen. Volgens de geologen is er momenteel geen risico voor mensen en eigendommen door de uitbarstingen, aangezien de lavastromen de dichtstbijzijnde wegen niet hebben bereikt.

In een verklaring op maandag zei de USGS: “De schattingen van de hoogste fonteinhoogten liggen tussen de 100 en 200 voet, maar de meeste zijn een paar meter hoog.”

In een eerder vandaag gepubliceerde update voegden de experts eraan toe dat lavafonteinen van spleet 4 nu constant 4,5 tot 9 meter hoog zijn, terwijl die van spleet 3 40 tot 160 voet lang zijn.

Ze voegden eraan toe: “Er is een zichtbare gaspluim van de uitbarstende spleetfonteinen en lavastromen, waarbij de pluim voornamelijk naar het noorden wordt geblazen. De uitstoot van zwaveldioxide is ongeveer 250.000 ton per dag.”

De grootste en langste lavastroom komt uit spleet 3 en gaat in noordoostelijke richting. Deze is naar verluidt de weg overgestoken die naar het Mauna Loa Weather Observatory leidt en ligt nu op 7,2 km van Saddle Road, de hoofdroute aan de voet van de noordflank van de vulkaan.

Op basis van gebeurtenissen uit het verleden hebben wetenschappers echter gewaarschuwd dat uitbarstingen vanuit de Mauna Loa-kloofzone zeer dynamisch kunnen zijn, wat betekent dat “de locatie en voortgang van lavastromen snel kunnen veranderen.”

Het Hawaiian Volcano Observatory van de USGS, zo voegden ze eraan toe, “is in nauw overleg met partners voor noodbeheer en zal de vulkaan nauwlettend volgen om verdere updates over de activiteit te geven.”

Hoewel de lava momenteel geen bedreiging vormt voor de bewoners van het eiland, hebben experts gewaarschuwd dat winden vulkanisch gas en as langs de kant van de berg kunnen dragen – naast fijne strengen vulkanisch glas bekend bij Pele’s haar.

Dit materiaal – dat ontstaat wanneer lava uit fonteinen, cascades en krachtigere stromen wordt uitgerekt tot dunne strengen – is doorgaans extreem broos en scherp en kan schade aan de huid en ogen veroorzaken.

LEES MEER: Waarschuwing einde van de wereld: gebrek aan voorbereiding op vulkaan die de beschaving beëindigt

Mauna Loa, die op de top een hoogte van 13.679 voet boven zeeniveau bereikt, is de grootste landvulkaan ter wereld.

De berg is een voorbeeld van een schildvulkaan – zo genoemd omdat de loopneus, niet-explosieve aard van het magma dat het vormde lijkt op een groot schild op de grond.

Geologen geloven dat Mauna Loa al minstens 700.000 jaar uitbarst – met een piek rond het zeeoppervlak zo’n 400.000 jaar geleden – gevoed door magma van de onderliggende Hawaii-hotspot, die verantwoordelijk is voor de creatie van de hele Hawaiiaanse archipel.

Mauna Loa barstte voor het laatst uit in 1984, toen een smalle stroom van ʻAʻā – een basaltlava die een ruw oppervlak vormde terwijl het afkoelde – binnen zes kilometer van Hilo passeerde, dichtbij genoeg om de gloed van de gesmolten rots de stad ‘s nachts te laten verlichten .

NIET MISSEN:
Het VK stuurde een nucleaire waarschuwing omdat een nieuwe site van £ 20 miljard gevaar loopt door overstromingen [ANALYSIS]
Hinkley Point C-fabriek loopt het risico 11 jaar vertraging op te lopen bij de dreiging van de Britse kerncentrale [REPORT]
Vijf belangrijke energiesubsidies die u nu kunt claimen om uw huis warm te houden [INSIGHT]

De uitbarsting volgt op een toename van seismische activiteit onder Hawaï in de afgelopen weken – bevingen waarvan wetenschappers zeiden dat ze suggereerden dat magma-lichamen onder de uitgestrekte vulkaan verschuiven.

Gisterochtend was er ook een aardbeving met een kracht van 4,0 op de schaal van Richter, ongeveer 6 mijl ten oosten van de wijk Pahala, aan de zuidoostkust van het eiland, op een diepte van ongeveer 20 mijl onder de zeespiegel.

USGS-geologen zeiden echter: “De aardbeving houdt geen verband met de uitbarsting van Mauna Loa en had geen duidelijke invloed op de aanhoudende uitbarstingen bij Mauna Loa en Kīlauea.

“Deze aardbeving maakt deel uit van de seismische zwerm onder het Pāhala-gebied, die al sinds 2019 aan de gang is. Aardbevingen in deze regio zijn in ieder geval al in de jaren zestig waargenomen.”

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.