De ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium kan worden opgespoord uit urinemonsters | Wetenschap | Nieuws

0

De ziekte van Alzheimer kan in een vroeg stadium worden opgespoord via een eenvoudige en goedkope analyse van urinemonsters, zo blijkt uit een studie. Onderzoekers uit China ontdekten dat mierenzuur – een chemische stof die vooral bekend staat om zijn gebruik in het gespoten gif van mierensoorten, maar die van nature in het menselijk lichaam kan voorkomen – in aanzienlijk hogere concentraties kan worden aangetroffen in de urine van mensen met de ziekte van Alzheimer, ongeacht de de ernst van de ziekte. De ontdekking zou de weg kunnen effenen voor grootschalige screeningprogramma’s die kunnen helpen de ziekte vroeg genoeg op te sporen om deze te kunnen behandelen voordat deze onomkeerbaar wordt.

Volgens de Alzheimer’s Society waren er in 2019 meer dan 850.000 mensen in het VK met dementie – wat overeenkomt met ongeveer 1 op de 14 volwassenen van 65 jaar en ouder.

Ze zeiden: “Als de huidige trends zich voortzetten en er geen actie wordt ondernomen, zal het aantal mensen met dementie in het VK naar verwachting toenemen tot 1.000.000 in 2025 en 1.590.000 in 2040.”

De nieuwe studie werd uitgevoerd door gerontoloog Yifan Wang van de Shanghai Jiao Tong University en collega’s van WuXi Diagnostics Innovation Research Institute en Fudan University in Shanghai en de Chinese Academie van Wetenschappen in Beijing.

Ze zeiden: “De ziekte van Alzheimer is een voortdurende en verborgen chronische ziekte, wat betekent dat het zich kan ontwikkelen en vele jaren kan aanhouden voordat duidelijke cognitieve stoornissen opduiken.

De onderzoekers vervolgden: “De vroege stadia van de ziekte vinden plaats vóór het stadium van onomkeerbare dementie, en dit is het gouden venster voor interventie en behandeling. Daarom is grootschalige screening op de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium noodzakelijk voor ouderen.”

Het probleem met screening op de ziekte van Alzheimer is dat de diagnostische methoden die artsen momenteel gebruiken vaak duur en moeilijk toe te passen zijn. Eén benadering is bijvoorbeeld gebaseerd op beeldvorming van de hersenen via zogenaamde positronemissietomografie (PET) – maar deze zijn kostbaar en vereisen dat patiënten tijdens de scan worden blootgesteld aan straling.

Tests die biomarkers gebruiken, zijn daarentegen meestal afhankelijk van de patiënt die een bloedmonster afgeeft of, erger nog, een monster van hersenvocht verkregen via lumbaalpunctie. Beide procedures kunnen onaangenaam zijn voor patiënten.

Urinemonsters daarentegen zijn niet-invasief en gemakkelijk af te leveren, waardoor ze zeer geschikt zijn voor grootschalige screeningprogramma’s. Hoewel experts eerder urine-biomarkers voor de ziekte van Alzheimer hebben geïdentificeerd, is geen enkele in staat geweest om de ziekte in een vroeg stadium aan het licht te brengen.

LEES MEER: In je neus peuteren kan het risico op dementie verhogen – studie

In feite bouwde het onderzoek voort op eerder werk van hetzelfde team dat zich concentreerde op de organische verbinding formaldehyde als urine-biomarker voor de ziekte van Alzheimer. Formaldehyde dat misschien het best bekend staat om zijn gebruik als weefselconserveringsmiddel, maar dat ook van nature in kleine hoeveelheden in het lichaam wordt geproduceerd.

Op zoek naar een marker die effectiever was bij het opsporen van Alzheimer in een vroeg stadium, wendde het team zich tot mierenzuur, een metabolisch product van formaldehyde.

Daartoe rekruteerde het team in totaal 574 mensen die vroege gezonde vrijwilligers waren met normale cognitie of individuen met de ziekte van Alzheimer met verschillende gradaties van progressie – variërend van subjectieve cognitieve achteruitgang tot volwaardige ziekte.

Elke deelnemer werd onderworpen aan een reeks psychologische evaluaties en schonk ook bloed- en urinemonsters voor analyse.

NIET MISSEN:
Het VK stuurde een nucleaire waarschuwing omdat een nieuwe site van £ 20 miljard gevaar loopt door overstromingen [ANALYSIS]
Hinkley Point C-fabriek loopt het risico 11 jaar vertraging op te lopen bij de dreiging voor de Britse kerncentrale [INSIGHT]
Vijf belangrijke energiesubsidies die u nu kunt claimen om uw huis warm te houden [REPORT]

De heer Wang en zijn collega’s ontdekten dat, in vergelijking met de gezonde controledeelnemers, alle proefpersonen met de ziekte van Alzheimer – inclusief degenen met alleen subjectieve cognitieve achteruitgang in een vroeg stadium – significant hogere niveaus van mierenzuur in hun urine hadden.

Hoewel de exacte aard van het verband tussen de ziekte van Alzheimer en mierenzuur onduidelijk is, aldus de onderzoekers, lijkt het erop dat de verbinding potentieel heeft als biomarker voor de ziekte, zelfs in de vroege stadia.

Bovendien ontdekte het team ook dat wanneer ze de mierenzuurspiegels in de urine vergeleken met op bloed gebaseerde biomarkers voor de ziekte van Alzheimer, ze nauwkeuriger konden voorspellen in welk stadium van de ziekte de patiënt in kwestie zich bevond.

De onderzoekers concludeerden: “Urine-mierenzuur vertoonde een uitstekende gevoeligheid voor vroege screening op de ziekte van Alzheimer. De detectie van urine-biomarkers van de ziekte van Alzheimer is handig en kosteneffectief en zou moeten worden uitgevoerd tijdens routinematig lichamelijk onderzoek van ouderen.”

De volledige bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Aging Neuroscience.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.