‘Nanny’ is een krachtige, angstaanjagende en actuele fabel

0

Regisseur Nikyatu Jusu’s speelfilmdebuut, Oppas, begint met een krachtig imago. Ons hoofdpersonage, Aisha (Anna Diop), slaapt in bed terwijl het water in het frame kruipt, op de lakens. Een spin kruipt over haar gezicht, staat op het punt haar mond aan te raken als ze begint, eindelijk wakker.

Het zal niet de laatste keer zijn dat we het water of de spin zien, terwijl we Aisha door haar leven volgen terwijl ze voor een stel uit de Upper East Side uit de hel werkt en haar best doet om haar zoon Lamine (Jahleel Kamara) naar de VS te krijgen uit Senegal zodat ze samen kunnen zijn. Water in Oppas dient als een symbool van krachtige woede en wedergeboorte, met zowel de belofte van vernietiging als transformatie. De spanning tussen de twee mogelijkheden is voor Aisha een van de vele elementen van Oppas waardoor het dit jaar een hoogtepunt is in het horrorgenre. De focus op zwarte vrouwelijke woede en veerkracht maakt het tot een indrukwekkende en unieke fabel die het bekijken waard is.

Terwijl ze onvermoeibaar werkt om genoeg geld te verdienen om Lamine weer te zien, moet Aisha kampen met de onderdrukkende en verstikkende aard van wat er nodig is om geld te verdienen in Amerika. Tijdens een gesprek in een vlechtsalon merkt een vriend op dat ze in Amerika in ieder geval geld kunnen verdienen en iets voor zichzelf kunnen bouwen.

Aisha vraagt ​​zich stilletjes af of dat wel waar is. De stille woede om haar kind en haar huis achter te moeten laten terwijl ze zorgt voor een ander met verre, meestal afwezige ouders, is visceraal. Al snel roepen deze gevoelens visioenen op van spinnen en een zeemeerminachtig wezen die zowel angstaanjagend als krachtig zijn. Maar ondanks haar dagelijkse strijd is er nog steeds vreugde.

Ze kan een connectie maken met Malik (Sinqua Walls, ongelooflijk warm en levendig), de portier van het gebouw waar ze voor Amy (Michelle Monaghan) en Adams (Morgan Spector) dochter Rose (Rose Decker) zorgt. Hun eerste date is lief maar aangrijpend en een duidelijk moment van verbinding voor hen beiden. Malik heeft ook een zoon en heeft ook een ouder verloren, zoals Aisha de hare heeft verloren.

Hun band is prachtig, en een waar Aisha wat rust kan vinden van haar werk. Door deze relatie ontmoet ze Kathleen (Leslie Uggams), Malik’s tante die ook een medium is – en uiteindelijk dient als Aisha’s gids om de visioenen die haar dagelijks leven achtervolgen te ontcijferen. Het blijkt dat de spin en het zeemeerminachtige wezen respectievelijk de West-Afrikaanse goden Anansi en Mami Wata zijn. Hoewel ze chaotisch kunnen zijn, zijn ze volgens Kathleen ook symbolen van veerkracht en kracht.

De optredens van Anansi en Mami Wata helpen de thema’s die maken te verstevigen Oppas een unieke en welkome aanvulling op een uitstekend jaar voor horror. Het helpt dat de film ook visueel opvallend is en surrealistische sequenties biedt, zoals die in een zwembad waar Aisha het ene moment naar Rose kijkt terwijl ze zwemt, voordat ze Mami Wata het volgende tegenkomt, waarbij de surrealistische en folkloristische elementen altijd gebaseerd zijn op afgemeten uitvoeringen.

Diop is een opvallende verschijning, die subtiliteit en naturalisme in Aisha’s gezichtsuitdrukkingen brengt en tegelijkertijd duidelijk maakt dat er onder de oppervlakte veel meer gaande is. Er zit een tederheid in de uitvoering die de hoofdrolspeler verder tot een meeslepend en boeiend personage maakt waar je niet omheen kunt. Monaghan en Spector zijn zo afschuwelijk dat het werkt, ze verbeelden de droesem van blank feminisme en de weerzinwekkendheid van neoliberale mannelijkheid. Dit stel is de ware horror in Oppas – Ik kon het niet helpen dat ik huiverde of gespannen werd telkens als ze een vermeende minachting van Aisha zagen. Het enige waar ik wel een probleem mee had, was het tempo van het einde – Geen spoilers hier, maar het voelt gehaast aan, en ik had graag gezien dat de film er de tijd voor nam.

Over het algemeen echter Oppas is een verbluffend debuut van Jusu. De film zit boordevol ongelooflijke beelden, krachtige uitvoeringen, echte spanning en de kracht van zwarte vrouwelijke veerkracht. Ik kijk uit naar wat er daarna komt voor Jusu, Diop en alle anderen die betrokken zijn bij deze angstaanjagende fabel.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.