Met ‘The Fabelmans’ opent Steven Spielberg zijn hart voor de wereld

0

Steven Spielberg heeft ons veel van de grote Amerikaanse blockbusters van de afgelopen 40 jaar gegeven. Ze zijn iconisch en publiekstrekkers geweest, maar hebben ook een rode draad gedeeld die door alle haaien, schatzoekers en buitenaardse vrienden is geweven.

De scheiding van Spielbergs ouders weergalmde door zijn hele backcatalogus en liet een onuitwisbare indruk achter op de Amerikaanse cinema doordat hij zowel direct als indirect in zijn films werd opgenomen. De Fabels, de nieuwste film van Spielberg, is de meest directe die de filmmaker is geweest over de scheiding die zijn hele carrière heeft beïnvloed. Het is een film die zijn hart op de tong draagt, en hoewel het er een is die we allemaal eerder hebben gezien, is het ook een zeer persoonlijk werk dat het bekijken waard is.

In 1952 gaan de jonge Sammy Fabelman (Mateo Zoryan) en zijn ouders, Burt (Paul Dano) en Mitzi (Michelle Williams) naar een theater om Cecil B. DeMille’s De grootste show op aarde. Het is Sammy’s eerste film en zijn ouders weten zeker dat het een veilige gok is. Ze konden echter niet de scène in de film verklaren waarin een verwoestend treinwrak plaatsvindt. Sammy wordt achtervolgd door de scène en uiteindelijk zal dit kleine trauma zijn interesse in het maken van films aanwakkeren, als een manier om de vernietiging en chaos die hij op het scherm zag te beheersen.

We kijken hoe Sammy opgroeit (Gabriel LaBelle) en zijn interesse in het maken van films levend houdt. Hij maakt films met zijn zussen en vrienden van zijn padvindersgroep, regisseert westerns en oorlogsverhalen en toont al vroeg talent. Sammy heeft ook te kampen met de beproevingen van de adolescentie (verhuizen van steden, verliefdheid, omgaan met antisemitische pestkoppen) en in zijn geval opgroeien met ouders die heel andere ideeën over de wereld hebben.

Burt is praktisch en ziet Sammy’s filmmaken meer als een hobby dan als iets dat mogelijk een levensonderhoud zou kunnen zijn. Mitzi is vrijgevochten en moedigt haar zoon aan om zijn kunst ten volle na te streven. Deze spanning tussen bruikbaarheid en dromen loopt over in veel meer, kookt uiteindelijk over en leidt tot vernietigende onthullingen over de relatie van Burt en Mitzi, die uiteindelijk een rol spelen bij de ontbinding van hun huwelijk.

Terwijl De Fabels vertrouwd kan aanvoelen, schetst het ook een meeslepend, lief en soms hartverscheurend familieportret. De uitvoeringen van de hele cast zijn fantastisch, waarbij nieuwkomer LaBelle een indrukwekkende diepgang en vaardigheid laat zien als puber Sammy. Dano en Williams zijn goed gecast; Vooral Williams is hier een natuurkracht, terwijl Dano op zijn beurt hartverscheurend en frustrerend is als zachtaardige maar koppige vader.

Er is ook Seth Rogen die zowel lief als ietwat walgelijk is als Bennie, een vriend van Burt en Mitzi. Judd Hirsch als oom Boris steelt echter de show voor de korte tijd dat hij op het scherm te zien is met flair en humor, maar ook ontroerend. Hij verwoordt zelfs de centrale spanning van de film rechtstreeks: “Familie, kunst, het zal je in tweeën scheuren.” Voor filmnerds is er een cameo van een bepaalde surrealistische regisseur die ook in een theater een feest was om naar te kijken, maar we zullen het hier niet verklappen.

Naast de sterke optredens maken ook de visuals deel uit van wat maakt De Fabels zo betoverend, specifiek kijken naar Sammy rechtstreeks, of wetende dat zijn doe-het-zelffilms recreaties zijn van Spielbergs vroege werken. Ze zijn ook gewoon leuk en charmant om naar te kijken. De regie van Spielberg schittert ook op rustigere momenten.

Scènes waarin hij herinneringen lijkt op te roepen, zoals zijn moeder die danst tussen de koplampen van auto’s tijdens een kampeertrip met het gezin, hebben een nostalgische en bijna magische kwaliteit. Ook gesprekken tussen Sammy en zijn ouders worden met zorg en vakmanschap gefilmd. Ze vormen enkele van de beste delen van de film dankzij de combinatie van gefundeerde uitvoeringen en interessante opname-opstellingen.

Uiteindelijk, hoewel het soms overbodig kan aanvoelen, De Fabels is een meeslepend familieportret, een liefdesbrief aan het filmmaken en een onthullend kijkje in het hart van een van Amerika’s grootste regisseurs. Het is de moeite waard om te kijken, alleen al om Spielberg op zijn meest tedere en persoonlijke manier te zien.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.