Het Artemis-programma zou het laatste kunnen zijn voor NASA-astronauten, stelt een expert | Wetenschap | Nieuws

0

NASA lanceert Artemis I-raket op weg naar de maan

Het Artemis Moon-verkenningsprogramma – waarvan de eerste missie momenteel op zijn veertiende dag is – zou mogelijk de laatste kunnen zijn waarvoor NASA astronauten gebruikt. Dit is het argument van de Britse Astronomer Royal, professor Martin Rees, die gelooft dat de toekomst van bemande ruimtemissies in de particuliere sector ligt. In plaats van een nieuw Apollo-tijdperk te lanceren, gelooft hij dat het Artemis-programma meer een zwanenzang zal zijn voor NASA-astronauten – waarbij het ruimteagentschap voorbestemd is om zich in plaats daarvan te concentreren op goedkopere, veiligere en efficiëntere robotmissies.

In The Conversation zei prof. Rees – die voormalig meester is van Trinity College, Cambridge –: “De meest relevante verschillen tussen het Apollo-tijdperk en het midden van de jaren 2020 zijn een verbazingwekkende verbetering in computerkracht en robotica.”

Deze, zo betoogt de expert, betekenen dat het – in ieder geval vanuit een puur logisch perspectief – weinig nodig is om mensen de ruimte in te sturen als robots dezelfde functies net zo goed, zo niet efficiënter, goedkoper en veiliger kunnen vervullen.

Prof. Rees vervolgde: “Bovendien kan rivaliteit tussen supermachten niet langer enorme uitgaven rechtvaardigen, zoals in de Koude Oorlog-concurrentie met de Sovjet-Unie. In ons recente boek, ‘The End of Astronauts’, betogen Donald Goldsmith en ik dat deze veranderingen de argumenten voor het project verzwakken.”

Een deel van de reden waarom het Artemis-programma zo duur is, legt prof. Rees uit, is dat – net als de Saturn V-raketten die de Apollo-astronauten in de jaren zestig en zeventig naar de maan stuurden – NASA’s nieuwe Space Launch System (SLS) -raket is ontworpen wegwerpbaar zijn.

Twee minuten na de lancering worden de solide boosters van de raket overboord gegooid, en zes minuten later volgt de kernfase – beide om neer te plonsen in de Stille Oceaan. Dienovereenkomstig, merkt prof. Rees op, brengt elke lancering een geschatte kostprijs met zich mee van ongeveer $ 2 à 4 miljard (£ 1,7 à 3,3 miljard).

De Orion-capsule met de aarde en de maan erachter

Het Artemis-programma zou wel eens het laatste kunnen zijn waarvoor NASA astronauten inzet (Afbeelding: NASA)

Prof. Rees, links, en zijn boek, rechts

Koninklijke astronoom Martin Rees, links, maakte zijn argument in zijn recente boek, rechts (Afbeelding: Getty Images / Amazon)

Op het gebied van robotica, het succes van NASA’s verschillende Mars-rovers – waarvan de nieuwste zichzelf door zelfs rotsachtig terrein kan rijden met slechts beperkte begeleiding van missiecontrole hier op aarde. Toekomstige ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie zullen de autonomie van toekomstige rovers alleen maar vergroten, waardoor ze zelf interessante sites kunnen identificeren.

Prof. Rees voegde eraan toe: “Binnen de komende één of twee decennia zou de robotische verkenning van het oppervlak van Mars bijna volledig autonoom kunnen zijn, waarbij menselijke aanwezigheid weinig voordeel biedt.

“Evenzo vereisen technische projecten – zoals de droom van astronomen om een ​​grote radiotelescoop te bouwen aan de andere kant van de maan, die vrij is van interferentie van de aarde – geen menselijke tussenkomst meer. Dergelijke projecten kunnen volledig door robots worden gebouwd.”

Robots zijn ook beter geschikt om de jarenlange reis naar potentiële missiebestemmingen zoals Jupiter, Saturnus en hun manen te maken. Ze zouden ook minder waarschijnlijk zijn dan mensen om per ongeluk de ondergrondse oceanen van de aarde te besmetten met microben van de aarde – die mogelijk buitenaards leven zouden kunnen herbergen.

LEES MEER: Mensen zouden op de maan kunnen leven voordat het decennium voorbij is, zegt NASA

De lancering van de Artemis I-missie

Op de foto: de lancering van de Artemis I-missie vanuit het Kennedy Space Center (Afbeelding: Getty Images)

Een infographic over de lancering van Artemis

Artemis-lanceringen zijn deels duur omdat de SLS niet herbruikbaar is (Afbeelding: NASA)

Naast de efficiëntievoordelen van het vervangen van robots door astronauten, zei prof. Rees dat men ook moet overwegen hoe machines de gevaren van ruimteverkenning omzeilen – aangezien de risicoberekening hiervoor sinds de jaren zestig is veranderd.

Hij legde uit: “De Apollo-astronauten waren helden. Ze accepteerden hoge risico’s en duwden de technologie tot het uiterste. Ter vergelijking: korte reizen naar de maan in de jaren 2020, ondanks de $ 90 miljard [£75.billion] kosten van het Artemis-programma, zal bijna routine lijken.

“Er is iets ambitieuzers nodig, zoals een Mars-landing, om publiek enthousiasme op Apollo-schaal op te wekken. Maar zo’n missie, inclusief proviand en raketten voor een terugreis, zou NASA wel eens een biljoen dollar kunnen kosten – een twijfelachtige uitgave als we te maken hebben met een klimaatcrisis en armoede op aarde.”

Het hoge prijskaartje voor deze missies, betoogt prof. Rees, is het resultaat van een “veiligheidscultuur” bij NASA die de afgelopen jaren is ontwikkeld als reactie op de tragische rampen met de spaceshuttle in 1986 en 2003, waarbij zowel zeven man sterke bemanningen.

Bovendien, terwijl het shuttle-programma – dat in totaal 135 lanceringen zag – een mislukkingspercentage van slechts 2 procent had, is dit waarschijnlijk groter voor retourvluchten naar Mars, waarvan elke missie waarschijnlijk twee hele jaren zou duren, de Astronomer Royal gezegd.

NIET MISSEN:
Rishi Sunak drong erop aan om de betalingsregeling voor warmtepompen ‘onmiddellijk’ af te schaffen [REPORT]
COVID-19-laboratoriumlektheorie werd wijd opengeblazen toen de e-mailketen werd blootgelegd [INSIGHT]
Moet Rishi Sunak U-turn onshore windparken verbieden? [POLL]

Prof Rees voegde eraan toe: “Astronauten hebben gewoon veel meer ‘onderhoud’ nodig dan robots – hun reizen en oppervlakteoperaties vereisen lucht, water, voedsel, leefruimte en bescherming tegen schadelijke straling, vooral van zonnestormen.”

Dit betekent dat er kostenverschillen zijn tussen robotmissies en bemande missies, die alleen maar groter worden naarmate we verder in het zonnestelsel verkennen en hoe langer de missies naar verwachting zullen duren.

Zoals prof. Rees opmerkt: “Een reis naar Mars, honderden keren verder dan de maan, zou astronauten niet alleen aan veel grotere risico’s blootstellen, maar zou noodhulp ook veel minder haalbaar maken. Er zullen zeker sensatiezoekers en avonturiers zijn die bereid zijn veel grotere risico’s te accepteren – sommigen hebben zich in het verleden zelfs aangemeld voor een voorgestelde enkele reis.

Die reis, die nooit doorging, werd dit jaar voorgesteld door Mars One, een particulier ruimtevaartbedrijf. Dergelijke bedrijven, denkt prof. Rees, zijn de toekomst van de bemande ruimtevaart.

Hij legde uit: “Bedrijven uit de particuliere sector zijn nu concurrerend met NASA, dus risicovolle, goedkope reizen naar Mars, gefinancierd door miljardairs en particuliere sponsors, kunnen worden bemand door bereidwillige vrijwilligers. Uiteindelijk kon het publiek deze dappere avonturiers aanmoedigen zonder ervoor te betalen.

“Gezien het feit dat bemande ruimtevluchten buiten een lage baan hoogstwaarschijnlijk volledig zullen worden overgedragen aan privé-gefinancierde missies die bereid zijn hoge risico’s te accepteren, is het de vraag of NASA’s Artemis-project van meerdere miljarden dollars een goede manier is om het geld van de regering uit te geven.”

Prof Rees concludeerde: “Artemis zal uiteindelijk eerder een zwanenzang zijn dan de lancering van een nieuw Apollo-tijdperk.”

Een infographic over Mars-rovers

NASA’s rovers hebben het potentieel van robotverkenning van de ruimte aangetoond (Afbeelding: Express.co.uk)

Een artist impression van een NASA-maanbasis

Ondanks de beweringen van prof. Rees, stelt NASA zich nog steeds een gedurfde toekomst voor voor verkenning van de menselijke ruimte (Afbeelding: NASA)

NASA lijkt echter optimistischer over hun rol in de toekomst van de bemande ruimtevaart – met Orion Program Manager Howard Hu die vorige week zei dat hij verwachtte dat hij voor het einde van het decennium mensen op de maan zou zien leven.

Hij vertelde zondag aan de BBC met Laura Kuenssberg dat de Artemis I-missie “de eerste stap is die we zetten naar langdurige verkenning van de ruimte, niet alleen voor de Verenigde Staten maar voor de hele wereld.

“Zeker, in dit decennium zullen we mensen laten leven [on the Moon] voor een bepaalde tijd, afhankelijk van hoe lang ze aan de oppervlakte zijn, zullen ze leefgebieden hebben, zullen ze rovers op de grond hebben.

“We gaan mensen naar de oppervlakte sturen, ze zullen daar aan de oppervlakte leven en wetenschap bedrijven.”

Het boek van Martin Rees en Donald Goldsmith, “The End of Astronauts: Why Robots Are the Future of Exploration” wordt uitgegeven door Harvard University Press.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.