VK bouwt nieuwe ‘strategische troef’ om de afhankelijkheid van China te beëindigen en elektrische auto’s goedkoper te maken | Wetenschap | Nieuws

0

Een nieuwe locatie voor elektrische batterijen die in Teesside zal worden gebouwd, zou kunnen helpen de afhankelijkheid van het VK van China te beëindigen en de elektrische auto-industrie een enorme boost te geven, werd aan Express.co.uk verteld. Altilium Metals, een start-up op het gebied van schone technologie in het Verenigd Koninkrijk, kondigde eerder deze maand aan dat het van plan is een nieuwe recyclingfabriek te bouwen in het Verenigd Koninkrijk voor afgedankte batterijen voor elektrische voertuigen (EV). Ze merkten op dat naarmate de vraag naar EV’s toeneemt, deze site zal helpen de kosten te verlagen van het importeren van grote hoeveelheden mineralen die essentieel zijn voor de energietransitie. Aangezien mineralen in de batterij een aanzienlijk deel van de kosten van een elektrisch voertuig vormen, zou deze site EV’s in het VK veel goedkoper kunnen maken.

Landen in Europa en de rest van de wereld proberen benzine- en dieselauto’s geleidelijk uit te bannen, als onderdeel van de wereldwijde drang naar netto nul. Als gevolg hiervan neemt de wereldwijde vraag naar EV’s gestaag toe.

In een gesprek met Express.co.uk waarschuwde Christian Marston, de COO van Altilium, dat voor het eerst dit jaar de batterijprijzen stijgen omdat de prijs van kritieke mineralen stijgt.

Hij zei: “Sinds 2021 is lithium negen keer gestegen, ik vermoed dat kobalt en nikkel vier keer zijn gestegen. Dit wordt veroorzaakt door een aantal redenen, een daarvan is de vraagzijde, aangezien we batterijen nodig hebben voor de EV revolutie, maar ook nikkel is getroffen door de oorlog in Oekraïne, aangezien Rusland een grote nikkelproducent is.”

Door mineralen uit batterijen die zich al in het VK bevinden te recyclen, kan de locatie de importkosten van dergelijke kritieke mineralen verlagen.

De heer Marston merkte op dat een ander cruciaal aspect van deze site is dat het zou kunnen helpen bij de energiezekerheid, met name met betrekking tot China, dat een meerderheid van ‘s werelds kritieke toeleveringsketen voor mineralen beheert.

Deskundigen hebben eerder hun bezorgdheid geuit over deze dominantie in de industrie en waarschuwden Express.co.uk dat als er een conflict zou ontstaan ​​tussen China en het Westen, Beijing op dezelfde manier de levering van dergelijke mineralen aan het VK zou kunnen bewapenen.

Hij zei: “Deze kritieke mineralen zijn op dit moment geopolitiek, en in wezen heeft het VK geen grootschalige bronnen van kritieke mineralen. Het heeft geen eigen voorraad van kritieke mineralen en het zal een wereldwijde voorraad moeten aangaan. keten die strak zal zijn en in wezen voornamelijk wordt gecontroleerd door de Chinezen.”

Eerder dit jaar lanceerde het VK een “Critical Minerals Strategy”, met als doel de bevoorradingszekerheid van kritieke mineralen te verbeteren, met name na de Russische invasie van Oekraïne.

LEES MEER: Brits bedrijf bouwt nieuwe batterijsite om elektrische voertuigen goedkoper te maken

De heer Marston vervolgde: “We zien min of meer dat er geen netto nul of snelle decarbonisatie van economieën is zonder kritieke metalen, omdat deze energietransitie zo mineraalintensief is. Terwijl we overgaan van een op brandstof gebaseerd energiesysteem naar een op mineralen gebaseerd energiesysteem , zal het VK daar uitdagingen mee hebben.

“Een hulp is recycling, aangezien deze batterijen al in het VK zijn. We zien ze bijna als verrijkt erts. Wat we kunnen doen is die mineralen extraheren, we kunnen meer dan 95 procent van het lithium, nikkel, kobalt en mangaan terugwinnen, en we kunnen het terug in de toeleveringsketen stoppen en EV-batterijen herfabriceren.

“Je kunt deze batterijlocaties eigenlijk beschouwen als een strategische troef terwijl we verder gaan, omdat het aantal afgedankte batterijen dat op de markt komt behoorlijk groot is.”

Nu de Britse regering van plan is voertuigen op fossiele brandstoffen uit te faseren vanaf 2030, schat Altilium dat tegen die tijd de wereldwijde vraag naar elektrische auto’s enorm zal zijn gestegen en vervolgens jaarlijks meer dan 11 miljoen ton batterijafval zal produceren, genoeg om het Wembley Stadium bijna 20 keer per jaar te vullen. jaar.

Ze schatten dat hun grootschalige recyclingfabriek, die naar verwachting in Teesside zal worden gebouwd, het batterijafval van 150.000 elektrische auto’s per jaar zal transformeren, waardoor het VK een stabiele, goedkope aanvoer van kritieke mineralen krijgt.

De startup heeft tot nu toe een impuls van £ 3 miljoen gekregen van de overheid om deze site te bouwen, via het Automotive Transformation Fund. De heer Marston voegde eraan toe dat hun nieuwe locatie 95 procent van de oude batterij kan recyclen.

Hij zei: “We zien dat de vraag naar de kritieke metalen in gigafabrieken enorm zal zijn, net zoals er later dit decennium een ​​tsunami-golf van kritieke batterijen aan het einde van hun levensduur zal komen.

“Het recyclen van afgedankte batterijen voor kritieke mineralen die zich al in het VK bevinden, levert een kostenbesparing op van meer dan 35 procent, in vergelijking met het ontginnen en raffineren van kritieke mineralen die zich in het buitenland bevinden en voor het transport ervan.”

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.