NASA’s James Webb-telescoop geeft ontzagwekkende scheppingspijlers weer met meer diepte en helderheid

0

Een van de meest gevierde, ontzagwekkende afbeeldingen van de moderne astronomie, die kolossale torenspitsen van interstellair gas en stof onthult, de Pillars of Creation genaamd, is opnieuw weergegeven met meer diepte, helderheid en kleur door de James Webb Space Telescope.

Het nieuwe uitzicht op de pilaren, dat voor het eerst beroemd werd toen het in 1995 werd vastgelegd door Webb’s voorganger-observatorium, de Hubble-ruimtetelescoop, werd woensdag onthuld door NASA, drie maanden nadat Webbs inaugurele reeks kosmische foto’s werd onthuld toen het volledig operationeel was.

De betoverende beelden tonen enorme, torenhoge kolommen van dichte wolken van gas en stof waar zich jonge sterren vormen in een gebied van de Adelaarsnevel, in het sterrenbeeld Serpens, zo’n 6500 lichtjaar van de aarde verwijderd.

Het beeld werd een wereldwijd cultureel fenomeen, versierd met alledaagse voorwerpen, variërend van T-shirts tot koffiemokken.

In 2014 opnieuw bekeken door Hubble’s zichtbaar-lichtoptiek om een ​​scherper, breder tafereel te creëren, werden de pilaren door Webb weergegeven in het nabij-infraroodspectrum met een nog grotere doorschijnendheid, waardoor veel meer sterren zichtbaar werden terwijl nieuwe contouren van de gas- en stofwolken.

De nieuwe weergave “zal onderzoekers helpen hun modellen van stervorming te vernieuwen door veel nauwkeurigere tellingen van nieuw gevormde sterren te identificeren, samen met de hoeveelheden gas en stof in de regio”, zei NASA in materiaal bij de nieuwste afbeelding.

Helderrode bollen die net buiten de pilaren verschijnen, zijn jonge sterren, waar enorme knopen van gas en stof onder hun eigen zwaartekracht zijn ingestort en langzaam zijn opgewarmd, waardoor nieuwe stellaire lichamen zijn ontstaan, aldus NASA.

Golvende karmozijnrode lijnen die eruitzien als lava aan de rand van sommige pilaren zijn uitstoten van materie van sterren die zich nog vormen in het gas en stof en worden geschat op slechts een paar honderdduizend jaar oud, aldus het Amerikaanse ruimteagentschap.

Bijna twee decennia in de maak onder contract voor NASA door ruimtevaartgigant Northrop Grumman Corp, werd de Webb-infraroodtelescoop van $ 9 miljard (ongeveer Rs. 75.000 crore) op 25 december 2021 de ruimte in gelanceerd, in samenwerking met de European Space Agency en de Canadese Ruimte Agentschap.

Het bereikte zijn bestemming in een baan om de zon bijna 1 miljoen mijl (ongeveer 16.10.000 km) van de aarde een maand later en zal naar verwachting een revolutie teweegbrengen in de astronomie door wetenschappers in staat te stellen verder dan voorheen en met grotere precisie in de kosmos te kijken, naar het aanbreken van de dag. bekende universum.

© Thomson Reuters 2022Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.