Leesvolgorde The Witcher Books

0

Nu Netflix’s The Witcher is gearriveerd, wordt deze wilde wereld van verwondering en gekte geïntroduceerd bij een heel nieuw publiek. Uitvoerend producent en showrunner Lauren S. Hissrichs aanpassing van deze geliefde fantasiewereld is echter niet gebonden aan de enorm succesvolle Witcher-gamefranchise die is ontwikkeld door CD Projekt Red en die zijn betekenis in de tijdgeest vestigde. In plaats daarvan is de Netflix-show gebaseerd op de boeken van auteur Andrzej Sapkowski. En misschien, heel misschien, zijn fans van de show geïnteresseerd om de boeken nu ook eens te proberen. Nou, laat ons je daarbij helpen!

Sapkowski heeft acht Witcher-boeken gepubliceerd sinds hij begon met het schrijven van de serie in het midden van de jaren ’80, toen de illustere Poolse auteur Wiedzmín – “The Witcher” – voor het eerst indiende bij het fantasietijdschrift Fantastyka.

The Witcher-boeken op volgorde

De boeken die in dit Witcher Books Order-artikel worden behandeld, zijn (ook bekend als de TL; DR-versie):

Geralt of Rivia verscheen echter pas in de wereld van de Witcher toen Sapkowski’s verhalenbundel uit 1990, ook wel Wiedzmín genoemd, verscheen. Deze tekst is nu uitverkocht, dus het is niet een van de acht boeken die je moet lezen om je op de hoogte te brengen van de literaire tegenhanger van de games waar zoveel fans van zijn gaan houden. In feite was elk verhaal in deze collectie op één na – ‘The Road to No Return’, over de moeder van Geralt – opgenomen in de The Last Wish-collectie uit 1993.

De laatste wens / Zwaard van het lot

De laatste wens
Zwaard van het lot

The Last Wish is je startpunt in The Witcher, wat belangrijk is om op te merken omdat het een jaar na Sword of Destiny uit 1992 werd gepubliceerd. The Last Wish neemt bijna elk afzonderlijk verhaal van Wiedzmín en voegt er meer aan toe, die allemaal gebeurtenissen bevatten die plaatsvinden vóór het eerder gepubliceerde Sword of Destiny. Het is eigenlijk een prequel-verzameling die is geschreven om je voor te bereiden op Sword of Destiny.

Zodra je The Last Wish en Sword of Destiny hebt gelezen, ben je klaar om verder te gaan met de sage. Dit bestaat uit vijf romans, die allemaal de verhalen vertellen van Geralt, Ciri, Yennefer, Triss, Dandelion en anderen. Ze introduceren ook een reeks personages die niet voorkomen in de aanpassingen van CD Projekt Red, van wie de meesten geweldig zijn.

Als je alleen geïnteresseerd bent in wat er waarschijnlijk vroeg in de tv-serie te zien zal zijn, zouden de korte verhalencollecties Last Wish en Sword of Destiny prima moeten zijn. Als je echter het reilen en zeilen van de wereld wilt weten en ervoor wilt zorgen dat je een echte Witcher-kenner bent, wil je dieper in de sage duiken, die zich ongeveer 10 jaar voor de games afspeelt en zich grotendeels richt op de relatie tussen Geralt en Ciri. Dit is waar het grootste deel van de verhalen van Geralt zich ontvouwt, en vormt het hoofdbestanddeel van het The Witcher-universum in het algemeen – althans in termen van Sapkowski’s opvatting ervan. Hier zijn de vijf romans in volgorde:

Bloed van Elfen

Bloed van Elfen

Het eerste boek in de saga, Blood of Elves, speelt zich af na de verhalenbundels The Last Wish en Sword of Destiny. Het introduceert de Nilfgaardiaanse keizer Emhyr var Emreis’ achtervolging van Ciri, de geadopteerde dochter van Geralt, om met haar te trouwen en macht te verwerven over Cintra, het land dat van haar is door geboorterecht. In een poging om de plannen van Emhyr te dwarsbomen, ontmoeten de noordelijke vorsten elkaar en besluiten ze Ciri te vermoorden, maar Geralt van Rivia waakt over haar in Kaer Morhen, de afgelegen burcht die wordt bewoond door heksen van de Wolf School. Ondertussen probeert ook een mysterieuze tovenaar Ciri te lokaliseren.

De tijd van minachting

De tijd van minachting

The Time of Contempt gaat verder waar de vorige roman eindigt. De noordelijke koningen spannen nog steeds met elkaar samen in een poging om Nilfgaard tot oorlog te lokken, terwijl Ciri naar Aretuza zal worden ingeschreven om magie te studeren. Ciri komt in contact met enkele van de machtigste tovenaressen op het continent. Terwijl oorlog onvermijdelijk wordt, is ze op de vlucht met een bandietengroep die simpelweg bekend staat als The Rats.

Vuurdoop

Vuurdoop

Geralt brengt tijd door in het Brokilon-bos om te herstellen van de gebeurtenissen in het vorige boek, waar hij en Dandelion een elfenboogschutter ontmoeten genaamd Milva, die besluit zich bij hun groep aan te sluiten. Mensen die de spellen hebben gespeeld, zullen blij zijn te horen dat de dwerg Zoltan Chivay zich tijdelijk ook bij Geralts ragtag-groep voegt, evenals de vampier Regis. Een Nilfgaardiaanse ridder genaamd Cahir gaat ook mee omdat hij zich schatplichtig voelt aan Ciri. Geralt ontvangt officieel zijn “van Rivia”-titel na een episch gevecht terwijl Ciri zich thuis begint te voelen bij The Rats.

De toren van zwaluwen

De toren van zwaluwen

Ciri raakt ernstig gewond na een ontmoeting met de Nilfgaardiaanse premiejager Leo Bonhart, die door de lijkschouwer Stefan Skellen was ingehuurd om haar te vermoorden. Een vriendelijke oude man verzorgt haar weer gezond, terwijl Geralts gezelschap hun zoektocht naar Ciri voortzet en Geralt afstand doet van zijn status als hekser. De Lodge of Sorceresses probeert controle te krijgen over een land genaamd Kovir, terwijl Triss Merigold informatie zoekt over Yennefer van Vengerberg. (Bekend als The Tower of Swallows in de VS)

De dame van het meer

De dame van het meer

Ciri ontmoet Arthur-ridder Sir Galahad die gelooft dat zij de gelijknamige dame van het meer is. Het verhaal gaat over in een droom waarin Geralt Skellen hoort en op pad gaat om Yennefer te redden uit een ver kasteel. Ciri vertelt ondertussen Galahad over haar tijd in de elfenwereld van Aen Elle, de thuisbasis van de Wild Hunt. Ze begint tussen werelden te springen om eraan te ontsnappen, maar Eredin Breacc Glas achtervolgt haar voortdurend, terwijl ze op weg is naar een laatste ontmoeting met haar surrogaatouders Geralt en Yennefer.

Nu zitten we op zeven van de acht boeken. De laatste tekst is ook een roman, maar die is wat moeilijk te plaatsen en hangt af van persoonlijke voorkeur…

Seizoen van stormen

Seizoen van stormen

Als je iemand bent die graag alles weet wat er gebeurt zoals het gebeurt, dan wil je misschien Season of Storms direct na The Last Wish lezen. Oorspronkelijk gepubliceerd in 2013 – 14 jaar nadat Sapkowski de saga had ingepakt – bevat Season of Storms verhalen die zich afspelen tussen de verhalen in The Last Wish, die niet noodzakelijk dicht bij elkaar liggen. Het is echter ook geschreven nadat de sage was voltooid door Sapkowski en bevat kleine hints over wat komen gaat, zo niet regelrechte spoilers. Als je dolgraag de serie in strikt chronologische termen wilt lezen, kan het de moeite waard zijn om hem direct na The Last Wish te lezen. Als je echter het type persoon bent dat zich zorgen maakt over spoilers, bewaar het dan voor het einde en geniet ervan als een retrospectief stuk.

Dat zijn de acht boeken in de The Witcher-serie – tenminste in het Engels. Er zijn twee bloemlezingen bestaande uit Witcher-verhalen geschreven door gastauteurs in de wereld van Sapkowski die in 2013 en 2017 zijn gepubliceerd, maar ze zijn in het Pools. Als je ze kunt lezen, ga je gang, maar ze worden niet als canon beschouwd en hebben waarschijnlijk niets te maken met de show van Netflix of de games.

Interessant is dat de korte film “The Road to No Return” (over de moeder van Geralt), het enige Wiedzmín-verhaal dat ontbreekt in de Last Wish-kortverhalencollectie, voorkomt in de collectie Something Ends, Something Begins uit 2000, een naam die sommige gamers misschien herkennen. uit de gelijknamige zoektocht aan het einde van The Witcher 3. Een verhaal genaamd “Something Ends, Something Begins” komt ook voor in deze collectie, die is geschreven als huwelijkscadeau voor twee van Sapkowski’s vrienden en die de bruiloft van Geralt en Yennefer beschrijft.

Deze collectie is echter ook in het Pools. Je kunt een fanvertaling bekijken van het verhaal ‘Something Ends, Something Begins’ dat hier blijkbaar vrij nauwkeurig is, maar ‘The Road to No Return’ is iets moeilijker te vinden. Het is ook belangrijk om te erkennen dat ‘Something Ends, Something Begins’, zoals de bloemlezingen van de gastauteurs, niet als canon wordt beschouwd, dus het is niet indicatief voor enige plotrichting in de serie als geheel. De rest van de verhalen in Something Ends, Something Begins hebben niets te maken met The Witcher-serie.

Dat gezegd hebbende, zou je ook The Witcher-spellen moeten proberen als je dat nog niet hebt gedaan. De serie heeft er misschien niets mee te maken, maar sommige van de personages die je ontmoet, komen ook in de boeken voor, dus de games kunnen indirect dienen als een inleiding om sommige van die in de show te ontmoeten of erover te horen. Ze zijn ook fantastisch, met The Witcher 3: Wild Hunt, die opmerkelijk goed standhoudt – zelfs volgens de normen van 2019. Henry Cavill, die Geralt speelt in de Netflix-serie, vertelde IGN dat hij The Witcher 3 meerdere keren heeft gespeeld.

Als je enthousiast bent over The Witcher, is de bovenstaande volgorde de best mogelijke volgorde om de boeken in te lezen, met een optionele plaatsing van Season of Storms, afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Duik daarna in de games en maak ook kennis met de wijdere wereld van The Witcher!

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.