Elon Musk’s SpaceX stelt twee ESA-lanceringen in werking om het gat op te vullen dat Rusland heeft achtergelaten

0

Europa zal opdracht geven tot twee raketlanceringen vanaf Elon Musk’s SpaceX nadat het conflict in Oekraïne de toegang tot de Russische Sojoez verbood, bevestigde de European Space Agency (ESA) donderdag.

De lanceringen omvatten de Euclid-ruimtetelescoop en de Hera-sonde, een vervolgmissie naar NASA’s DART-ruimtevaartuig dat vorige maand erin slaagde het pad van een moonlet te veranderen in de eerste test van een toekomstig planetair verdedigingssysteem.

“De lidstaten hebben besloten dat Euclid en Hera worden voorgesteld om te worden gelanceerd op Falcon 9”, zei ESA-directeur-generaal Josef Aschbacher tegen verslaggevers na een vergadering van de ministerraad van het agentschap met 22 landen.

De lanceringen vinden plaats in respectievelijk 2023 en 2024.

Reuters meldde in augustus dat ESA voorbereidende technische besprekingen met SpaceX was begonnen die zouden kunnen leiden tot het tijdelijke gebruik van zijn draagraketten nadat het conflict in Oekraïne de westerse toegang tot de Russische Sojoez-raketten blokkeerde.

Bronnen uit de industrie hadden gezegd dat tot twee lanceringen zouden kunnen worden beïnvloed door de overstap van Soyuz naar SpaceX.

Een derde lading die op Soyuz zou rijden – de Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer, of EarthCARE – zal nu in plaats daarvan op Vega C in Europa worden gelanceerd, zei Aschbacher.

De EarthCARE-satelliet, gebouwd door Airbus in opdracht van de Europese en Japanse ruimteagentschappen, zal begin 2024 worden gelanceerd om een ​​leemte op te vullen in de wetenschappelijke modellering van klimaatverandering.

ESA zoekt nog steeds naar alternatieven voor twee andere missies die in de Sojoez-lanceringspijplijn zaten.

Aschbacher deed de aankondiging een dag nadat ESA een nieuwe doelstelling voor het vierde kwartaal van 2023 had onthuld voor de eerste lancering van Ariane 6, haar nieuwste draagraket, wat een vertraging van ongeveer zes maanden betekende.

ESA had eerder gezegd dat Ariane 6 vanaf 2022 naar 2023 zou kunnen glippen zonder een nauwkeuriger venster te geven, maar algemeen werd aangenomen dat het doel begin volgend jaar was.

Oorspronkelijk gepland voor zijn eerste lancering in 2020, werd de tweelingvariant Ariane 6 ontwikkeld om de goedkopere concurrentie van SpaceX tegen te gaan en de onafhankelijke toegang van Europa tot de ruimte te behouden.

Europa was tot nu toe afhankelijk van de Italiaanse Vega voor kleine ladingen, de Russische Sojoez voor middelgrote ladingen en de bijna gepensioneerde Ariane 5 voor zware missies.

ESA zei woensdag dat het van plan is om de drie resterende Ariane 5-raketten in de eerste helft van volgend jaar te lanceren.

© Thomson Reuters 2022


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.