De nasale covid-vax van Bharat Biotech krijgt CDSCO’s knik als heterologe booster

0

Farmabedrijf Bharat Biotech heeft maandag aangekondigd dat zijn intranasale covid-19-vaccin iNCOVACC (BBV154) goedkeuring heeft gekregen van de Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO) voor mensen ouder dan 18 jaar als een heterologe boosterdosis onder beperkt noodgebruik in India. Met deze ontwikkeling wordt INCOVACC ‘s werelds eerste intranasale vaccin dat zowel primaire serie- als heterologe booster-goedkeuring krijgt, aldus het bedrijf.

Dr. Krishna Ella, voorzitter en algemeen directeur van Bharat Biotech zei: “iNCOVACC is een intranasaal vaccin voor het primaire schema van 2 doses en een heterologe boosterdosis. Dit is een geweldige prestatie voor ons en de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap om nasale toediening van COVID-vaccins mogelijk te maken. Ondanks het gebrek aan vraag naar COVID-vaccins, hebben we de productontwikkeling in intranasale vaccins voortgezet om ervoor te zorgen dat we met platformtechnologieën goed voorbereid zijn op toekomstige infectieziekten. INCOVACC is ontworpen voor efficiënte distributie, gemakkelijke en pijnloze administratie. We zijn ook begonnen met de ontwikkeling van variantspecifieke vaccins voor COVID voor toekomstige paraatheid.

INCOVACC is een recombinant replicatie-deficiënt adenovirus vectored vaccin met een pre-fusie gestabiliseerd SARS-CoV-2 spike-eiwit. Dit kandidaat-vaccin werd geëvalueerd in fase I, II en III klinische studies met succesvolle resultaten en werd geëvalueerd om de impact op de veiligheid te bepalen.

De fase III-onderzoeken werden uitgevoerd voor veiligheid, immunogeniciteit in ongeveer. 3100 proefpersonen, op 14 testlocaties in heel India. Heterologe boosterdosisonderzoeken werden uitgevoerd voor veiligheid en immunogeniciteit in ongeveer. 875 proefpersonen, met BBV154 intranasaal vaccin toegediend na 2 doses van de twee algemeen toegediende COVID-19-vaccins. De proeven werden uitgevoerd op 9 proeflocaties in heel India.

“Er zijn klinische onderzoeken uitgevoerd om iNCOVACC te evalueren als primair dosisschema en als heterologe boosterdosis voor proefpersonen die eerder twee doses van de twee algemeen toegediende COVID-vaccins in India hebben gekregen, terwijl het kosteneffectief blijft voor lage- en middeninkomenslanden, ” aldus de bedrijfsverklaring.

Het vaccin is stabiel bij 2-8°C voor gemakkelijke opslag en distributie. Het bedrijf beweert dat het vaccin het dubbele voordeel heeft dat het een snellere ontwikkeling van variantspecifieke vaccins mogelijk maakt en dat het gemakkelijk via de neus kan worden toegediend, wat massale immunisatie mogelijk maakt om te beschermen tegen opkomende zorgwekkende varianten. Het bedrijf is van plan om de prijzen en beschikbaarheid van het vaccin de komende dagen bekend te maken.

Dr. Rajesh S. Gokhale, secretaris, afdeling Biotechnologie (DBT), zei: “De goedkeuring door de DCGI van het intranasale vaccin iNCOVACC (BBV154) van Bharat Biotech om te worden gebruikt als een heterologe boosterdosis tegen de momenteel beschikbare COVID-19-vaccins is een moment van grote trots op ons land. Deze stap zal onze collectieve strijd tegen de pandemie verder versterken en de vaccindekking verbreden.”

Vang al het zakelijke nieuws, marktnieuws, belangrijke nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te ontvangen.

Meer of minder

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.