NASA’s Webb legt pijlers van creatie vast gevuld met nieuwe sterren, dichte stofwolk

0

NASA’s James Webb Space Telescope heeft een weelderig, zeer gedetailleerd landschap vastgelegd, de iconische Pillars of Creation, waar zich nieuwe sterren vormen in dichte wolken van gas en stof. De driedimensionale pilaren zien eruit als majestueuze rotsformaties, maar zijn veel meer doorlaatbaar. Deze kolommen zijn gemaakt van koel interstellair gas en stof dat soms semi-transparant lijkt in nabij-infrarood licht.

Webb’s nieuwe kijk op de Pillars of Creation, die voor het eerst beroemd werden toen ze in 1995 in beeld werden gebracht door NASA’s Hubble-ruimtetelescoop, zal onderzoekers helpen hun modellen van stervorming te vernieuwen door veel nauwkeurigere tellingen van nieuw gevormde sterren te identificeren, samen met de hoeveelheden gas en stof in de regio. Na verloop van tijd zullen ze een beter begrip krijgen van hoe sterren gedurende miljoenen jaren ontstaan ​​en uit deze stofwolken barsten.

Pas gevormde sterren zijn de scene-stealers in deze afbeelding van Webb’s Near-Infrared Camera (NIRCam). Dit zijn de felrode bollen die typisch diffractiepieken hebben en buiten een van de stoffige pilaren liggen. Wanneer zich knopen met voldoende massa vormen binnen de pilaren van gas en stof, beginnen ze onder hun eigen zwaartekracht in te storten, langzaam op te warmen en uiteindelijk nieuwe sterren te vormen.

Hoe zit het met die golvende lijnen die op lava lijken aan de randen van sommige pilaren? Dit zijn uitstoten van sterren die zich nog vormen in het gas en stof. Jonge sterren schieten periodiek supersonische jets uit die in botsing komen met wolken van materiaal, zoals deze dikke pilaren. Dit resulteert soms ook in boegschokken, die golvende patronen kunnen vormen zoals een boot die door het water beweegt. De karmozijnrode gloed komt van de energetische waterstofmoleculen die het gevolg zijn van jets en schokken. Dit is duidelijk te zien in de tweede en derde pijler van bovenaf — het NIRCam-beeld bruist bijna van hun activiteit. Deze jonge sterren zijn naar schatting slechts een paar honderdduizend jaar oud.

Hoewel het lijkt alsof Webb door middel van nabij-infrarood licht door de wolken heen kon “dringen” om grote kosmische afstanden voorbij de pilaren te onthullen, zijn er geen sterrenstelsels in deze weergave. In plaats daarvan blokkeert een mix van doorschijnend gas en stof, bekend als het interstellaire medium in het dichtste deel van de schijf van ons Melkwegstelsel, ons zicht op het diepere universum.

Dit tafereel werd voor het eerst vastgelegd door Hubble in 1995 en opnieuw bezocht in 2014, maar veel andere observatoria hebben ook diep naar dit gebied gestaard. Elk geavanceerd instrument biedt onderzoekers nieuwe details over deze regio, die praktisch overstroomt met sterren.

Deze strak bijgesneden afbeelding is geplaatst in de uitgestrekte Adelaarsnevel, die zich op een afstand van 6500 lichtjaar bevindt.

De James Webb Space Telescope is ‘s werelds belangrijkste ruimtewetenschappelijke observatorium. Webb zal mysteries in ons zonnestelsel oplossen, verder kijken naar verre werelden rond andere sterren, en de mysterieuze structuren en oorsprong van ons universum en onze plaats daarin onderzoeken. Webb is een internationaal programma onder leiding van NASA met zijn partners, ESA (European Space Agency) en CSA.


Affiliate-links kunnen automatisch worden gegenereerd – zie onze ethische verklaring voor details.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.