OVO Energy dringt er bij Britten op aan om deze winter een ‘essentiële’ ketelwijziging door te voeren om de rekeningen te verlagen | Wetenschap | Nieuws

0

OVO, een grote Britse energieleverancier, heeft er bij de Britten op aangedrongen om hun ketels te repareren om deze winter de energierekening te verlagen. Het bedrijf prees de verhuizing als een “essentiële geldbesparing” en kondigde aan dat het zijn “goedkoopste on-demand boilerservice” zou uitbreiden naar huishoudens in het VK. Dit komt omdat OVO, de op twee na grootste leverancier van het VK, in een nieuw onderzoek ontdekte dat meer dan tweederde van de Britten (68 procent) onderhoudswerkzaamheden aan hun ketel altijd uitstellen. In de peiling gaf 59 procent van de huishoudens toe dat ze de klus al meer dan een jaar wilden klaren, terwijl 46 procent het al twee jaar uitstelde.

OVO merkte echter op dat “een regelmatig onderhouden ketel de kosten op lange termijn kan verlagen”, eraan toevoegend dat dergelijk onderhoud over het algemeen ook goedkoper is dan dure eenmalige reparaties en vervangingen.

Een ander voordeel van het onderhoud van uw ketel is dat hij minder energie kan gebruiken om uw huis te verwarmen als hij efficiënt werkt, en dat hij beter bestand is tegen koude periodes in de winter.

Uit onderzoek van de warmtehub is gebleken dat een ketel van 10 jaar oud zo’n 15 tot 20 procent van de energie verspilt aan het draaien zelf, terwijl ongeveer een kwart van de energie verloren gaat aan ketels van 20 jaar oud.

Om meer Britten te stimuleren hun ketels te repareren, heeft OVO Energy aangekondigd dat het zijn nieuwe ketelservice uitbreidt, die het heeft als de “goedkoopste on-demand ketelservice in het VK”.

Deze service werd voor het eerst getest in oktober 2022, met bijna 2.000 deelnemers, en bood huishoudens een on-demand service zodat consumenten gemakkelijk en op een tijdstip dat het hen uitkomt kunnen boeken.

OVO merkte op dat deze regeling “momenteel de goedkoopste on-demand service op de markt is voor slechts £ 79, met ketelservices, gasveiligheidscertificaten en verwarmingsreparaties.”

Na het succes van de proef kondigde OVO aan dat het de service zou uitbreiden naar heel Engeland, Schotland en Wales.

De dienst, die huishoudens helpt om deze winter hun verwarmingsketel efficiënt te laten werken, staat open voor iedereen, niet alleen voor OVO-klanten, en kan binnen enkele seconden geboekt worden via de website.

LEES MEER: Nieuwe proef OVO Energy biedt gratis slimme boilers aan en vermindert uitstoot met 40%

OVO voegde eraan toe dat hun “unieke” schema hen de enige leverancier op de markt maakt die “een bevestigde afspraak voor een ketelservice of -reparatie biedt via een volledig digitale, naadloze en probleemloze ervaring zonder heen en weer”.

Jason Howie, MD van Home Services, OVO zei: “Een gezonde ketel is essentieel voor effectieve verwarming en om huishoudens te beschermen tegen koude periodes deze winter.

“Onze nieuwe on-demand service is van grote waarde en een effectieve maatregel voor alle huishoudens – OVO-klant of niet – om te profiteren van een service die de levensduur van hun ketel kan verlengen via een gebruiksvriendelijke, digitale service.”

Dit komt omdat OVO eerder deze maand een baanbrekende nieuwe proef aankondigde waarbij innovatieve Zero Emissions-ketels zullen worden geïnstalleerd als onderdeel van het UK Power Networks-project Neat Heat, in het zuidoosten en oosten van Engeland.

NIET MISSEN:
Sterk dalende prijs van getijdenenergie om een ​​goedkope vermogensboost op gang te brengen [REPORT]
Lijst van experts met onsterfelijkheidsgevaren als anti-verouderingsdoorbraken gemaakt [INSIGHT]
Astronoom laat £ 400.000 over aan ‘beste vriend’ – maar zegt niet wie hij is [REVEAL]

In het project komen OVO, Distribution Network Operator UK Power Networks en het Britse cleantechbedrijf Tepeo samen om real-world gegevens te verstrekken over hoe Tepeo’s innovatieve nieuwe oplossing interageert met het elektriciteitsnetwerk.

De ZEB’s zijn een koolstofarm alternatief voor een gas- of stookolieketel, die dezelfde verwarmingsdienst leveren, maar zonder de bijbehorende emissies.

De boiler werkt als een batterij om warmte efficiënt op te slaan, totdat het nodig is, en laadt op de goedkoopste en groenste momenten van de dag op om huishoudens te helpen hun verbruik en daarmee hun energierekening te verminderen.

Tijdens de proef, die 12 maanden zal duren vanaf het moment dat de klant zich aanmeldt, konden deelnemers hun CO2-uitstoot jaar-op-jaar met wel 40 procent verminderen.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.