RSV-gevallen nemen toe bij kinderen en volwassenen. Op welke symptomen moet u letten en wanneer u zich zorgen moet maken

0

Artsen zeggen dat de vroege stijging van het aantal gevallen en ziekenhuisopnames dit jaar waarschijnlijk te wijten is aan de voorzorgsmaatregelen van Covid-19 die onze blootstelling aan veel virussen, waaronder RSV, in de afgelopen jaren hebben verminderd. Veel jonge kinderen die niet eerder aan RSV zijn blootgesteld, krijgen het dit najaar voor het eerst.

RSV is een veel voorkomend respiratoir virus dat mensen in de loop van hun leven vele malen krijgen, zeggen artsen. Het veroorzaakt meestal milde, verkoudheidachtige symptomen die binnen een week verdwijnen, hoewel hoest langer kan aanhouden. Voor de meeste mensen is het eigenlijk een verkoudheid.

Bij de alleroudsten en de allerjongsten kan het virus ernstige ziekte veroorzaken. Mensen met het hoogste risico op ernstige ziekte en ziekenhuisopname zijn baby’s jonger dan 2 jaar, evenals personen van 65 jaar en ouder, met name degenen met een chronische hart- of longziekte of een verzwakt immuunsysteem.

Kinderziekenhuizen in de VS staan ​​al weken onder druk van patiënten met RSV en andere virussen. De griepactiviteit neemt toe.

Dit jaar hebben doktoren ook gezien dat iets oudere kinderen – van 2 tot 4 jaar oud – in het ziekenhuis zijn opgenomen voor RSV, zegt Daniel Rauch, hoofd kinderziekenhuisgeneeskunde bij Tufts Medical Center en voorzitter van de American Academy of Pediatrics’ Committee on Hospital Care.

“We zien dat oudere kinderen zieker worden dan normaal, en dat kan zijn omdat ze RSV de afgelopen jaren niet hebben gezien”, zegt hij. “Ik kan me niet herinneren dat ik zoveel zieke kleuters in mijn carrière van enkele decennia.”

Wat moet u weten over RSV? Dit is wat artsen en immunologen adviseren.

Symptomen van RSV

De meest voorkomende symptomen van RSV zijn vergelijkbaar met verkoudheid: congestie, niezen, hoesten en koorts. De reden dat het virus vooral gevaarlijk is bij baby’s, is dat ze vatbaarder zijn voor bronchiolitis, of ontsteking van de kleine luchtwegen in de longen, wat kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden.

Hoe kleiner het kind, hoe kleiner de luchtwegen en hoe gemakkelijker ze verstopt raken met slijm, zegt Sarah Combs, een arts en directeur outreach voor de afdeling spoedeisende hulp van het Children’s National Hospital in Washington, DC

U kunt bronchiolitis krijgen van andere respiratoire virussen, maar RSV is de meest voorkomende oorzaak, zegt Elizabeth Schlaudecker, een kinderarts en medisch directeur van de afdeling infectieziekten in het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center. Dat komt omdat veel andere virussen voornamelijk de bovenste luchtwegen aantasten, maar RSV komt vaak in de onderste luchtwegen van de luchtwegen terecht.

Bij oudere mensen kan RSV complicaties van bestaande chronische aandoeningen veroorzaken of tot longontsteking leiden.

Wanneer u zich zorgen moet maken

Als je het shirt van een baby of een jong kind omhoog trekt en de huid tussen de ribben ziet instorten en hun buik naar binnen en naar buiten zuigt, is dat een teken dat ze moeite hebben met ademhalen en hun spieren gebruiken om lucht in en uit te duwen, zegt Dr. Combs . Als uw kind moeite lijkt te hebben met ademhalen, neem dan contact op met uw arts.

Een andere mogelijke complicatie bij baby’s, met name baby’s van 6 maanden en jonger, is moeite met borstvoeding of flesvoeding wanneer ze overbelast zijn, wat resulteert in uitdroging. Probeer ze te voeren met een plastic spuit. Als ze elke acht uur maar één natte luier of minder produceren, neem dan contact op met uw arts, zegt Dr. Combs.

Kinderen met chronische long- of hartaandoeningen lopen een groter risico op ernstige ziekte door RSV, zegt Dr. Schlaudecker. RSV kan ook astmasymptomen verergeren bij kinderen met astma.

Maak je niet per se zorgen over koorts, zegt dr. Combs. Koorts is een teken dat het immuunsysteem aan het werk is. Geef uw kind vrij verkrijgbare medicijnen zoals paracetamol of ibuprofen om het comfortabel te maken.

Ziekenhuisopnames bij ouderen

Hoewel er veel aandacht is geweest voor in het ziekenhuis opgenomen baby’s en jonge kinderen, worden ouderen ook sneller in het ziekenhuis opgenomen dan normaal, zegt Ardeshir Hashmi, sectiehoofd van het Centrum voor Geriatrische Geneeskunde van Cleveland Clinic.

“Hoe meer medische aandoeningen, hoe meer risico ze lopen”, zegt dr. Hashmi. “Hoe kwetsbaarder ze zijn, hoe zwakker de ademhalingsspieren en hoe moeilijker het is om de infectie op te ruimen.”

RSV kan vaak leiden tot verergerde long- of hartziektecomplicaties bij ouderen, zegt Dr. Hashmi. Tijdens de pandemie misten veel mensen doktersafspraken en bleven ze niet bij met het beheersen van chronische aandoeningen, wat ook een deel van de stijging van RSV-ziekenhuisopnames zou kunnen aanwakkeren.

RSV leidt volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention doorgaans tot ongeveer 58.000 tot 80.000 ziekenhuisopnames bij kinderen onder de 5 jaar oud, resulterend in 100 tot 300 sterfgevallen. Het leidt jaarlijks tot gemiddeld 60.000 tot 120.000 ziekenhuisopnames bij oudere volwassenen en 6.000 tot 10.000 sterfgevallen.

RSV behandelen

Onderzoekers werken aan de ontwikkeling van vaccins voor RSV en antivirale medicijnen. Maar er is momenteel geen vaccin of specifieke behandeling voor RSV.

Kinderartsen raden aan om vrij verkrijgbare koortsverlagers te geven aan kinderen met hoge temperaturen en ervoor te zorgen dat ze voldoende drinken om uitdroging te voorkomen.

Artsen kunnen snelle RSV-testen doen, maar ze zeggen dat het niet nodig is om kinderen mee te nemen of ze te laten testen, tenzij ze ernstige ademhalingsproblemen hebben en medische hulp nodig hebben.

In het ziekenhuis opgenomen RSV-patiënten krijgen vaak zuurstofsuppletie of IV-vloeistoffen, zegt Elizabeth Murray, kinderarts voor spoedeisende hulp aan de Universiteit van Rochester. In zeldzame gevallen is intubatie met een mechanische ventilator vereist.

Hoe RSV zich verspreidt en hoe dit te voorkomen

RSV wordt grotendeels overgedragen via druppeltjes die worden uitgestoten wanneer een besmette persoon dicht bij u niest of hoest. U kunt het ook krijgen door oppervlakken aan te raken die besmet zijn met die druppels en vervolgens uw mond of neus aan te raken.

Vooral je handen wassen is belangrijk om overdracht te verminderen. Het schoonmaken van vaak aangeraakte oppervlakken, met name in instellingen zoals kinderdagverblijven en verpleeghuizen, is ook een nuttige preventiestrategie. Verzorgers kunnen maskers dragen om zichzelf te helpen beschermen.

Immuniteit van RSV duurt niet lang, zeggen artsen. Je kunt zelfs binnen één seizoen twee keer besmet raken, zegt dr. Rauch.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – abuse@Palaunow.com. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.